Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия

47 убити в Хомс от силите за сигурност само тази нощ
Обновена: 8 фев 2012 11:45 | 8 фев 2012 09:22, Елка Василева
166
Русия се опитва да спре гражданската война в Сирия
Снимка: Reuters

Русия се опитва да помири властите и опозицията в Сирия - енергично се опитва да спре започващата гражданска война, с което да спаси приятелския за нея режим, пише руският в. "Комерсант".

През нощта и рано сутринта най-малко 47 цивилни са били убити при бомбардировки на силите на сирийския режим срещу размирния град Хомс, предадоха световните агенции, като цитираха Сирийския център за наблюдение на човешките права.

"Силите за сигурност откриха огън срещу жилищни райони и болници", каза пред ДПА говорителят на местните Координационни комитети. "Първите съобщения от Хомс са за 47 убити и множество ранени, които не могат да стигнат до болниците. Военни са арестували ранени хора в болницата, където били приети за лечение", добави говорителят.

Жители на обсадения град Хомс казват, че са подложени на нападение с цел геноцид от войските на режима, който очевидно остава глух за международното мнение и е решен по всякакъв начин да потуши бунта, посочва британският в. "Гардиън".

Още по темата

По думите на активисти, цитирани от изданието, хуманитарната ситуация в Хомс е ужасяваща. Според тях правителството умишлено се опитва да изтощава чрез глад хората в размирните райони, а армията е разположила по главните пътища снайперисти, които могат да застрелят всеки човек на улицата.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров и шефът на Службата за външно разузнаване Михаил Фрадков направиха спешно посещение в Дамаск по поръчение на президента Дмитрий Медведев. Гостите се опитаха да убедят президента Асад да активизира реформите и диалога със сирийската опозиция, припомня „Комерсант“.

Според Лавров, "формулирал основния резултат от преговорите", отправеният от руската делегация "сигнал за по-активно движение по всички направления" е бил чут и Москва е готова да продължи усилията за решаване на сирийската криза при по-активно взаимодействие със Сирия, съседките й и Арабската лига, посочва изданието.

Според Лавров президентът Асад е уверил, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то, и е потвърдил готовността си за диалог с всички политически сили в Сирия. В най-скоро време Башар Асад ще насрочи референдум за нова конституция, информира Лавров.

Според руския министър Сирия е отправила към Москва молба да упражни влияние върху опозиционните групи, които все още не са склонни към диалог с властите. Лавров смята, че възможностите в тази насока далеч не са изчерпани, но в контактите с различни опозиционни групировки трябва да се включат и "онези, които имат по-голямо влияние върху тях, отколкото Русия".

Напълно е възможно Русия да е споделила със сирийското ръководство поверителна информация за тайните спонсори на въоръжените отряди на сирийската опозиция. Според местния в. "Ал Уатан" Лавров и притежателят на разузнавателни данни Фрадков вероятно са обсъдили с Асад необходими мерки с цел противопоставяне на групата от западни и арабски страни и на евентуалните им действия срещу Сирия, се казва в статията.

Според експерти, цитирани от "Независимая газета", въпросът за незабавна оставка на Асад не е бил в дневния ред на руско-сирийските преговори. "Още повече че оттеглянето на Асад няма да спре кръвопролитията и само ще засили хаоса в страната", пише всекидневникът.

Насилието в Сирия се разрасна от събота, когато Русия заедно с Китай наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде някои правомощия като част от план за решаване на кризата, която все повече заприличва на гражданска война, отбелязва изданието.

След провала на другите усилия за решаване на кризата - първо на Арабската лига, после в Съвета за сигурност, мисията на Лавров, изглежда, остана една от последните възможности в тази насока. Не е ясно обаче доколко Русия има нужната дипломатическа сила, за да повлияе значително на събитията в Сирия. Заради категоричната подкрепа на Москва за правителството на Асад руснаците не могат да спечелят доверието на сирийската опозиция. Не е ясно и дали руските дипломатически усилия биха накарали Асад да направи компромис, като се има предвид твърдата му позиция, че властите се борят с терористични действия, а не с народно въстание, коментира "Ню Йорк таймс".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
4
 
