Асад представи план за "политическо уреждане" на кризата

Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива
6 яну 2013 19:29, Елка Василева
50
Асад представи план за "политическо уреждане" на кризата
Асад представи план за политическо решение на кризата. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сирия Башар Асад представи днес в реч план за "политическо решение" с цел да се сложи край на конфликта, който според ООН е отнел живота на над 60 хиляди души, посочва Франс прес.

Планът на Асад включва три етапа. Основните елементи на плана, които според АФП ще бъдат представени и официално от правителството в рамките на "национална харта", предстои да бъдат одобрени на референдум.

През първия етап се предвижда "страните, които въоръжават терористите", да поемат ангажимента да прекратят отпускането на финансова помощ. Едновременно с това се предвижда да бъде сложен край на "терористичните операции", за да се даде възможност на бежанците да се завърнат у дома. Сирийската армия също ще прекрати операциите си, като си запази правото да реагира в случай на заплаха за националната сигурност. През първия етап се предлага да бъде създаден механизъм, който да следи дали замесените в конфликта страни спазват поетите от тях задължения,като специално внимание се отделя на контрола върху границите.

През втория етап правителството предлага да организира конференция за национален диалог, в която да участват всички страни, замесени в конфликта. Паралелно с това се предвижда да бъде изготвен текстът на Национална харта, която защищава суверенитета на Сирия, нейното единство и териториална цялост, като се отхвърля външната намеса, тероризмът и насилието. Националната харта ще бъде предложена за одобрение на референдум.

Следващата стъпка според плана на Асад е да бъде създадено разширено правителство с представители на всички слоеве на обществото, чиято основна задача ще бъде да прилага Националната харта. Негова задача ще бъде и организирането на парламентарни избори /АФП посочва, че на този етап не става дума за президентски избори/.

През третия етап, който би трябвало да настъпи след изборите, се предвижда в съответствие с конституцията да бъде създадено ново правителство. Веднага след това в страната трябва да се свика национална конференция за помирение, след което всички арестувани по време на въоръжения конфликт да бъдат амнистирани.

Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива, предложена в днешната реч на президента Башар Асад и заяви, че целта й е да осуети дипломатическите усилия за слагане край на гражданската война в страната, предаде Ройтерс.

Сирийският президент Башар Асад трябва да напусне властта, за да може да се постигне политическо решение на войната в страната му, заяви говорител на върховния комисар на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Британският външен министър Уилям Хейг обвини Башар Асад в лицемерие и заяви, че отправеният в речта му призив за мирна инициатива няма да заблуди никого.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че сирийският президент Башар Асад просто е повтарял празни обещания по време на днешната си реч в Дамаск и призова за бърз преход в разкъсваната от войната страна, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ей, комунязчета, Владимир Паскалевчета, Кирезчета и прочее смрадлива червена ***, ревете не ревете, ръсите не ръсите помията от червените си кратуни, престъпника Асад го чака калъчката. Може преди това да го ощастливят.
38
0
 
2
 
! Отговори
nuevo преди 11 години
ANNA NEWS всеки ден обновява истинските новини за Сирия - напишете го в гугъл и ше го намерите. Западните медии са манипулатори, а катрин аштън е вещица.
37
2
 
5
 
! Отговори
kireza преди 11 години
За да се реши въпроса е нужно:1.Да бъдат изтребени всичките бандити в Сирия2.Да бъдат изтребени господарите им от НАТОТогава ще заглъхне всичко - както е казал Сталин на времето:Няма бандити,няма проблеми....:)))))))))))))
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
BRAVO NA BASHAR ! BALGARIA E S TEB,,,,
35
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Zatova li murshite ot USA nari4at Hizbula nai-loshata teroristi4na organizacija?
34
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Ние не отхвърляме политически диалог но с кого да го водим? С екстремистите, които не знаят друг език, освен езика на масовите убийства и тероризма? Трябва ли да преговаряме с бандите, рекрутирани в чужбина, които изпълняват заповедите на чужденци? Трябва ли да водим официален диалог с една марионетка на Запада, който й пише репликите?, попита риторично президента. И напомни, че крайната цел на външната агресия е да фрагментира Сирия."... без коментар.
33
2
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 11 години
Ти сириец ли си или европеец? Изобщо имаш ли идея за какво искат да свалят Асад?
32
1
 
