България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа

Премиерът пред Bloomberg: Предлагаме хуманитарна помощ на Гърция!
Обновена: 10 юли 2015 14:06 | 10 юли 2015 14:04, Виктория Тошкова
364
България – бедна, но дашна: храни, лекарства за съседа
Снимка: БТА

България, най-бедната страна в Европа, където месечната заплата е наполовина на тази в съседна Гърция, е готова да предостави хуманитарна помощ, дори ако това означава съкращаване на социалните разходи в страната, заяви министър-председателят Бойко Борисов за Bloomberg.

Докато Гърция се бори да изготви подробен икономически пакет, с който да убеди кредиторите, че може да запази единната валута, лидерите на ЕС проучват различни сценарии. Хуманитарната помощ би бил въпрос, засягащ всички страни членки на ЕС, заяви говорителят на германското външно министерство Саусан Чебли в сряда преди срещата в неделя в Брюксел, когато трябва да се обсъдят последните предложения на Гърция.

"В случай, че Гърция се нуждае от помощ, винаги ще я подкрепим с храна и лекарства", заяви Борисов в телефонно интервю в сряда.

Още по темата

"Тези пари могат вместо това да бъдат използвани за вътрешна социална политика или за образование, но все пак бихме ги предоставили", допълва премиерът ни.

Гърция, най-задлъжнялата страна в Европа, никога не е била по-близо до напускане на еврозоната, което би имало последици и върху страни като България и Румъния, заявиха лидерите на ЕС, включително председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Борисов казва, че страната му е решена да помогне на Гърция да остане в състояние на платежоспособност, тъй като балканските страни се стремят да предпазят икономиките си от потенциален колапс на Гърция.

Въпреки че през 2013 г. 21% от българското население, наброяващо 7,2 млн. души, живее в бедност, страната е четвърта в съюза по най-нисък държавен дълг, възлизащ на 29% от икономическото производство. Средната заплата е 498 долара, докато в Гърция тя е 1104 долара, в Германия – 3 894 долара, а в Унгария – 866 долара, допълва Bloomberg.

Изданието пише, че България е по-изложена на опасност от гръцката криза, тъй като гръцките банки държат пазарен дял от около 22% в българския банков сектор, според данни на централната банка. И все пак банките с гръцка собственост действат по правилата на българския надзор и са добре капитализирани, ликвидни, не притежават гръцки дълг и няма да бъдат повлияни от дефолт в съседна Гърция, заяви на 29 юни Българската народна банка.

"Европейските страни са много по-взаимосвързани икономически и политически в сравнение с преди 20 години", казва Симон Кихано-Еванс, ръководител на отдела за развиващи се пазари на Commerzbank в Лондон. "Ако съседът, с който имате трайни икономически отношения, е в нужда, логичната стъпка е да му предоставите подкрепа".

Борисов заявява, че населението на Гърция не трябва да страда заради политически неуспехи и да му се помогне ще бъде приоритет, ако такава нужда съществува.

"Ако гърците нямат какво да ядат, ако нямат храна, гориво, лекарства, това е хуманитарна криза. Надявам се, че няма да се стигне до там, надявам се, че ще успеят сами. Хората не са виновни, че политическите лидери ги доведоха до тази криза", настоява премиерът ни.

Bloomberg допълва, че Бойко Борисов се е върнал на власт преди 10 месеца, след като банкова криза свали предишното българско правителство, управлявано от социалистите.

Оттогава той изплати депозитите в Корпоративна търговска банка, четвъртата най-голяма банка в страната, чийто фалит предизвика политическа криза в страната през миналата година, пише изданието.

"Подкрепяме фискалната дисциплина и реформите, подобно на останалите десни партии в Европа", казва той. "Но е също толкова важно да предлагаме подкрепа и състрадание", заключава министър-председателят.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
1
 
27
 
! Отговори
зъъъън!!! преди 8 години
Гърция не иска хуманитарни помощи Бойко ,а ОКОЛО 54 милиарда евра,като ги свършат ще търсят още,ха пак помагай...
209
7
 
5
 
! Отговори
do 272 преди 8 години
е какво -представлява българите ТОЧНО -тук едн и се кланят на *** и мразят ''***'' ,други величаят Сащ и така -подло мръсно бегейско племе...
208
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Войска от овни, оглавявани от лъвове,винаги ще удържи победа над войска от лъвове, предвождани от овни.~ НаполеонВместо овни, за нашият случай пръчове.
207
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С чужда пита, помен прави!
206
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-бедният и най-верен слуга на чуждите чорбаджии, пардон банкери и бизнесмени, Великите инквизитори, пардон Инвеститори. Какъв *** възторг и бурни телешки овации предизвика речта на германски депутат - давайки ни за хпримерп на гърците. Бедни, безкрайно мизерни и безкрайно търпеливи. Търпи душо, черней кожо!
205
3
 