! Отговори
мен преди 12 години
Кадафи нямаше начин да го спасят защото беше под носа на европа и не можеха да му предоставят оръжие и запаси. сирия и иран са друга супа и нато и *** ще я ядат гореща. да им е сладко. аз съм на страната на сирия, иран, русия и китай. ако тиквун все още има малко останала мозък и иска да има българия след края на задаващата се война, да напуска ЕССР и да се преориентира докато е време. след последната война сме наполовина територия. след тази някой досеща ли се колко ще сме?
42
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Много добри приятели си е намерила Русия!
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
45,нещо почна да си изтърваш нервите и да раздаваш обиди на етническа и верска основа,а?САЩ не напада никой пръв,***,но ако някой се *** с Америка или съюзниците и,получава железен юмрук право в мутрата!Разбра ли какъв е критерият?
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 42- *** като не са ,защо обединените въоръжени сили на сащ и исрал не вземете да ги нападнете ,че там вашата (демокрация0 хич не върви нещо а *** ?
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
според слуховете кадафи го изнасилили със собствения му позлатен пистолет, да се готви асад и да си взерме вазелин
38
7
 
10
 
! Отговори
бт преди 12 години
Дори целият свят да се обедини( малко ме съмнява) не може да победи Русия и Китай.Те са супер сили и всеки трябва да се съобразява.
37
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Китай и Русия са "могъщи" колкото Чалгария.Да се смееш ли да плачеш ли...
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този е пътник.
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Съдбата на Асад е вече определена - или доживотен затвор или както кадафи да бъде оставен на сърдечните прегръдки на тълпата.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Диктаторът Асад само да внимава да не закача сирийските християни!Има немалка част сирийски християни там.Да не ги закача хората,че инак лошо му се пише!
33
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*ската омраза към православния руски народ е отколешна ,затова през 1917 спретнаха тази кървава болшевишка революция за да омаломощят Русия ,сега след ерата на пияния Елцин и еврейските олигарси по негово време които бяха заграбили природните богатства на Русия ,отново под управлението на Путин руската държава започна да се изправя започна тази подмолна война която се води от скапаните *** ,да ви питам ,защо след като Китай също наложи вето никой не говори за това а се плюе само по Русия
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДИКТАТОР ДИКТАТОРУ ОКО НЕ ВАДИ
31
4
 
18
 
! Отговори
беб преди 12 години
Нещо ми изглежда малко съмнително колко много жертви имаше в Сирия точно в деня,когато се гласуваше резолюцията на ООН и сега след посещението на Лавров.Не съм по конспирациите,но не знам какво да си мисля.Има външни сили,които искат да дестабилизират региона и да го използват като причина за започване на нова война в близкия изток.Целта е Иран.
30
7
 
16
 
! Отговори
сган преди 12 години
каква опозиция какви 5лв *** финансирана от САЩ БИЛА ОПОЗИЦИОЯ справка Либия
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евреите не им пука кой къде ще мре огат и кули да взриват и голеи каши да забъркат
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЛАВА НА ЯДРЕН ИРАН ЕРЕЦ Е СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ Е САМО ЛОШ СПОМЕН
27
1
 
5
 
! Отговори
. преди 12 години
щеше да е супер добре ако големите нации не се опитваха и не влияеха на другите държави,а само да пазят мира.за нещастие това е невъзможно,защото на всякъде по света,хората които управляват не са честни и доброжелателни.....
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждате ли сега който е с Русия друг не се меси там. Ако и Кадафи беше по приятен на Руснаците още щеше да си е жив и здрав.Винаги трябва да има по голям батко да те защитава инак нестава ще си ядеш бой.
25
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ясни са тия радетели за (демокрация) в Сирия които драскат по форумите , те са от едно по особено племе дето дето разпна Христос и е известно на всеки като крадливо,алчно,злобно,лъжливо и развратно и си пада много по *** и *** за това гнусно племе само шнур ,сеч, и ирански атомни бомби
24
3
 
21
 
! Отговори
bb преди 12 години
Не говорете против Русия като че ли те са най-голямото зло.Те си имат своите интереси,САЩ също,въпреки,че Американците изглеждат умиротворителите тук.Искам да кажа,че е в нас интерес(който е по-важен от интереса на НАТО) да имаме добри икономически отношения преди вскичко с Русия.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe