Води ли Русия тайна война в Либия и има ли лост за влияние?

Противопоставянето между Русия и Турция без пряка конфронтация
29 май 2020 20:07, Елка Василева
88
Води ли Русия тайна война в Либия и има ли лост за влияние?
Снимка: архив, БГНЕС

Русия засилва ангажимента си в Либия. По всичко личи, че Москва изпраща там свои частни войски от наемници, макар че открито не желае да признае този факт. Така сложният конфликт в Либия става още по-заплетен и опасен, пише Дойче веле.

В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Тwitter, че руски военни самолети са отлетели за Либия, като на междинното им кацане в Сирия са били пребоядисани, за да се скрие руския им произход. Според Таунсенд Русия прави категоричен опит да вземе надмощие в либийския конфликт.

“Това са фалшиви съобщения”, заяви пред руската информационна агенция Интерфакс Андрей Красов, заместник-председателят на Комисията по отбрана в Държавната дума.

Руските интереси в региона не са от вчера

Отношенията между Русия и Либия датират от края на Втората световна война. Още по време на Потсдамската конференция Йосиф Сталин прави безуспешен опит да договори руски мандат над либийската провинция Триполитания. От преврата, с който идва на власт през 1969 година, Муамар Кадафи се радва на подкрепата на Москва, включваща и огромен брой руска военна техника.

Отношенията между двете държави се оживиха отново след разпадането на СССР и избора на Владимир Путин през 2000 година. Подкрепеното от НАТО въстание срещу Кадафи през 2011 година обаче сериозно ограничи руското влияние.

Когато през 2014 година генерал Халифа Хафтар пое командването на войските на либийското правителство в изгнание, Москва видя в него потенциален партньор, който да защитава интересите им в региона. В замяна на военно съдействие той обеща на руснаците достъп до енергийния пазар и до средиземноморските пристанища в Тобрук и Дерна.

Още по темата

Русия първоначално се въздържаше от активна подкрепа, но от 2017 година започна да лекува ранени бойци от армията на Хафтар. През 2018 година американският мозъчен тръст "The Washington Institute" съобщи, че Русия е разположила първите си частни военни сили в Либия. Хафтар се счита за противник на всички разновидности на политическия ислям. Той подкрепя правителството на Абдел Фатах Сиси в Египет. През 2013 година Сиси осъществи успешен военен преврат срещу бившия президент Мохамед Морси, издигнат от средите на Мюсюлманското братство. Възникнаха опасения, че движението може да набере нова скорост, в това число в съседна Либия.

Заедно с Обединените арабски емирства, които също се борят срещу регионалното влияние на Мюсюлманското братство, Сиси се противопоставя на правителството на министър-председателя Файез ал-Сарадж в Либия, което е признато от много страни, но управлява само малка част от страната с гласовете на различни ислямистки групи в парламента.

Турция е на страната на Сарадж

Ал-Сарадж получава военна подкрепа от Турция. През януари Кайро обяви, че турското вмешателство в Либия директно влияе върху националната сигурност на Египет. Турция не се бори единствено за Либия, но и за участие в газовите находища в Средиземно море, от които до момента се възползват Гърция, Кипър, Израел и Египет. Либия също има достъп до част от газовите запаси, към които проявява апетит и Турция. Противопоставянето между Русия и Турция се разиграва както в Сирия, така и в Либия. И двете сили за момента избягват директна конфронтация.

До момента военното присъствие на Русия в Либия се осъществява чрез частни военни формирования. Мрежата от подизпълнители прави идентифицирането им трудно. В частните армии се ангажират както снайперисти, така и техници, които се специализират в използването на дронове. През последните месеци бяха свалени американски и италиански дронове. Тази операция изисква технически познания, с каквито силите на Хафтар не разполагат.

Русия има силен лост за оказване на влияние

"The Washington Institute" изрежда няколко преимущества на хибридните стратегии на Русия: чрез тях страната може да се представя за балансьор, без да признава военната си намеса, което ѝ дава предимство при преговорите за мир. От друга страна конфликтът може да бъде поддържан на “бавен огън”, докато се стигне до споразумение. Така Москва може да си осигури както участие в енергийния бизнес, така и контрол над либийския коридор за бежанци. Това ще даде на Русия лост за оказване на силно политическо влияние над Европа.

Обвиненията, че Русия се меси в либийския конфликт посредством наемници, идва не само от САЩ, но и от Великобритания. Доклад на ООН също стигна до подобни изводи, макар че Русия го обяви за “изфабрикуван”. В интерес на истината следва да се признае, че обвинения за намеса се отправят и към други страни - например към Обединените арабски емирства и Турция. Оръжейното ембарго е твърде крехко, а конфликтът се усложнява с всеки изминал ден.
 


88
Още по темата: войнаРусияТурцияЛибия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 61

Лошото е, че асад ги пусна (нали за същия случай става дума), а не трябваше...
61
1
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
Залавят ги на 18.12-2016 година източно от Алепо
60
1
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 43

Те го правят, така че не виждам защо се опитваш да демонстрираш неадекватността си. Самотен ли си, болен ли си...
ПП. Че си пpocт трол е ясно.
59
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Fallschirmspringer

Това с натовските съветници на терористи от ков година е?


Инак, холандското правителство официално снабди ид с лаптопи за ислямистката пропаганда и белите тойоти пикапи, които медиите показваха при всяко завземане на населено място.
България официално обучаваше ислямистките ръководители в правец по покана на бойко норисов и митов.
58
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Fallschirmspringer

Това с натовските съветници на терористи от ков година е?


