Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс

Силите за сигурност застреляли три семейства в домовете им
Обновена: 8 фев 2012 14:56 | 8 фев 2012 12:03, Елка Василева
169
Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Милиции, верни на сирийския президент Башар ал Асад, застреляха най-малко 20 души, когато щурмуваха домовете на три невъоръжени семейства в Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

"Те нахлуха в три къщи тази нощ и застреляха петчленно семейство - бащата, майката и трите им деца, седемчленно семейство в друга къща и осем в трета", заяви Рами Абдел Рахман.

Осемнайсет недоносени бебета починаха днес в болница в сирийската провинция Хомс след спирания на електричеството, предаде ДПА, като цитира източник от сирийската опозиция.

"Бебетата бяха в инкубатори в болницата "Ал Уалид" в района Ал Уар, близо до Баба Амр", уточни източникът пред ДПА.

Най-малко 47 цивилни бяха убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс през нощта и рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Още по темата

"Очакваме броят на жертвите да нарасне, защото много хора са все още затрупани под развалините", заяви пред Франс прес ръководителят на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"От сутринта бомбардировките са изключително интензивни, използват се ракети и минометни снаряди", заяви представител на организацията в Хомс, който се свързал по сателитен телефон с кореспондента на АФП в Бейрут. Според него бомбардировките, явно целящи да подготвят терена за сухопътна офанзива, са насочени главно срещу квартал Баба Амр, където някои райони са изцяло изравнени със земята.

Въоръжените сили "разрушиха цялата инфраструктура, бомбардираха резервоарите с вода и електрическите стълбове", заяви активистът, според когото 40 процента от сградите в този квартал са засегнати.

По думите на местен жител в Хомс има правителствени танкове, които навлизат в града и скоро ще влязат в жилищните райони. Продължава артилерийският обстрел. Жителят на Хомс обясни, че поради проблемите с комуникациите е трудно да се очертае пълна картина на случващото се.

Артилерийският обстрел на Хомс започна на 4 февруари и оттогава не е преставал. По приблизителна оценка за четири дни за убити около 350 души.

Освен Хомс на обстрел е подложен и град Забадани, на 30 км от Дамаск. През последните два дни в града са били убити 10 души.

В Сирия почти година продължават антиправителствените протести. Всеки ден оттам идват съобщения за убити хора. По данни на ООН жертвите са над 5 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
5
 
12
 
! Отговори
мен преди 12 години
жалко за семействата, но като гледам дори в българия на хората им е ясно вече кой, как и защо. не беше косово, не беше либия, не бяха стотици държави по цялата планета. а ние барабар петко с башобзуците, че и бази и летища им даваме. срам. след идващата война няма да има българия. не можем да намерим една шепа достойни хора да ни поведат към по добри дни. наистина не сме народ и всичките сме кучета.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Замисляли ли сте се какво стои в основата на всеки конфликт още от древността? Ресурсите -територия, изкопаеми, пари, бизнес, власт, петрол, злато, диаманти и т.н. Когато даден ресурс го желаят двама или повече възниква конфликт. И понеже икономиката е ресурсно-базирана, неимоверно е съпътсвана от конфликти. Дано идеите на Жак Фреско за икономика, която не е ресурсно-базирана станат реалност в бъдеще, което ще сложи край на конфликтите и ще даде начало на нов тип икономика, базирана на сътруднич
66
9
 
5
 
! Отговори
до 68 преди 12 години
Много си неграмотен! Наясно ли,че руснаците си делят отпуската на две,и ходят два пъти на почивка в различни места на света,докато европейците и американците погасят ипотеки!
65
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Демократите- бандити ислямисти от Либия се хванаха на въдицата и сега ги избиват като кучета в Сирия. Затова Клинтън изпадна в истерия при вота на Русия и Китай срещу военна интервенция. Хамериканската агентура командоси от Катар, наемници от Европа(главно от Великобритания и Франция), афганистански и либийски ислямисти (изпечени главорези) и *** от цул свят успя в Либия, но тук удари на камък. Номерът мина в Либия, но парен каша духа. Сега сирийската армия ще поизчисти света от тази *** на американска хранилка.
64
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Убийствата са дело на платени дезертирали убийци от сирийската армия и талибани от Афганистан и Чечна, които са финансирани и въоръжавани от ЦРУ и МОСАД, за да свалят Асад и проруската власт в Сирия.
63
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
63 *,айдеее ,още един *** превъртя ,нещо напоследък много начесто взе да им се случва ,а като имаш такова желание бегай в Китай и Русия и пробвай да им пикаеш ,да видим дали няма ти да си наликан и нае*** ,защото там не виреят вашите отровните общества и хелзински комитети и никой няма да си мръдне пръста за един ***
62
9
 