3
 
! Отговори
VladimirPaskalev преди 11 години
За тези които още не могат да почнат да мислят с израстъците м/у раменете си е следното кратко видео от 2007!!!!Интервю за "Демокрация сега" на ген. Уесли Кларк - разказва за посещението си в Пентагона десетина дни след 11 септември...youtube/watch?v=kJmf7k9Yj-0
31
3
 
12
 
! Отговори
VladimirPaskalev преди 11 години
Е как няма да почне статията с това подзаглавие:"Сирийската опозиция вече отхвърли мирната инициатива"....Каква е тая опозиция бе? Кви пет лева? На куцо и сакато стана ясно какви театри разиграват пред очите ни! Такава пропагандна машина работи на пълни обороти, не е за приказване... Разделяй и владей.Мислете с главите си, ей! Кви са тия опозиционери дето не искат даже и да чуят за преговори, за спиране на партизанщината..... Алоооооо!??!?! youtube/watch?v=kJmf7k9Yj-0
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bravo na Bashar ! a,rusnacite sa gola voda. navremeto nisto ne napraviha v Kosovo....
29
3
 
6
 
! Отговори
bg преди 11 години
Sus sigurnost sme po-golemi hristijani ot sheriatskite uahabisti i iluminatite.
28
6
 
36
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Не се притеснявай Башар, 15 руски кораба ще провеждат "учение" януари месец в Средиземно море. Бомбардирай спокойно, платения от С.А. и Катар башибозук.
27
3
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Obitatelite na Belia Dom,obitatelite na Durjavnija departament,agentite na CIA,Osama Bin Laden,negovite posledovateli,negovite sinove i plemennici,sa li4ni prijateli.Osama Bin Laden i semeistvo Bush imat li4na prijatelska vruzka ot na4aloto na 80-te godini na 20-ti vek.
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PRI BASHAR -HRISTIANITE JIVEEHA DOBRE. TOI PADNE LI OBACHE ,TRIABVA DA NAPUSNAT STRANATA ILI DA SLAGAT ZABRADKI.! 100% GARANCIA.....
25
4
 
11
 
! Отговори
bg преди 11 години
Sataninskite USA podkrepjat otvratitelnija radikalen islam v produljenie na 60 godini,a sataninska Anglia podkrepja otvratitelnija radikalen islam prez poslednite 200 godini.
24
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
do #28-spored siriiskija centur za 4oveshki prava,baziran v London,Bundestaga i Bohemian Grove,Batashko klane ne e imalo.
23
0
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Iluminatskio *** Katrin Ashton iska siriiskite momi4eta da spazvat strogo uahabizma.
22
0
 
9
 
! Отговори
bg преди 11 години
Spirane na pomoshta za sunitskite uahabistki fanatizirani muslemi,kontrol na siriiskite granici...........oooooooo,tova e napulno nepriemlivo za natovsko-otanovskite masono-iluminatski globalisti i borci za likvidacia na Hristijanstvoto.
21
3
 
7
 
! Отговори
bg преди 11 години
Gnusnite sataninski murshi v Turcia,Anglia i USA vednaga izdadoha isteri4en voi sreshtu plana na Bashar Asad.
20
23
 
3
 
! Отговори
до Истината преди 11 години
Е днес армията и силите на моя любимец Башар Асад, син на Хафез Асад предприеха също настъпление и бомбардират градове и села ! Има и много цивилни жертви но победата трябва да бъде постигната ! Ето виж и после говори, това предаде Държавната Сирийска телевизия !Тежки боеве, артилерийски обстрел и бомбардировки се провеждат в района на размирния сирийски град Хомс, съобщи Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. На качен в социалните мрежи видеозапис се вижда как самолет лети над града, след което следва въздушен удар и голяма експлозия. На друго видео, снимано в квартала Халдиех, могат да се видят отломки по улиците и разрушени сгради. Чуват се експлозии и стрелба с автоматично оръжие.Според директора на Сирийския център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман, армията бомбардира бунтовническите укрепления, използвайки самолети, танкове, артилерия и минохвъргачки. В цялата провинция Хомс и в град Хула въстаническите сили са подложени на интензивен обстрел, взел неопределено количество жертви и ранени.