Инак, холандското правителство официално снабди ид с лаптопи за ислямистката пропаганда и белите тойоти пикапи, които медиите показваха при всяко завземане на населено място.
България официално обучаваше ислямистките ръководители в правец по покана на бойко норисов и митов.
57
0
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
До Cc.Искате да кажете ,че генерал Стивън Таунсенд лъже?Къде ви неолибералното и демократично съзнание,ще ви отрежат от надницата."""В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд обяви в Тwitter, че руски военни самолети са отлетели за Либия, като на междинното им кацане в Сирия са били пребоядисани, за да се скрие руския им произход".Ама четете
56
2
 
3
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
До Чебурашка
Мутаз Каноглу - Турция
Дейвид Скот Уайнър - САЩ
Давид Шломо Арам - Израел
Мухамад Тамини - Катар
Мухамад Ахмад Асабиан - Саудитска Арабия
Абд-ел-Менам Фахд ал Харидж - Саудитска Арабия
Ислам Салам Езахран Ал Хаджлан - Саудитска Арабия
Ахмед Бен Науфел Ал Даридж - Саудитска Арабия
Мухамад Хасан Ал Сабини - Саудитска Арабия
Хамас Фахад Ал Дурси - Саудитска Арабия
Амджад Касем Ал Турауи - Йордания
Касем Саад Ал Шамри - Саудитска Арабия
Айман Касем Ал Тахалаби - Саудитска Ар
55
5
 
4
 
! Отговори
Cc преди 1 месец
Руснаците разчитат на вагнеровците, защото нямат нито самолети, нито кораби, които могат да стигнат до Либия.
54
4
 
4
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
Най-малко 14 военни съветници от водената от САЩ коалиция са заловени от сирийските специални части в бункер в Алепо, съобщава southfront.org.
"Съветът за сигурност (на ООН, бел. ред.) е заседавал в пълна секретност в петък, 16 декември от 17:00 ч. по Гринуич, докато офицери от НАТО са били арестувани тази сутрин от сирийските специални части в бункер в Източно Алепо".
53
3
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
Е,не е точно така.Възможно е да има и офицери на Садам.След като САЩ нападнаха Ирак,под измисленият предлог за ОМП,услужливо излъгана от пудела на Буш,Тони Блеар,то много офицери на Садам останаха без работа и най-вече лишени от влияние.Но истински финансови донори на ИД,бяха САЩ и държавиците от Залива.Военните доставчици и инструктори пак от същите държави плюс Израел.
52
7
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Fallschirmspringer
Отдавна е известно, че ИД е създадена от бивши офицери на Саддам, завършили генералщабна академия в Москва и агенти на КГБ. Известно е, също така, че ФСБ е организирала канал за ислямски екстремисти от Кавказ до Сирия и неслучайно голяма част от исламистите са от руската федерация. А писанията ти за лечение на терористи от ИД в България ще ги поставим в графа "русофилски митове и легенди" като опашката хибридна лъжа.
51
5
 
5
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 месец
До Чебурашка
Искате да кажете,че те се борят със своето отроче.Да ,но не го правят добре.Та нали те,Израел,Катар,Саудитска Арабия са основните доставчици на оръжие,финанси и инструктори за ИД.Та те са олицетворение на поговорката "Не ме гледай какви ги върша,а ме слушай какви ти ги приказвам".Даже един български изменник предложи на една среща в Правец,да приемаме и лекуваме терористи от ИД,е такива като него са за разстрел.
50
6
 
5
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
До Само да попитам

Ако четеше повече нямаше да задаваш глупави въпроси. САЩ са начело на международна коалиция от над 60 държави, които от 2014 година се борят срещу Ислямска държава.
49
6
 
7
 
! Отговори
Само да попитам преди 1 месец
А води ли ФАЩ тайна война в Сирия ?
И кой снабдяваше бунтовниците срещу Асад ?
48
5
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 1 месец
Руснаците много обичат да изтъкват, че в Сирия са единствените поканени от "законно избраният президент", но и дума не обелват за военното си участие в Либия на страната на отцепника Хафтар срещу законно признатото от ООН правителство на ПНС.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 12МСП

Американците не крият своята намеса докато руснаците крият. Това е разликата другарю.
46
6
 
3
 
! Отговори
12МСП преди 1 месец
""Води ли Русия тайна война в Либия и има ли лост за влияние?"" Ако не води война,то това е голяма грешка.Тя трябва да има глобално военно присъствие.Звучи многостранно "В началото на седмицата шефът на американските военни сили в Африка Стивън Таунсенд""Излиза,че за американци може,а за руснаци не може,хайде ,де.Така прокламираният едно-полюсен свят свърши.Нормално е и Китай да заяви своето присъствие в Африка.Те имат,но трябва да е по-решително.Важното е да се руши неолиберализма
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Въстание срещу Кадафи, поддържано от НАТО".

Каква елегантна и невинна фраза. А когато Русия поддържа някого, охохооо!
Но елегантно пропуснахте да споменете, че въпросното въстание е и предизвикано от НАТО.
Впрочем постъпките на НАТО не подлежат на критика.
44
6
 
7
 
! Отговори
spoko! преди 1 месец
След близкото установяване на Новия световен ред от NASA феодална Рус не само ще изгуби всичките си колониални завоевания, но самата тя ще изчезне от картата на света...
43
4
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
До Христо Христов

Американците трябва да действат открито, а не да се интересуват от мнението на европейските "партньори"...
---
Как ти звучи така, другарю? Има резон, нали? Щом за едните може, и за другите трябва да е така