Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс

Силите за сигурност застреляли три семейства в домовете им
Обновена: 8 фев 2012 14:56 | 8 фев 2012 12:03, Елка Василева
169
Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Милиции, верни на сирийския президент Башар ал Асад, застреляха най-малко 20 души, когато щурмуваха домовете на три невъоръжени семейства в Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

"Те нахлуха в три къщи тази нощ и застреляха петчленно семейство - бащата, майката и трите им деца, седемчленно семейство в друга къща и осем в трета", заяви Рами Абдел Рахман.

Осемнайсет недоносени бебета починаха днес в болница в сирийската провинция Хомс след спирания на електричеството, предаде ДПА, като цитира източник от сирийската опозиция.

"Бебетата бяха в инкубатори в болницата "Ал Уалид" в района Ал Уар, близо до Баба Амр", уточни източникът пред ДПА.

Най-малко 47 цивилни бяха убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс през нощта и рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Още по темата

"Очакваме броят на жертвите да нарасне, защото много хора са все още затрупани под развалините", заяви пред Франс прес ръководителят на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"От сутринта бомбардировките са изключително интензивни, използват се ракети и минометни снаряди", заяви представител на организацията в Хомс, който се свързал по сателитен телефон с кореспондента на АФП в Бейрут. Според него бомбардировките, явно целящи да подготвят терена за сухопътна офанзива, са насочени главно срещу квартал Баба Амр, където някои райони са изцяло изравнени със земята.

Въоръжените сили "разрушиха цялата инфраструктура, бомбардираха резервоарите с вода и електрическите стълбове", заяви активистът, според когото 40 процента от сградите в този квартал са засегнати.

По думите на местен жител в Хомс има правителствени танкове, които навлизат в града и скоро ще влязат в жилищните райони. Продължава артилерийският обстрел. Жителят на Хомс обясни, че поради проблемите с комуникациите е трудно да се очертае пълна картина на случващото се.

Артилерийският обстрел на Хомс започна на 4 февруари и оттогава не е преставал. По приблизителна оценка за четири дни за убити около 350 души.

Освен Хомс на обстрел е подложен и град Забадани, на 30 км от Дамаск. През последните два дни в града са били убити 10 души.

В Сирия почти година продължават антиправителствените протести. Всеки ден оттам идват съобщения за убити хора. По данни на ООН жертвите са над 5 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
2
 
7
 
! Отговори
До 167 преди 12 години
Вместо да четеш американските медии, напиши в Гуугъл SANA, за да видиш какво смятат сирийците по въпроса.
147
6
 
4
 
! Отговори
Един Гет преди 12 години
ДО 166!!!Ти да не би да си презаташе на тиранина Асад..?С руски оръжия се извършва масов геноцид над гражданите на Сирия..Съжалявам но на мен ми е непонятна твоята ако въобще би могла да се нарече логика..?Ти ленинградски лешояд ли си..и вашето време ще дойде..
146
2
 
13
 
! Отговори
МЕН преди 12 години
МНОГО ДОБРЕ , БРАВО НА БАШАР! А ВИЕ ТУКА ЖУРНАЛЯТА ЛЪЖЕТЕ ТА СЕ КЪСАТЕ. АРМИЯТА УБИЛА МИРНИ ГРАЖДАНИ . ДРУГ ПЪТ МИРНИ . АРМИЯТА ТРЕПЕ ОНИЯ МЮСЮЛМАНСКИТЕ БРАДЪРИ, НА КОИТО ИМ ПЛАЩАТ ДА ИЗБИВАТ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ. НА ВСИЧКИ НИ Е ЯСНО КОЙ ИМ ПЛАЩА. АЗ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА , КАК ЕДИН ГРАЖДАНИН КОЙТО ИМА ОРЪЖИЕ И ГО ИЗПОЛЗВА СЕ НАРИЧА МИРЕН ГРАЖДАНИН. ЕМИ ПО ПЪТЯ НА ВАШАТА ЛОГИКА ДА ВЗЕМАТ ДА ОСВОБОДЯТ БРАЙВИК. ТОЙ ЧОВЕКА СИ Е МИРЕН ГРАЖДАНИН- МИРЕН ДЕМОНСТРАНТ. АЛЧНИ ЧИФУТО-АМЕРИКАНСКИ ХИЕНИ
145
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак световни лъжи. Може да има бомбардировки, но те не са срещу мирни граждани, а срещу въоръжени ракетни атаки на опозицията. САЩ и съюзниците му да спрат да подклаждат вътрешни войни, да спрат с въоръжаването и военната подготовка на бунтовниците защото е казано, който копае гроб другиму сам пада в него.
144
4
 
