Абу Гариб – за хора със здрави нерви

Австралийски телевизионен канал излъчи нови кадри от иракския затвор Абу Гариб; публикуваните тук снимки съдържат сцени на насилие и жестокост!
15 фев 2006 18:14,
Абу Гариб – за хора със здрави нерви
Излъчените кадри са от затвора Абу Гариб. Снимки: SBS, ВВС
Публикуваните снимки съдържат сцени на насилие и жестокост!

Австралийски телевизионен канал излъчи досега непоказвани изображения на очевидно насилие от страна на американски войници в иракския затвор Абу Гариб през 2003 година, съобщи ВВС.

Смята се, че кадрите по телевизия SBS са от същия източник, който осигури и предните, предизвикали мощен и гневен отговор по целия свят и осъждането на няколко войници.

Новите снимки показват актове на „убийство, измъчване и сексуално унижение“, коментира телевизията. Те са доказателствен материал от продължаващо и в момента дело в САЩ, в което съдията позволи тяхното излъчване.

Кадрите бяха показани във време, когато светът е разкъсван от споровете и нарастващото напрежение между мюсюлманските страни и Запада покрай публикуваните карикатури на Мохамед.

На някои от изображенията, излъчени в сряда, затворници са принуждавани да мастурбират пред камерата, а в друг кадър мъж си удря главата в стена.

Според телевизията той е бил с психически увреждания и охраната на затвора го използвала, за да се разнообразява, като го кара да върши различни неща.

Някои от снимките показват и трупове, а също и затворници с рани по тялото и главата.

Част от изображенията бяха пуснати и по американски телевизии, както и по арабския сателитен канал ал-Арабия.

Журналистката от SBS Оливия Ръсет коментира пред ВВС, че на един от кадрите се вижда иракски офицер, който получава медицинска помощ след като отказал да бъде преместен на друго място в затвора.

На снимките се виждат войници, които вече са осъдени за упражняване на насилие над затворниците. Сред тях са Линдзи Ингланд и Чарлз Грейнър, който е бил своеобразният водач в групичката.

Няколко от снимките са версии на изображенията, които предизвикаха масов гняв при първоначалното им излизане на бял свят през април 2004 година, включително и тази, на която се вижда затворник с качулка на главата, който е вързан с кабели.

Според SBS някои от мъжете са били убити, когато американските войници изчерпали гумените си куршуми и започнали да използват истински при потушаването на бунт в затвора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание