25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!

Идеята е популистка, депутатите да кажат не, настояват работодоталите
Обновена: 23 ное 2015 16:01 | 23 ное 2015 13:45,
139
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът!
Снимка: архив Ройтерс

Българската стопанска камара се обяви против идеята за увеличаване на платения годишен отпуск от 20 дни на 25 дни.

Предложението направи независимият депутат Георги Кадиев. Миналата седмица той внесе поправки в Кодекса на труда, с които поиска увеличение на платената почивка. Мотивите за предложението му са, че половината българи страдат от стрес на работното място, а той води до много болести, по които сме на челно място.

Сред аргументите си Кадиев посочи и че 25 дни платен годишен отпуск имат държави с висок стандарт на живот като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други.

Още по темата

Според работодателите обаче предложението трябва да се подложи на предварителен експертен анализ. От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни).

От Камарата напомнят анализ, цитиран от бизнеса, че по действащ минимален брой почивни дни страната ни изпреварва редица държави с напреднало икономическо и социално развитие и с високо равнище на конкурентоспособност. По този показател България е напълно сравнима със страни като Полша, Чехия, Хърватия, Италия, Германия, Русия, Сърбия.

Според работодателите проектът на Кадиев игнорира възможностите по Кодекса на труда за ползване на допълнителен платен годишен отпуск за работа при специфични условия и рискове за живота и здравето. Те са не по-малко от 5 работни дни. 5 работни дни допълнително към отпуската получават и работещите при ненормиран работен ден.

От БСК напомнят и че с действащите колективни трудови договори със значителен секторен и фирмен обхват са договорени допълнителен брой почивни дни към основния годишен отпуск - енергетика, добивна индустрия, металургия и др.

Работодателите предупреждават и че ако се увеличи броят на дните платен отпуск ще се влоши БВП и производителността на труда. Предложението е популистко и депутатите трябва да го отхвърлят, убедени са от БСК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 8 години
Обратното е.За всичко са виновни демократите, 26 години демокрация съсипаха страната. България трябва да се изчисти от демократите-мафиоти и да въведе пазарен капитализъм и свободен пазар и да се изгонят всикчи мистер и мадам Йес. Тогава заплатите има шанс да станат по 2500 евро и отпуските по 25 дни както е в Германия и в богатите страни на запад. Докато не се изчистим от демократите няма да има напредък.
18
3
 
4
 
! Отговори
свободен маке преди 8 години
амче я ползвам 365 дена отпуск у годината па жената е доволна на паретата дет и носим доманамерете си таквоя бачкане дет хем да ти е приятно да одиш на работа ем парата да те бие у джебата
17
0
 
12
 
! Отговори
БИЗНЕСМЕН=МАФИОТ преди 8 години
Бизнес - това *** ДУМА в БЪЛГАРИЯ както са им мръсни ръцете на "бизнесмените"
16
2
 
29
 
! Отговори
ончо преди 8 години
ха-ха-ха-ха Бизнес ...събрали се тумба чорбаджии и направили холдинг ...И защо да нямаме малко повече отпуск...така и така плащат 4 пъти по-малко от Германия и Австрия!? Имам впредвид "инвеститори" като Сименс, Била, ОМВ и т.н. Защо не ...нали сме европейци всички а !?
15
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
има фирми в българия които са с по 25 дена и нито са фалирали, нито лошо плащат ,нито са им малко служителите.
14
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия платената отпуска е 29-31 работни дни.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бизнесът рече и отсече,не иска европейски отпуски да отпуска,не иска европейски заплати да дава а иска да го наричам "ЕВРОПЕЕЦ"!! Ако случайно тези будни бизнесмени отидат в Европа да си развиват бизнеса,не знам как ще кажат на "милия европеец",че не заслужава 25 дни годишен отпуск.Тогава български бизнесмянино,не очаквай работа за 3000лв. всеки според заслугите!!
12
1
 
18
 
! Отговори
От Америка преди 8 години
Какво е това "отпуск"?
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой е този бизнес?
10
1
 
34
 
! Отговори
%^%$ преди 8 години
Божидар Данев, вечният говорител на така наречения "бизнес" е толкова бизнесмен, колкото Росен Плевнелиев е президент: надути балони с бутафорни длъжности
9
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
25 дни платен отпуск? Не, отсече бизнесът - РОБИ ДО ПОСЛЕДЕН ДЪХ !!!
8
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работодатели, които са против тези 5 дни увеличение, през годината ползват по 50 дни отпуск, какво се правят на много важни. За 5 дни ще фалират, самозабравени хора.
7
4
 
20
 
! Отговори
Мислещ преди 8 години
Сички часници на бесилката!
6
2
 
31
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Цитат: " От БСК напомнят, че в момента минималният брой почивни дни у нас е 32 дни (основен платен годишен отпуск и официални празнични почивни дни). "Как ги докараха до 32?! За 2015-та преборих 8 допълнителни неработни дни заради празниците плюс още 20 дни отпуск и станаха 28. При това има значение дали официалният празник няма да съвпадне с някоя събота или неделя, а за 2015-та май нищо не съвпада. т.е. това е максималният брой допълните неработни дни, заради официалните празнициПак ни лъжат
5
4
 
47
 
! Отговори
K преди 8 години
Естествено, че така ще кажат! Гадни капиталисти! Хората в цивилизования свят има много повече отпуска от нас, в Германия колегите почиват по месец и отгоре... Докато политиците ни робуват на "бизнеса" - демек на мутрите и експлоататорите ще бъдем една робска държава и робски народ!
4
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За работодаелите е най-добре, служителите да работят 7 дни в седмицата, най малко по 10 часа, с месечна заплата от 50лв. така ще са доволни.
3
2
 
39
 
! Отговори
Men преди 8 години
От тая камара с л***а да вземат да плащат пълните осигуровки на хората си, и да не правят номера от рода - 200лв заплата и после 500лв бонуси на парче. Защото така и 5 дни отпуска не можеш да си пуснеш, а какво остава да се разболееш.
2
38
 
6
 
! Отговори
ужас преди 8 години
надявам се това да е безвкусна шега,не стига че и сега българите по цял живот са отпуска,ами и още да им увеличават правата,докога само българските управници ще галят тоя самозабравил се народ с перце,няма ли най-после да започне да работи българина,да го накарат да плаща данъци(вижте в речниците какво е това),да му плащат според заработеното(тогава ще дължи пари на работодателя си,защото не произвежда нищо),докога господ ще е българин,няма ли да има справедливост най-после
1
37
 
8
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Чист популизъм си е. Ние и без това нищо не произвеждаме, ако увеличим и почивките, хептем ще обеднеем. Да видим дали акъла ни е като на швейцарците, които си гласуваха против увеличаване на почивките, или ще сме като гърците и играем сиртаки.