3
 
! Отговори
за 162 преди 12 години
Проста пръчко , всяко действие има противодействие....ела ми с танк на нашата улица да ти покажа как, да та *** у ***...да не искаш да стоят вързани за да им е по-лесно на онез в танковете
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чак такъв ефект с базука, малко ме съмнява. Да отхвърчи купола в страни. По-вероятно е ракетно попадение на танк в Либия. А сега е храна за канарчетата.
142
3
 
13
 
! Отговори
сектор Кабул преди 12 години
Ястреб отново показва здрав разум и остра наблюдателност. На снимката определено се вижда купол (или по-скоро останки от купол) на танк руско производство. За да поразиш такъв танк, е необходим или друг танк, или хеликоптер с противотанкова система, или панцерфауст (казано другояче, бозука). метежниците очевидно няма как да притежават танкове и самолети, остава последната възможност. Въпросът тук е по какъв начин в ръцете на "мирни" демонстранти срещу правителството на Асад са попаднали бозуки.
141
1
 
4
 
! Отговори
някои си преди 12 години
Какви са тези измислени новини, що за промиване на мозъци....хайде стига бе, стана като преди 1989г.... Вие за *** ли ни имате. Няма да си правя труда да поставям под съмнение параграф по параграф написаното в тази статия - измишльотина.....просто не си струва усилието...
140
3
 
4
 
! Отговори
до 154 преди 12 години
Мяза на купол от БМП-1, вероятно унищожен от НАТО в Либия, но на кой му пука, важно е да има новини(точните новини).
139
2
 
15
 
! Отговори
BG преди 12 години
В Йордания, на границата на Сирия, се намира военновъздушната база "Ал-Mafraq. В нея се извършва подготовка на "мирните" демонстранти от израелски и американски инструктори. После най-удобният за действие град е точно Холмс. Атаки от там по същата схема са правени 60-те години от Йордания, Великобритания и Израел срещу Сирия. 68г има пак от там неуспешен военен преврат на майор Салим Хатум. Края на 70-те Израел пак там организира Мюсюлманско братства за "демонстрации" в Сирия, пак неуспешни.
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо вземате на сериозно тези лъжи: "Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс". Кой го казва това, еврейски център. Е някой да очаква да нещо друго от този център. Естествено че това ще кажат, ще лъжат като за последно, друго не могат да направят. От тези източници на информация не чакайте да чуете истината. Това е класическа пропаганда.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аууу, как лъжат тези, не е истина само. Същите лъжи се изсипваха с тонове и срещу Кадафи и зверствата му. После се оказа, че негови части в тези райони не са били, дори не са напускали казармите. А за "зверствата" си научаваха от западните медии. Които произвеждат снимковия материал в определени студия и места. А зверствата бяха дело на спецчастите от Израел, САЩ, Великобритания и малко арабски продажници. Но сега чуждите командоси са отблъснати. Точно те осигуряват жертвите от мирното население
136
1
 
5
 
! Отговори
princess преди 12 години
davai Bashar,iz4isti SIRIQ ot tezi teroristi,a za komentira6tite,koito slqpo vqrvat na vsi4ki laji ot podobni saytove po--dobre zamal4ete.149 -tova e istinata.
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господ да ни пази, хеликоптерите стават само за пустинята!dnes.bg/politika/2012/02/06/gospod-da-ni-pazi-helikopterite-stavat-samo-za-pustiniata.150607
134
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И всички тези жертви са след посещението на Лавров!100% лично той е дал картбланш на Башар Асад да убива!
133
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
личния си избор направих напускайки армията в момента в който тя бе превърната в клетка на международния тероризъм ------------------- Ти, приятелю, си болен мозък.Ти не си бил български войник, а социалистически талибанин. Някакъв фанатик на социализма и Варшавския договор. Сега никой не ти е виновен, че пазиш паркинг за 200 лева на месец.
132
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вертолетите Кугар са чисто нови, от завода и са по-добри от руските. Кугарите в крайна сметка свършиха работа, а Ми-тата така и не ги изкараха, само дето пожарникаря плещи глупости.
131
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали Асад е психопат който убива невинни хора или чужди тъмни сили са вкарали убиици психопати,за да вършат тези зверства и после по телевизиите на тъмните сили да се демонизира Асад за да се свали режима му и после държавата да се поеме от радикални ислямисти психопати.А,чакайте,не се ли случи точно това в Либия и Египет.
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми ся като купихме ръждясалите въртолети кугър я втасахме. та кво расправяш за скапаната руска техника?
129
1
 
5
 
! Отговори
до 143 преди 12 години
А са като нямаме техника-нямаме и проблем,а? Ти ходил ли си войник в редовно поделение? И ли си от новите-дето няма да отидат войници и ще си останат катерички?