Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс

Силите за сигурност застреляли три семейства в домовете им
Обновена: 8 фев 2012 14:56 | 8 фев 2012 12:03, Елка Василева
169
Бомбардировки и клане в сирийския град Хомс
Снимка: архив, Reuters

Милиции, верни на сирийския президент Башар ал Асад, застреляха най-малко 20 души, когато щурмуваха домовете на три невъоръжени семейства в Хомс, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс.

"Те нахлуха в три къщи тази нощ и застреляха петчленно семейство - бащата, майката и трите им деца, седемчленно семейство в друга къща и осем в трета", заяви Рами Абдел Рахман.

Осемнайсет недоносени бебета починаха днес в болница в сирийската провинция Хомс след спирания на електричеството, предаде ДПА, като цитира източник от сирийската опозиция.

"Бебетата бяха в инкубатори в болницата "Ал Уалид" в района Ал Уар, близо до Баба Амр", уточни източникът пред ДПА.

Най-малко 47 цивилни бяха убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс през нощта и рано тази сутрин, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Още по темата

"Очакваме броят на жертвите да нарасне, защото много хора са все още затрупани под развалините", заяви пред Франс прес ръководителят на базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман.

"От сутринта бомбардировките са изключително интензивни, използват се ракети и минометни снаряди", заяви представител на организацията в Хомс, който се свързал по сателитен телефон с кореспондента на АФП в Бейрут. Според него бомбардировките, явно целящи да подготвят терена за сухопътна офанзива, са насочени главно срещу квартал Баба Амр, където някои райони са изцяло изравнени със земята.

Въоръжените сили "разрушиха цялата инфраструктура, бомбардираха резервоарите с вода и електрическите стълбове", заяви активистът, според когото 40 процента от сградите в този квартал са засегнати.

По думите на местен жител в Хомс има правителствени танкове, които навлизат в града и скоро ще влязат в жилищните райони. Продължава артилерийският обстрел. Жителят на Хомс обясни, че поради проблемите с комуникациите е трудно да се очертае пълна картина на случващото се.

Артилерийският обстрел на Хомс започна на 4 февруари и оттогава не е преставал. По приблизителна оценка за четири дни за убити около 350 души.

Освен Хомс на обстрел е подложен и град Забадани, на 30 км от Дамаск. През последните два дни в града са били убити 10 души.

В Сирия почти година продължават антиправителствените протести. Всеки ден оттам идват съобщения за убити хора. По данни на ООН жертвите са над 5 000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още по темата: Сирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
7
 
26
 
! Отговори
Ghost преди 12 години
местни жители със САТЕЛИТНИ телефони, кой ли им ги е подарил? А към тези телефони май вървеше и леко стрелково оръжие, и ракети тип "Стингър". И в Косово имаше такива местни жители ...
47
2
 
2
 
! Отговори
до 45 преди 12 години
Да професорът печели по-малко от ***,по-малко от *** гангстер.Много си прав :) кривчо!
46
9
 
4
 
! Отговори
неграмотния живков преди 12 години
много съм *** и послушен и затова руснаците ме сложиха за диктатор
45
9
 
22
 
! Отговори
Виждам преди 12 години
Това с избиването на невинни е почеркът на ислямо-американо-чифутските терористи! Примери искате ли? Вие си ги имате!
44
4
 
3
 
! Отговори
Привет от гроба преди 12 години
Хората са НЕравни на 5-10%, а при собственосттта процентите могат да стигат и 10000%, не си прав, драги читателю. Ама си млад, това е...ТвойТодор Живков
43
12
 
10
 
! Отговори
Сириец преди 12 години
***!Башар,въжето виси със страшна сила!Няма връщане назад!
42
8
 
9
 
! Отговори
мъка преди 12 години
Ех Сирио, Сирио, петрол като нямаш, няма кой да ти помогне.
41
5
 
10
 
! Отговори
do komunista преди 12 години
""НИКОГА хората няма да се примирят с неравенството, скъпи мой читателю!"" .................................................................. ? :)Неравенството го има защото хората са НЕравни, скъпи мои читателю. Няма как да сравниш един професор по физика с един ***, един диригент от Виенската филхармония с Азис, един човек който денонощно работи и учи и допринася с един крадец, измамник или ленивец ...Та ... накратко хората са различни, затова живеят по различен начин и имат различен живот и така и ТРЯБВА да бъде.Тази простичка истина така и не проумяхте вие комунистите.Още се чудите защо всичко рухна ... - ето защо !
40
8
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Всички жертви от тези арабски певолюции да тежат само и единствено на сащ....ама те пък съвест нямат.
39
4
 
6
 
! Отговори
Привет от гроба преди 12 години
Ех, млади ми човече... какво знаеш ти за живота, та си тръгнал да ми пишеш... Когато се борихме за равенство не знаехме, че хората искат ред, ама само за другите... затова се провалихме. И ти ще се провалиш, защото много неща не знаеш - ама не унивай. Cèst la vie казваше моят приятел Валери Жискар Д`Естен.ВашТодор Живков
38
12
 
4
 
! Отговори
до ООО НЕ и НАТООО преди 12 години
явно или не си запознат или следваш комунистическия пример да се плюе без значение дали е вярно или не, може даже и на черното бяло да кажеш. САЩ и ООН бяха и в Сомалия и в Хаити - има си източници, провери. Къде бяха рашките, обаче, питам аз?
37
3
 
16
 
! Отговори
лъжци преди 12 години
Ако "независимите" западни медии имат кореспонденти там защо не отразиха благодарността на сирииците към Китай и Русия? Ако нямат свои репортери да не лъжат на кьораво,защото се излагат-както в тази статия!
36
5
 
5
 
! Отговори
до Привит в гроба преди 12 години
актуален си като конска талига на Байконур, и оригинален горе-долу пак толкова
35
4
 
3
 
! Отговори
do 36 преди 12 години
Няма, няма чиче ... sorry майна, както се казва :)(не искам да съм груб)
34
2
 
11
 
! Отговори
хахаха преди 12 години
Идва фелдшерът да ти сложи поредната инжекция.
33
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На Путин му треперят гащите, че може да последва съдбата на арабските диктатори, но нищо няма да го спаси. Идва свободата и за братския руски народ.
32
8
 
10
 
! Отговори
Привет от гроба преди 12 години
Напротив, ще се върнат. И то с още по- голяма сила. НИКОГА хората няма да се примирят с неравенството, скъпи мой читателю!ТвойТодор Живков
31
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какъвто Асад такъв и Путиндано и двамата заминат долу в казана на Кадафи
30
17
 
9
 
! Отговори
do 32 преди 12 години
Не искам да те натъжавам, другарю, но твоя любим комунизъм и още по-любим Живков няма да се върнат, както няма да се върне и младостта ти.Не се натъжавай обаче. Сега си имаш Путин, Русия, Асад, Ким чен УН, младия Кастро и дори чавес, нали ?
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хич не се учудвамщом Русия наложи вето и подкрепя Башър Асад нищо друго не очаква Сирия освен поголовно клане до последния човек на опозицията явно "социалистическия мюсюлмански другар Асад" е много важен в руската битка за победата на социализма над изгнилия капитализъм