Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс

Силите за сигурност застреляли три семейства в домовете им
Обновена: 8 фев 2012 14:56 | 8 фев 2012 12:03, Елка Василева
169
Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Милиции, верни на сирийския президент Башар ал Асад, застреляха най-малко 20 души, когато щурмуваха домовете на три невъоръжени семейства в Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

"Те нахлуха в три къщи тази нощ и застреляха петчленно семейство - бащата, майката и трите им деца, седемчленно семейство в друга къща и осем в трета", заяви Рами Абдел Рахман.

Осемнайсет недоносени бебета починаха днес в болница в сирийската провинция Хомс след спирания на електричеството, предаде ДПА, като цитира източник от сирийската опозиция.

"Бебетата бяха в инкубатори в болницата "Ал Уалид" в района Ал Уар, близо до Баба Амр", уточни източникът пред ДПА.

Най-малко 47 цивилни бяха убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс през нощта и рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Още по темата

"Очакваме броят на жертвите да нарасне, защото много хора са все още затрупани под развалините", заяви пред Франс прес ръководителят на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"От сутринта бомбардировките са изключително интензивни, използват се ракети и минометни снаряди", заяви представител на организацията в Хомс, който се свързал по сателитен телефон с кореспондента на АФП в Бейрут. Според него бомбардировките, явно целящи да подготвят терена за сухопътна офанзива, са насочени главно срещу квартал Баба Амр, където някои райони са изцяло изравнени със земята.

Въоръжените сили "разрушиха цялата инфраструктура, бомбардираха резервоарите с вода и електрическите стълбове", заяви активистът, според когото 40 процента от сградите в този квартал са засегнати.

По думите на местен жител в Хомс има правителствени танкове, които навлизат в града и скоро ще влязат в жилищните райони. Продължава артилерийският обстрел. Жителят на Хомс обясни, че поради проблемите с комуникациите е трудно да се очертае пълна картина на случващото се.

Артилерийският обстрел на Хомс започна на 4 февруари и оттогава не е преставал. По приблизителна оценка за четири дни за убити около 350 души.

Освен Хомс на обстрел е подложен и град Забадани, на 30 км от Дамаск. През последните два дни в града са били убити 10 души.

В Сирия почти година продължават антиправителствените протести. Всеки ден оттам идват съобщения за убити хора. По данни на ООН жертвите са над 5 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
7
 
! Отговори
до 142 преди 12 години
Искам референдум, които бяха против те ни вкараха, кой е предателя? Сигурно си много остър за да можеш да сравниш какъв войник е по-добре да бъдеш особено след като вероятно не си бил никакъв но като варшавски войници за около 40 г. еднократно около 5% от армията се наложи да защитава чужди интереси при което даде 1 жертва а за 7 г натовско членство броят на преминалите през различни мисии надхвърля общата численост на това което се води армия днес а жертвите... загубих им бройката
127
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
cioniska rabota ....
126
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 142 Как да не са те питали ти на избори ходил ли си , ходил си нали , какво искаш повче , и извинявай но трябва да си много *** и за това не можеш да направиш разлика , но е 100 пъти по добре да си натовски войник отколкото варшавски такъв.
125
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 141 когато бяхме членове на Варшавския договор скапаната техника не можеше да запали в такива студове , ти палил ли си джуган , промишлеността беше изостанала в технологично отношение с 20-30 години и беше изцяло ориентирана към енпретенциозния пазар на СИВ, образованието си имаше своите плюсове но не можехме да учиме в чужбина сега и най-престижните университети в света са възможни , медиината макар ис добри специалисти беше със стара техника а да не говриме за лекарствата освен от Прав.болн
124
1
 
