Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс

Силите за сигурност застреляли три семейства в домовете им
Обновена: 8 фев 2012 14:56 | 8 фев 2012 12:03, Елка Василева
169
Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Милиции, верни на сирийския президент Башар ал Асад, застреляха най-малко 20 души, когато щурмуваха домовете на три невъоръжени семейства в Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

"Те нахлуха в три къщи тази нощ и застреляха петчленно семейство - бащата, майката и трите им деца, седемчленно семейство в друга къща и осем в трета", заяви Рами Абдел Рахман.

Осемнайсет недоносени бебета починаха днес в болница в сирийската провинция Хомс след спирания на електричеството, предаде ДПА, като цитира източник от сирийската опозиция.

"Бебетата бяха в инкубатори в болницата "Ал Уалид" в района Ал Уар, близо до Баба Амр", уточни източникът пред ДПА.

Най-малко 47 цивилни бяха убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс през нощта и рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Още по темата

"Очакваме броят на жертвите да нарасне, защото много хора са все още затрупани под развалините", заяви пред Франс прес ръководителят на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"От сутринта бомбардировките са изключително интензивни, използват се ракети и минометни снаряди", заяви представител на организацията в Хомс, който се свързал по сателитен телефон с кореспондента на АФП в Бейрут. Според него бомбардировките, явно целящи да подготвят терена за сухопътна офанзива, са насочени главно срещу квартал Баба Амр, където някои райони са изцяло изравнени със земята.

Въоръжените сили "разрушиха цялата инфраструктура, бомбардираха резервоарите с вода и електрическите стълбове", заяви активистът, според когото 40 процента от сградите в този квартал са засегнати.

По думите на местен жител в Хомс има правителствени танкове, които навлизат в града и скоро ще влязат в жилищните райони. Продължава артилерийският обстрел. Жителят на Хомс обясни, че поради проблемите с комуникациите е трудно да се очертае пълна картина на случващото се.

Артилерийският обстрел на Хомс започна на 4 февруари и оттогава не е преставал. По приблизителна оценка за четири дни за убити около 350 души.

Освен Хомс на обстрел е подложен и град Забадани, на 30 км от Дамаск. През последните два дни в града са били убити 10 души.

В Сирия почти година продължават антиправителствените протести. Всеки ден оттам идват съобщения за убити хора. По данни на ООН жертвите са над 5 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
13
 
2
 
! Отговори
до 97-ми преди 12 години
глупости съшити с руски конциСаудитска Арабия още миналата година твърдо заяви че дава коридор на Израел за да удари Иран, така че Сирия въобще не е фактор за удара срещу Иран
87
16
 
5
 
! Отговори
ANONIMEN преди 12 години
а бе *** до кога ще подкрепяре руснаците , не виждате ли че са изверги
86
4
 
12
 
! Отговори
999999999999 преди 12 години
Всичко е лъжа.За да удари Израел иран трябва да мине през северния коридор т.е.Сирия,и Башар не ги подкрепя защото е съюзник на Русия и руснаците имат бази у тях.Хамериканеца не му изнася и си купува сирийски пройник от опозицията на които му обещава властта а той да му даде коридор за да удари иран и оттук се започва,но в Сирия има много източноправославни хриятини и руснаците ги пазят,така че ако запада не спази резолюцията на ООН и ударят сирия ще краят на европа,защото Русия и Китай ще ги смаят,докато американеца ще се скрие в америка като чума
85
3
 
11
 
! Отговори
По спомен преди 12 години
ТОВА ЗА ИНКУБАТОРИТЕ ГО ЗНАЕМ ОЩЕ ОТ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАК. ЛАНСИРАЙТЕ НЯКОЙ НОВ ЕТЮД!
84
4
 
3
 
! Отговори
Мия преди 12 години
81 е съвършено прав! Прочетете неговия коментар.
83
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
напълно в ленинско комунистичски стил Русия се опитва да спечели време на Асад надявайки се той бързо да избие всичките, които не го искат
82
5
 
13
 
! Отговори
eee преди 12 години
Що не издадат наръчник на мирно-протестиращия в който пише как да откъснеш танков купол с мирни средсва
81
5
 
3
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
Тези 2 милиона жилища прибрани от банките в сащ?
80
13
 
