Македония отиде твърде далеч в съчиняването на история!

Александър Йоранов: Ясно е, че античната история не е тяхна
5 фев 2018 12:28,
252


"Гражданите на Република Македония отидоха твърде далеч в кражбата и съчиняването на история. Те се отказаха от българските си корени, които са доказани във времето. Сега отидоха да крадат далечната антична история, която е ясно, че не е тяхна", посочи в студиото на "България сутрин" бившият председател на НС и бивш посланик на България в Скопие Александър Йорданов.
 
"Националното чувство на всеки един народ се крие на подсъзнателно ниво. Когато обаче то се изведе масово в съзнанието на обществото и се политизира, винаги следват събития с трагичен завършек. Балканите са чисто доказателство за това", отбеляза още той.
Още по темата

По думите му, въпреки че страната ни не е пряко засегната от проблема, е важно като членка на Европейския съюз, да излезе с официално становище по темата.

Вчера в Атина се проведе пореден протест за името на Македония. На площад "Синтагма" се събраха близо 1 млн. души. Демонстрацията бе под надслов "Македония е Гърция". Организаторите се надяват правителството да чуе гласа на хората, които се противопоставят "Македония" да присъства в името на южната ни съседка.

А световноизвестният гръцки композитор Микис Теодоракис призова сънародниците си никога да не дадат името "Македония" докато на този свят има гърци.

"Не търся политически грешки и пропуски, но не виждам какъв е смисълът от референдума на премиера на Македония Зоран Заев. На първо място самият той трябва да направи самопризнание за собствения си произход", коментира в студиото на Лора Инджова и Златимир Йочев университеският преподавател и преводач Йоаким Каламарис.

В скайп разговор за Bulgaria ON AIR социологът и преподавател в Атинския университет проф. Георгиос Плиос уточни, че митингът в Гърция вчера се е превърнал във важно политическо събитие.


"Не е редно да коментираме кой е по-малко или повече патриот. Въпросът, който обаче сега се постави е дали Гърция ще се съгласи за името на Македония, така че да не създава пречки за влизането на страната в НАТО", каза проф. Плиос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до *** Не всички наши турци са били потурчени, но голяма част от тях са си българи и аз познавам няколко семейства които сами признават това! Много от тях дори не си върнаха турските имена! Не си измислям, те са ми комший!
192
12
 
7
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До *** работаИ АЗ СЕ ЧУДЯ ЗАЩО ПЪК ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА ОПРЕДЕЛЯТ КАК ЩЕ СЕ КАЗВА ДЪРЖАВАТА НА МАКЕДОНЦИТЕ ?! МНОГО ИНТЕРЕСЕН КАЗУЗ !
191
3
 
14
 
! Отговори
Хепимено преди 6 години
Едно е ясно гърците не си дават историята !Така че българите могат само да се дупят на ЕС за всичко .Надявам се Гърция да направиомен проблем на ЕС и македонците да го издухаат групово .
190
16
 
5
 
! Отговори
шибана работа преди 6 години
Защо пък севът ще се съобразява с Гърция за името на Макединия ?! Кои са гърците ,че ще имат глас за името на Македония ! Това трябва да се реши от самите македонци ,ако искат ще си кръстят държавата Македония ,ако исат Лакедония и н.!
189
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименda se probva samo....posle dupeto mu da e qko
188
4
 
19
 
! Отговори
истината преди 6 години
Пред "бахура" и армията, и измислената история са безсилни.До 25-30 години Македония ще е албанска, а българия - ромска. Който прави деца, той ще държи територията.
187
13
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТЕ И БЪЛГАРИТЕ ОТИВАТ ТВЪРДЕ ДАЛЕЧ В СЪЧИНЯВАНЕТО НА ИСТОРИЯ ,НО НЕ СЕ УСЕЩАТ ,А МОЖЕ БИ СЕ УСЕЩАТ ,НО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ !ЕТО И ЕДИН ПРИМЕР ОТ БЪЛГАРСКИТЕ СЪЧИНЕНИЯ -В БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ ТУРЦИ СА НАСИЛСТВЕНО ПОТУРЧЕНИ БЪЛГАРИ ОТ ВРЕМЕТО НА ОСМАНСКОТО ВЛАДИЧЕСТВО !
186
0
 
29
 
! Отговори
mnenie преди 6 години
Аз съм от Пиринска Македония и никой не може да ме убеди, че съм дошъл от Азия. Имам зелени очи и светла коса. Със сигурност не съм и от потомците на Александър Македонски. Според мен днешните българи и македонци народ с един произход. Моята баба беше необразована жена. Тя казваше така, когато не я слушах: "Ти от български не разбираш ле?" А хората ги делеше на българи и ц.г.н.. Думата македонски и македонец никога не я е ползвала. "Абе не е ц.г.нн. Българин е." - така описваше хората.
185
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на гърците, никаква Македония! Може да се казват Голямо Скопие или някаква друга глупост , но не и македония! Тия смешници се бяха взели много да сериозно!
184
1
 
24
 
! Отговори
Ян Хус преди 6 години
Що българска кръв се проля за тази пуста Македония,и накрая да я вземат албанците. Жалко за героите,и хвала навеки.
183
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган ще ви объедини
182
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До АйшеЕй *** знаеш ли как ще те напоя гнусна ***.Вие сте най-долния народ на земята.
181
6
 
2
 
! Отговори
Pomakohoria_Thermes преди 6 години
Нова Македония ще е името на ФИРОМ от есента. Договорено е. Има и още нещо. Гърците протестират за името Macedonia, а ФИРОМ е Makedonia. Напълно излишен шовинистичен спор толкова години. В крайна сметка всичко щеше да приключи още 1992 г., ако ФИРОМ се бяха сетили да се изписват на латиница като Republic of Makedonija.
180
19
 
5
 
! Отговори
Moromu преди 6 години
Айше майше и про, мисля че македония не пренадлежи на турция или българия гърция или албания, мисля че пренадлежи единствено на сърбия както и босна както и черна гора но това си е мое виждане а за това че сме живяли най добре под робство мисля че и вие доста добре сте живели при нащите ханове, доста години при това
179
3
 
0
 
! Отговори
чърчил-фърчил преди 6 години
До Я па я...!"Кога работят тези гърци?" също като българите работят. P/I/G/S/
178
6
 
5
 
! Отговори
боклци преди 6 години
До Тинев баси грешката изтребил хиляди българи за да направи македонска нация *** червени
177
27
 
6
 
! Отговори
Айше преди 6 години
До ДядоКой ви е крив че не правите деца? Ердоган ни каза да правим много деца! Скоро ще станем 100 милиона! Македония не е нито българска нито гръцка! Тя е наша! Отоманска турска! 500 години ви стопанисвахме, поихме, развъждахме и пак сте недоволни! Току виж ако дойдем да ви научим на честност и труд ще прокопсате! Българите най-добре живяхте в златната епоха на Султаните! Иншаллах!
176
6
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Независимо, че съм с леви убеждения смятам, че една от ГРАНДИОЗНИТЕ грешки на др. Георги Димитров е създаването на македонската нация. Една грешка и един народ разделен на две. А най-лошото е, че днешните Бг политици водят нацията ни към изчезване.
175
4
 
2
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До дани 189 Много си прав Дани. Но я го кажи това на Путин.Те освем ВСВ друго историческо събитие не признават.
174
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тиквата се провали и за Македония.