9
 
! Отговори
0т 139 до 140 преди 12 години
За Путин и сополите ри няма да коментирам, но не се съм член нито съюзник на НАТО. Никой не е питал нито мен нито народа ми дали искаме да сме част от тази престъпна организация, затова и не се чувствам морално обвързан. А личния си избор направих напускайки армията в момента в който тя бе превърната в клетка на международния тероризъм
123
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бяхме член по време на Варшавския договвор когато имахме армия,съвременно уръжие,промишленност, икономика, образование, медицина, култура.... Днес този член е пълен импотент.))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
122
4
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
do 139 ti gowritel na Putin li si сополанко , та си се разтревожил или съюзник и член на НАТО
121
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какви наглеци са руснаците да имат все още военна база и интереси извън постсъветското пространство, а? А единственият гарант за световната сигурност има само 865 (официални) бази в 127 страни, т.е. около 100 страни все още нямат гарант за свободата и демокрацията си
120
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
137 egati oligofrena
119
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
кой избива бе ***???? айде марш зад океана при *** ,време е Герберистан пак да стане БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До133Съгласен съм с коментара ви, но не мога да се съглася и да приема "Двойния Стандарт" който се прилага от тъй наречените "велики сили". А ние, къде сме ние в техните замисли? Разменна монета?
117
7
 
2
 
! Отговори
ДО 134 преди 12 години
ЕЙ, МАТУШЕК, ПОЖЕЛАВАМ ТИ САМО И ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО И БЛИЗКИ ДА БЪДАТ БРУТАЛНО ИЗБИТИ ПО НАЧИН ПО КОЙТО РУСКИТЕ И СИРИЙСКИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ИЗБИВАТ, ЕЙ ТАКА ДА НЕ ПЛЯМПАШ ПРОСТОТИИ В НЕТА
116
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛАВА НА МАТУШКА РОССИЯ!!! СЛАВА НА СИРИЯ!!! СЛАВА НА БАШАР АСАД!! ОБЕДИНЕНИ ЩЕ ПОБЕДИТЕ !!!! СВАЛЯМ ВИ ШАПКА !! ВИЖДА СЕ КРАЯ НА СВЕТОВНИЯ ЦИОНИЗЪМ!!!
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ба , тука е пълно с американчофилски хейтъри.
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до122, а не 121извинете
113
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 121И кой според теб бе отверко реши да изтегли наблюдателите от Сирия, след този доклад?Кой започна свалянето на светските правителсва в арабския свят, тръбейки че "братята мюсулмани" са врагове на САЩ N-2, кой печели изборите в Египет,в какво се превърна Либия, в какво се опитват да превърнат Сирия и каква ще е съдбата на християните там след като на власт дойдат братята мюсулмани?Защо САЩ водят усилени преговори с талибаните враг N-1 на САЩ?Защо Саудитска арабия страната финансираща талибаните и братята мюсулмани не е падложена на демокрация по американски по подобие на Афканистан или Ирак?Ааа,да баба клинтън се е загрижила за демокрацията в арабсия свят, но по свой избор.)))))))))))))))))
112
5
 
6
 
! Отговори
БРАВО 123 преди 12 години
*** ASAD, *** RUSSIA, *** CHINA
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ти нещо, а? Ние сме съюзници на американците. Май се опитваш да сложиш прът в колелата на България?
110
4
 
2
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Ти нещо, а? Като не са руски, базите ще са американски. По добре да има някакъв баланс, че иначе веднага няколко милиарда ще дадат фира.
109
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСАД = РУСИЯ = КИТАЙ = СМЪРТ И УБИЙСТВА = ЧЕРВЕНА ПОМИЯАЗ КАТО ЕДИН ЧЕРВЕН ПРИВЪРЖЕНИК ПОДКРЕПЯМ ДЪЛБОКО АСАД, ТРЯБВА ДА ИЗБИВА НЕКАЧЕСТВЕНИЯ ЧОВЕШКИ МАТВЕРИАЛ, КОЙТО ИСКА СВОБОДА.СМЪРТ НА СВОБОДАТАДА ЖИВЕЯТ ЧЕРВЕНИТЕ УБИЙЦИ