7
 
! Отговори
Ленин преди 12 години
бомбардировки и клане с голямата подкрепа и одобрение на Русия
79
4
 
4
 
! Отговори
Велик Израйл преди 12 години
продължение от мнение 86 - а сега ми кажи как американците и европейците с доход от около 40 000 - 70 000 на година немогат да си позволят да ходят по тези места,защото изплащат ипотеки.
78
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и ислямистите и руския ботуш и зависимоста от руските енергиини ресурси са еднакво лоши за нас българите но никога няма да подкрепя тиранин и убиец, дори и да имам ползи от това няма да го направя
77
7
 
4
 
! Отговори
Велик Израйл преди 12 години
84 - тия дето ходят по дубай и малдивите са руските олигарси.Ако за теб руските олигарси означават руският народ,значи си много заблуден и си правен в някой лагер за промити мозъци.Знаеш ли колко струва 5 днвена почивка в Дубай и то в непретенциозен хотел - 2000 долара.А за малдивите няма да говоря около 4000.Сега кажи как нормалният руснак събира тези пари,че има пари и да ходи на още една почивка.
76
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По колко такива поръчани от американския посланник Уорлик статии ще пускате на ден бе,тази е втората от сутринта за Сирия ,стига сте се излагали днес е национален траур в България на този ден се прощаваме с поредните жертви на (демократичния) ни преход за това пуснете материал ,а не еврейските лъжи
75
4
 
6
 
! Отговори
до 80 преди 12 години
Ти верно си много проС! Обикалят цял свят бе,Дубай и Малдивите евтино ли е? Еврейте не са толкова глупави,явно ти си някакъв еврейн правен в Ки5тай или Турция-демек си менте!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Едните верни на дин,другите на друг,а иначе всички правоверни,ама се избиват.В 21 век това е абсолютно неприемливо.
73
5
 
19
 
! Отговори
:( преди 12 години
Два дни след посещението у нас на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън в София пристигнаха едновременно Джеймс Таусенд, зам. помощник държавен секретар на САЩ за отбраната за Европа и НАТО, Мари Йованович, зам. помощник държавен секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси и генерал-майор Марк Шислер от Европейското командване на САЩ"Ако нашите политици се включат в тази война....подобни гледки ще са ежедневие в България.
72
12
 
6
 
! Отговори
Велик Израйл преди 12 години
73 - ми яйде марш при руснаците да си обикаляш света.Обикалят русия и отиват където им е най-евтино.Там средната заплата и като цяло стандарта на живот им е по нисък от хората в България,а ама ти щом казвай че обикалят света ,значи е така,нищо че мозъка ти е промит
71
6
 
1
 
! Отговори
Алов преди 12 години
Лоиални са. Поне по къщите си ги растрелват хората.
70
4
 
14
 
! Отговори
tosh преди 12 години
местните жители много опасни били - сателитни телефони, противотанкови оръжия, минохвъргачки. Още малко една ядрена бомба да извадят от някой килер и всичко ще започне да звучи логично.
69
7
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 12 години
ДНЕС ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ВСЕКИДНЕВНИТЕ БОМБАНДИРОВКИ ОТ ИЗРЕЛСКАТА АВИЯЦИЯ И КЛАНЕТАТА НА КОИТО СА ПОДЛОЖЕНИ ПАЛЕСТИНЦИТЕ В ОКУПИРАНИТЕ ТЕРИТОРИИ ОТ ЦИОНИСТКАТА *** ,ЗА ТОВА ПИШЕТЕ БЕ НАЛИ СЕ БАРАТЕ (ОБЕКТИВНИ ЖУРНАЛИСТИ),АМА НЯМА ,ЗАЩОТО ЗА ТАКИВА СТАТИИ НЯМА КОЙ ДА ПЛАТИ НАЛИ- ,А ИНАЧЕ КАТО ПЛЮЕТЕ РУСИЯ ,ИРАН ,СИРИ,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЩЕ СИ ЗАРАБОТИТЕ ОБЕЗЦЕНЕНИТЕ ЗЕЛЕНИТЕ ГУЩЕРИ НАПЕЧАТАНИ ОТ *** РОДШИЛД -ЖУРНАЛИСТИ ?!-СМЕШНИЦИ