Дянков прогнозира увеличение на данъците

Няма реформи в Бюджет 2016, заяви бившият финансов министър
23 ное 2015 10:13,
26
Дянков прогнозира увеличение на данъците
Снимка: Ройтерс

Бюджет 2016 не е бюджет на реформите и няма да се запомни с нищо особено, коментира в ефира на bTV бившият финансов министър Симеон Дянков. Той посочи, че през последните години България харчи повече пари, отколкото разполага, и няма "затягане на коланите".

В същото време обаче няма и реформи, с изключение на предложенията на социалния министър и вицепремиер Ивайло Калфин в сферата на пенсионната система, както и някои "положителни промени в енергетиката", предложени от ресорния министър Теменужка Петкова и председателя на енергийната комисия в парламента - Делян Добрев.

"Те обаче не са достатъчни", коментира още Дянков.

Според него заради високия дефицит и растящия дълг през следващите години ще наложи да бъдат увеличени данъците. "Няма как да издържим с този дефицит при ниски данъци", допълни още бившият финансов министър. 

Преди дни и в предаването Boom&Bust на Bloomberg TV Bulgaria Дянков заяви, че заложеният от правителството бюджетен дефицит от 2% от БВП за 2016 г. (колкото предвижда проектобюджетът - б.р.) е твърде висок. „Аз бих се стремял да го намаля до 1%, така че през 2017 г. правителството да се цели в балансиран бюджет", заяви финансистът.

С увеличаването на дълговете правителството си гарантира спокойствие през 2016 година, но това не може да продължава, каза още Дянков. Резултатите от местните избори са показали според него, че е налице политическа стабилност и може да се пристъпи към реформи. Той беше категоричен също, че икономическата ситуация в Европа вече е по-добра, а липсват "подобрения" в бюджета на страната. Според него е бил постижим дефицит от 1-1,5%, а не заложените от правителството 3,3%.

Дянков не очаква терористичните атаки в Париж да засегнат икономиката на Европа и тя ще бъде във възход.

Бившият финансов министър оцени своя наследник Владислав Горанов като "добър министър, но за коалиционно правителство". Той критикува и начина, по който беше представена реформата в Министерството на вътрешните работи - след местните избори и в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета.

Според Дянков местните избори винаги влияят върху представянето на бюджета за следващата година. Той даде за пример 2011 година, когато правителството е предложило бюджет, предвиждащ ръст на акцизи и мита, но го е направило преди вота.

Експертът коментира още и липсата на дискусии за нуждата от средства преди изготвянето на бюджета, каквито нагласи са се създали. Според него за енергетиката например са нужни 2 млрд. лева, за което публично не се коментира в достатъчна степен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 8 години
Много гадове много нещо е родила социалистическа България...
20
0
 
1
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Все пак да не забравяме, че Дянков е финансовият гуру на Борисов
19
0
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 8 години
а случайно да ти е хрумвало,че си харчил повече,ааа забравих,то затова се иска нещо сиво на втория етаж,но на българите им го взел господ и им сложил по един калкулатор в главите само да могат да изчислват колко и как да крадат,да изнудват,да смятат от кого колко полза могат да имат,жалки нещастни червеи родени само за да пълзят
18
0
 
2
 
! Отговори
голЕм смЕх преди 8 години
на този явно доста му е замръзнал мозъка в Русия и е забравил,че в България на практика няма данъци(има едни определени жълти стотинки от държавата,но никой не ги плаща),така,че какво ще увеличават,една нула колкото и да я увеличаваш все си остава нула
17
1
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
интересно мие следното уж няма увеличение на тока а тоя месец сметката мие дигната със 10 лева уж свалят нали чез но тва нее по интересно от тия 80 трябва да плащам 50 та гледаики фактурата тия си смятат двоино май по два пъти и затова един ми вика няма да плащам пари за винетка адеде
16
1
 
11
 
! Отговори
ИЗВЕРГИ преди 8 години
ТОЗИ БЕШЕ ОСЪДЕН ЗА ИЗТОЧВАНЕТО НА НЗОК НО ЗАРАДИ БУДА ОЩЕ НЕ Е В ЗАТВОРА!!!!!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НЕРАЗПЛАЩАНЕТО И ДЪРЖЕНЕТО НА ПАРИТЕ ПО ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ БАНКИ ЗА ДА СЕ ПЕЧЕЛБАРСТВА С ТЯХ НО И ТОВА Е ПАК ПО ЗАПОВЕД НА БУДА!
15
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
гледаите какво се казва лакомия в един малак град двама приятели карат на две места курсове интересно мие единия подбива на другия цената та питам аз какво е това безобразие и за сметка на единия другия които е по мек да страда не ми се вярва другия да муе преподавал като тоя които е при нас доста интересно нали ето това е вид простотия докато тя не се прекасне какво ли не има да видим по патя
14
3
 
11
 
! Отговори
някой преди 8 години
мамка ти
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шимоне! Айде скрий се някъде! Баща ти не можа да те изтърпи, ти искаш ние....
12
3
 
13
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Айдееее, постната пица пак започна да се обажда.... Да не забравяме, че това е политиката на Борисов, а същия този Дянков му беше финансов министър
11
1
 
8
 
! Отговори
нн преди 8 години
Няма достатъчно пари? Основно, овеществения труд е който носи пари. У нас, малко предприятия, хората се изнизаха в чужбина, от къде пари? Същевремено разходи много, администрация, армия, полиция, здравеопазване, образование, съд, прокуратора, пенсионери и още и още. Най-лесно е с данъците, но до кога? Не тръгне ли производството, така ще е занапред, все ще има дисбаланс. По-лошо ще става, не и по-добре.
10
5
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не мога да ги разбира кутевци - значи от една страна мрънкат, че ни управляват неолиберални психодесни, от друга ама как можело да се качват данъците, ама не протестираха кога Серго въведе плоския данък.
9
3
 
15
 
! Отговори
Напред!!! преди 8 години
Браво на ГЕРБ и на Дянков, изключително изобретателни хора!1. Въведоха данък върху депозитите2. Въведоха данък "вредни храни"3. Вдигнаха цената на винетката с почти 50%4. Теглиха 16 млрд евро заем за запълване на дупките в бюджетаКакво още можем да очакваме.И един съвет - нека на следващите избори отново всички задружно да гласуваме за ГЕРБ. Това е единственият начин хазната да се напълни и да се стабилизира страната ни.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изберете ГЕРБ - изберете по-високи данъци, теглене на милиарди евро нови кредити и дългове и въпреки това хазната е постоянно празна. Много се краде, ама много.
7
6
 
3
 
! Отговори
2 до 5 преди 8 години
Не обичам пици гарнирани с кадаиф
6
3
 
15
 
! Отговори
Мирише преди 8 години
На тоя платен предател да не му вярвате. За парички всичко ще ви говори а за народа не мисли.
5
2
 
21
 
! Отговори
zeus преди 8 години
ГЕРБ са уникална комбинация на некадърници и крадци, единствен начин да вържат бюджета е да вдигат данъците.
4
0
 
16
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Човекът просто ти казва, че пицата дето ядеш днес, ще платиш тройно утре! И няма нямам!!!!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще ги дигат, от къде да финансират ромляне, бдж, нек?
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е стига с тая постна пица де!