9
 
! Отговори
Велик Израйл преди 12 години
Братушка я ми кажи какво е толкоз великото на смардливата ти Русия и Китай претендиращи за равенство между хората.Разликата между богатите и бедните в тези страни е огромна нали,комунист нещастен.А всички богаташи и олигарси съвсем случайно са от управляващата комунистическа партия в Китай,а в Русия всички около кръга на *** - бивши генерали от КГБ.Я погледни западните страни,народите си живеят добре ,докато в Русия и Китай са сравенини с кучета.
61
6
 
8
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Какво ти е великото бе,куче ***? Богоизбани били,ненормалници неедни!
60
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДНЕС.Бг не разбрахте ли ,че вече тези лъжи не минават и колкото и да си пускате тези поръчкови статии от изрелското посолство няма нормален българин да им повярва ,защото всеки знае на какво са способни в лъжите и манипулациите ционистите
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59-ти пий си редовно хапчетата момче и не ръси глупости, верно че е криза и много хора бяха пуснати от психодиспансерите, ама стоите си на топло и си пийте ракията!
58
20
 
9
 
! Отговори
Велик Израйл преди 12 години
да ви пикая на русията и на смрадливя ви китай.Да ви пикая на комунизма.Пикая на руските политици олигарси и китайските *** заради които 1 милярд живеят по зле и от кучетата.
57
8
 
21
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Ало, стига лъжи и измами за невъоражените и "мирни" граждани ... задминавате по лъжи и дъртите ***! Как мислите е унищожена тази бронирана машина, куполът на която е показан на снимката, със шествия и скандирания... ставате смешни! Сирийската армия води битка с добре въоръжени и обучени формирования получаващи всичко необходимо /в това число и противотанкови ракети/ от Катар и Саудитска Арабия! Въпросът сега е кога спецназовци /и дали им стиска без въздушна подкрепа/ ще влязат в Сирия!
56
4
 
4
 
! Отговори
надгробен надпис преди 12 години
аз съм мързеланко и затова си отмъстих на трудолюбивите ми сънародници които десетилетия след моята кончина ще ми плащат борчоветеТ.Ж.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
винаги съм си мислил, че във времето на hd телевизията интернет ще да е цветен. Съдейки по коментарите по форумите обаче, по-черно-бял няма как да стане - поне светът изобразен от тях е категорично само черно и само бяло
54
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Умират невинни заради диктаторите в Сирия, Китай и Русия.
53
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Група западни учени след провеждането на многократни опити, откриха че наличието на нефт и отсъствието на противоракетна отбрана в която и да е страна, неизбежно води до демократизиране:)
52
8
 
17
 
! Отговори
освободител преди 12 години
хаххаха ей американо- български предателю , аре по полечка да не те светна за близките само 2 години твойте приятелчета що народ избиха за разлика от руснаците които трепат точно който трябва , и още нещо избиват такива каито преди това са подкрепени финансово и военно то САЩ , Англия и страните от една полуразпаднала се организация с търговска цел наричаща себе си НАТО
51
12
 
9
 
! Отговори
do komunista преди 12 години
Хората са неравни на 90% уважаеми, ... ние с теб никога няма да се съгласим един с друг и така и трябва да бъде.Комунизма рухна, защото беше едно изкуствено отроче ... Франкенщаин ... измислен от фабриканта Енгелс, които в свободното си (от задяване на слугинчетата време) е решил, че трябва да спаси света ... е, хубаво го спаси ... погуби животите на стотици милиони.Социалното инжинерство, няма как да проработи, социалните инжинери (вие-комунистите) нанесохте по-големи вреди от Хитлеризма, поради незнанието си, неукостта си и разбира се - алчността си. Работи капитализма, защото той не е измислен от никoй, а е плод на еволюционни натрупвания ... започнали когато първия човек е заменил първите плодове за жито да речем преди повече от 10 000 години. Тогава е започнал капитализма.Толкова от мен.буди здрав и уважавай другите.
50
18
 
6
 
! Отговори
Долу исляма преди 12 години
Само САЩ ще ги оправи тия *** в третия свят. Отиват свалят режима, убиват президента диктатор и се приключва.
49
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това с избиването на невинни е почеркът на руските шовинисти, които са избили повечето истински радетели за национало благополучие в доста страни - България,Чехия,Полша, Унгария,Румъния,Куба,Венецуела...