Египет си поиска бюста на Нефертити от Германия

При първия опит през 2005 г. Кайро получи отказ
Обновена: 31 яну 2011 17:06 | 24 яну 2011 15:21, Елка Василева
58
Египет си поиска бюста на Нефертити от Германия
Бюстът на Нефертити. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Египетските власти официално поискаха от Германия да им върне бюста на Нефертити, съобщи „Блумбърг“.

Писмо с това искане е изпратено от шефа на египетския научен съвет по въпросите на древността Захи Хавас до директора на фондацията „Пруското културно наследство“ Херман Парцингер.

От 80 години Египет се опитва да си върне бюста на Нефертити. Той е открит от германския археолог Лудвиг Борхард през 1912 г. Смята се, че е бил изнесен от Египет с измама – археологът заблудил местния инспектор, описвайки бюста като незначителна находка.

През 1935 г. властите в Германия се съгласяват да върнат на Египет знаменития артефакт, но Адолф Хитлер отменил решението.

Активната борба за връщане на бюста беше подновена под ръководството на Захи Хавас, който през 2005 г. за първи път поиска от Германия да го върне, но му беше отказано. През 2007 г. той се опита да получи бюста за изложба, но също му беше отказано.

Хавас работи активно не само за връщането на бюста на Нефертити, но и на други изнесени от страната археологически ценности.

Сред тях са Розетският камък, който се съхранява във Великобритания, таванът от храма на Дендера /Лувър/, пише Lenta.ru.

Една от целите е да се повиши привлекателността на Египет като туристическа дестинация.

По данни на египетското културно министерство в туризма работят 13% от трудоспособното население на страната.

Освен това туризмът е един от основните източници за приходи на чужда валута в Египет – през 2009 г. в страната са влезли 10,8 милиарда долара от чуждите туристи. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А ние просто ей така си дадохме "история славянобългърска"....А виж западните цивилизации не пускат нищо!
55
1
 
3
 
! Отговори
darcas преди 13 години
Клеопатра е потомка на Птоломеите, които пък произхождат от един от военачалниците на Александър Македонски - Лаг. Но Александър Македонски няма нищо общо с фиромците, които са с български произход и сръбско самосъзнание.
54
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 13 години
Стига с тези "македонски" простотии! Няма нещо, което да е литнало, успяло или по някакъв начин известно да не е македонец. От нахалство до гуша ми дойде! Като започнеш от обикновенния човек, че да стигнеш на ниво държава! Скривайте се някъде, че не се търпите вече никак! То и Адам и *** са македонци, а може би и Господ!
53
0
 
2
 
! Отговори
Да, да преди 13 години
Това е все едно Столипиново да си поиска златната маска.
52
0
 
4
 
! Отговори
collapse преди 13 години
Кое да върнем викаш ??? Крадената ви история ли да върнем или сръбските пропагандисти да върнем... или Земята и цялата слънчева система??? Баси и смешниците...
51
1
 
10
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Ниле Армстронски е първият човек на луната!
50
0
 
2
 
! Отговори
читател преди 13 години
Алююю, Плутарх на руски ли е писал?! Е, това вече е новост за мен. ;) Майтапа на страна, кога е писал Плутарх, от кого е преписвал и чий превод на Плутарх цитираш?
49
8
 
2
 
! Отговори
Четете Прутарх преди 13 години
КЛЕОПАТРА ПО ПРОИЗХОД Е МАКЕДОНКА1. Плутарх. Сравнительные жизнеописания.АнтонийПлутарх пише, че последната царица на Египет от македонската династия на Птолемите - КЛЕОПАТРА Е ГОВОРЕЛА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК езика на дедите си: ... она изучила и многие языки, тогда как цари, правившие до нее, не знали даже египетского, а некоторые забыли и македонский.
48
6
 
0
 
! Отговори
333 преди 13 години
a koga egipet iyi makendoniya sa bili na tozi svat,viye kide ste bili na mayka si u *** bay ganovski ***,ste si iskat razbira se imat si pravo horata tva si ye tahno pravo
47
0
 
1
 
! Отговори
археоложка преди 13 години
това последното беше за информоция на неосведомения 37
46
0
 
5
 
! Отговори
археоложка преди 13 години
Римляните по грешка. Клеопатра е закъсняла да си събуе прашките и напрегнатия римски боец е нанизал.....библиотеката, за съжаление!
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Преди това арабите в Египет трябва да докажат,че са народа създал културата.
44
4
 
11
 
! Отговори
археоложка преди 13 години
Ако могат да опазят старините си... Гадните араби ги продават на хора с пари. Те не са египтяни в този смисъл на думата. Заки Хавас е мазен арабин, който без помощта на западни учени не може да си мръдне шапката. Ако Я върнат там, незнам каква би била съдбата Й. По добре да си Седи в Цивилизацията.
43
1
 
5
 
! Отговори
орфей преди 13 години
до СиталкТи що си се кръстил Ситалк, като нямаш нищо общо с траките?Можеше да се кръстиш примерно на император Акихито?
42
3
 
5
 
! Отговори
до 19 преди 13 години
"...Та като говорим за англичани и германци има ли някой познавач от по-близката история да каже какви ги е дирил Наполеон в Египет?..."Та не разбрах, какъв е бил Наполеон? Англичанин или германец?
41
2
 
15
 
! Отговори
ангел преди 13 години
40, само едно условие: кажи ми кое е МАКЕДОНСКО на тоя свят, и даваме квото поискате! македонска история, македонска култура, македонска нация - това са нелепици. няма такова нещо. македонска държава - е, има, ама е изкуствено създадена. ако за тия няколко десетилетия съществуване като държава сте успели да създадете някакви ценности - ваши са си. но всички ИСТОРИЧЕСКИ неща, за които претендирате, са български.
40
27
 
0
 
! Отговори
Първо върнете преди 13 години
30добавен от: Да искаме и ние! Напълно си прав!А като за начало е редно България да върне на Македония заграбените културни ценности и да престане да ги обявява за български.
39
3
 
0
 
! Отговори
историкъ преди 13 години
36 ivoНе, антиките на Италия, които заварихме на Балканите, след като нахлухме там.
38
2
 
6
 
! Отговори
H8C0RE преди 13 години
Каква египтянка е Нефертити!? Тя е българката Тадухепа от северния конен народ от държавата Митани. Те са ползвали рефлексивен лък, какъвто само ние българите сме ползвали тогава.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Kой унищожи най-голямата древна библиотека в Египет?