7
 
! Отговори
за 267.... преди 8 години
Ти да не си комунист,бе...та ше ревеш ,че Бойко е взел САМО 16-млрд.?....ха,ха,хааааааа...НЕ БОЙ МУ СЕ-----СЛЕД ИЗБОРИТЕ ШЕ ВЗЕМЕ ОЩЕ 30-млрд.?!!!ОЩЕ ШЕ СЕ УЧИ ОТ Ципрас ,бе.....ха,ха,хааааааааааааа....Вие-КОМУНИСТИТЕ ---- нали обичате Ципрас...???
204
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнкер за малко да ревне от умиление за харизаните 100 милиона за неговата програма, сега обаче нашия е решил да разплаче от смях цяла Гърция и Европа, та и цяла България, но от мъка.
203
1
 
19
 
! Отговори
ПРАВ СИ 264.... преди 8 години
ЦИПУРАТА ИСКА ...ЦЕЛИ 50-МИЛРД. ?...!БОЙКО , *** ---ВЗЕ САМО 16-МИЛРД.?.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БОЙКООООООООООО.....СЛЕД ИЗБОРИТЕ ЩЕ ИСКАШ ОЩЕ 30-млрд. ?, поне....!!!!!!!!Иначе , те сваляме.....я, глей кво прай Ципуракис...!!!!!
202
1
 
13
 
! Отговори
що ,бе.... преди 8 години
НЕМА ОХИ...НЕМА МОХИ--------------ГЪРЦИТЕ ДА МИНАВАТ НА ЛЕВОВЕ!1?---е 2-лв.!!!!!!ТЪКМО ЩЕ СА КАТО ТАШАЦИТЕ:...Пак ще са ВЪТРЕ В ЕС---...ама ще са ОТ---ВЪНШНАТА СТРАНА/като нас/
201
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов, след като глупаците гласуваха за теб и те харесват,ти си гласува 16 млрд. заем , твои са сираздавай ги както прецениш.Много пари се печелят от много ***.Всички гласовоподаватели на ГЕРБ са ти дали правото да правиш каквото си искаш.Да се сърдят на мозъците си
200
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
искам референдум
199
1
 
23
 
! Отговори
цоко преди 8 години
а иначе : България с най-голям отрицателен прираст в ЕС , но сме много добре
198
19
 
5
 
! Отговори
дам преди 8 години
Аз едно не мога да разбера с какви очи другарите , толкова много се радват на Ципурата , а същевременно плюят по Борисов , че бил теглил 16 млрд лева .. тоест до 2018 година България тегли заем от 8 млрд ЕВРО , същевременно Ципурата иска 53 млрд и казва , че няма пари да плаща стари дългове , за което бива бурно аплодиран от другарите .Последно , да вземаме ли дългове или не.Видя се ,че гърците без дългове и пенсиите не могат да си платят , и трупат , трупат скоро 350 млрд евро дългове ще имат
197
5
 
17
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Браво! Ако трябва и булки ще им дадем... и каквото още трябва там! Важното да не им разваляме рахатлъка, да си мързелуват!
196
0
 
27
 
! Отговори
ИРОНИЯ преди 8 години
България дава хуманитарна помощ на Гърция.
195
4
 
20
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
Бойко , много добре знае , че няма да се стигне до там и затова се прави на щедрия съсед .На него му е ясно , че България не е в еврозоната и няма да дадем и едно евро от новите 53 млрд , дето ще получат гърците.Да му мислят , естонци, словаци и подобни , какво ще обясняват пред избирателите си , че трябва да дават на гърците при положение , че пенсии и заплатите им са по ниски от тези на гърците .
194
2
 
16
 
! Отговори
Моля? преди 8 години
Оядоха се с 300 млн евро, които раздадоха като заплати и пенсии и нищо за икономиката. Един машинист взима 5000-7000 евро заплата. Железниците имат 700 хил евро разход и 100 хил евро приход. Над 1 милион държавни служители с заплата по висока от немските. Всеки пенсионер има 10 дневна безплатна почивка и коледните надбавки допреди година-две бяха 400 евро (а тука са по 20 евро).И СЕГА АЗ ТРЯБВА ДА СИ СМЪКВАМ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ ЗА ТИЯ ЛИГЛЬОВЦИ?!Хуманитарна помощ!? ... МОЛЯ?
193
0
 
31
 
! Отговори
Лелеее преди 8 години
Този яко го е напекло слънцето тия дни! Само не виждам къде, защото не е рязал лентички скоро. Изказването му е пълна глупост!
192
0
 
29
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Хуманитарната катастрофа е по скоро у нас
191
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цяла европа ни се присмиват за това какъв *** народ сме. Как толкова "некачествен материал" в парламента си прави с нас каквото иска, а ние седим и мълчим и най-много някое рехаво протестче. Трябва да се вдигнем на такива масови протести, че да блокираме държавата. Гърция фалирала е в пъти по-добре от нас.