Работодатели, работници... защо се бави ръстът на заплатите у нас?

Коментар на Владимир Каролев и Кольо Парамов пред Bulgaria ON AIR
27 юни 2018 11:30, Анисия Иванова
250

България е на едно от последните места в Европа по размер на заплатите. Това отчетоха международните синдикални лидери, които се събраха на конференция в София. Там премиерът Бойко Борисов обеща ръст на средния и минимален доход до края на мандата си.

"Няма друг начин за увеличение на доходи, освен чрез увеличаване на производителността на труда. Тук са замесени както работодателите, така и работниците. Всички други изказвания са популизъм", категоричен бе икономистът Владимир Каролев.

Според него производителността на труда в България расте по-бавно, отколкото заплатите.

"Това засега не е проблем, но в дългосрочен план ще бъде. Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той.

"От 2010 г. насам пропуснахме период, в които да обмислим нова доходна матрица. Българските предприемачи пропуснаха много неща. Ако темата заплати в държавния сектор беше поставена през 2010 г. и постепенно се развиваше, ние днес щяхме да имаме по-голяма конкуренция в цената на труда", отбеляза икономистът Кольо Парамов.

Каролев изтъкна, че без да се проверява дали постоянните протести имат резон, инвестиции няма да дойдат в държавата.

"За да си решим проблемите, трябва бързо да влезем в банковия съюз, еврозоната и да изготвим нов бюджет", допълни Парамов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисоф защо свали Милен Цветков, А? Гръцко островче нещо ау? Жалка история
52
0
 
15
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 5 години
Никакво вдигане на доходите на българина-беден и неук народ лесно се управлява.Повече от минималната заплата 510лв-400 лв чисто не трябва да взема,иначе пакистанци и араби идват да бачкат за тия пари.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПЕЧЕНЯКТова да дрънкаш глупости по форумите бизнес ли му викаш?
50
0
 
24
 
! Отговори
777 преди 5 години
"Производителността трябва да изпреварва ръста на заплатите", подчерта той. "Демек...Вие бачкайте все повече и по - здраво, а ние може един ден да ви вдигнем заплатите...
49
0
 
14
 
! Отговори
бивш преди 5 години
поздрави от Дойчланд , бъдете живи и здрави :)
48
0
 
18
 
! Отговори
Той преди 5 години
Кой, кой, кой...каролев ли?! Аааа...каролев." Мдддааа...сторило ми се е", каза Щирлиц почесвайки се зад врата, докато замахваше с ръка да прогони една нахална муха, която се опитваше да кацне на носа му...!
47
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както вече е известно, снощи предаването на Милен Цветков по Нова телевизия НЕ БЕ ИЗЛЪЧЕНО, а на негово място бе завъртян стар запис.В анонса за предаването бе казано, че ще бъде коментиран скандала със закупения гръцки остров от Бойко Борисов и защо някой се е уплашил от фалшивата новина.Предаване обаче нямаше и очевадно то бе спряно, а бе спряно, защото предаването на Милен Цветков се записва предварително, предвид късния час в който се излъчва в ефир.В предаването на Милен Цветков е БИЛ ПОКАЗАН СКАНДАЛЕН ИЗОБЛИЧАВАЩ ДОКУМЕНТ, РАЗКРИВАЩ ФИНАНСОВИ ТРАНЗАКЦИИ КЪМ ЕДНА ПАРТИЯ!
46
0
 
11
 
! Отговори
75 години преди 5 години
"КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР" СТИГА. ВРЕМЕТО Е НАШЕ ОТ 30 ГОДИНИ. РАЗВОД МИ ДАЙ ОТ МОИТЕ ПАРИ. ПЪРВО ПОМИСЛИ, ПОСЛЕ СЕ ЖЕНИ. БЪРЗАМ НЯМАМ ВРЕМЕ. МИНАВА, МИНАВА ГОЛЕМИЯТ КОРАБ, НА ПЛАЖА ОБЗЕТ ОТ МЕЧТИ, МЕ МИСЛИШ ЗА РАБОТА ТИ.
45
23
 
3
 
! Отговори
Печеняк преди 5 години
Абе кви заплати.. Е връткам си бизнеса и тва е. Ратаите ми бачкат за колкото им дам. Скимтят ми от време на време.. малко им били парите.. ала бала дрън дрън и после пак на тръстиката. Начи виж сега има тарикати и бастуни.. Кат не моеж да си от едните ще бъдеш от другите.. То работа му даваш да си плати тока оня ми разправя в европа ко било що било. Дървени философи и без туй ги мързи да гледат.. Заплати!!
44
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомням си като кандидатсвах за работа в софийска фирма с клон в Германия, като поисках 750 евро заплата и наглеца се опитваше да ме излъже, че дори и в германския офис на фирмата никой не взимал толкова висока заплата :) Изсмях му се и си тръгнах.
43
1
 
39
 
! Отговори
Шибаняка преди 5 години
Моят работодател за 20 г. придоби 3 къщи като палати,автопарка му е от десетина луксозни лимузини и джипове,има си и яхта в Несебър,по 2-3/месеца живее на нея през лятото. Само самолет няма,но ако поиска и такъв ще придобие. Сега започна да инвестира и в хотелския бизнес. До тук добре,не му завиждам,само ми се иска да го попитям до кога ще ни дава минималната заплата? Защо ламти за още и още? Той колко търбуха има защото на нас ни одра и последната кожа?!!! До сега да съм го напуснал,но няма раб
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"икономисти " като Каролев "капиталисти" като Донев и сие червени гъдулка "синдикалисти клакьори" резултата е налице. Е няма ли да ви светне, че ако искате да имате бизнес и да печелите в тая държава трябва да се отчитате що годе нормално на своите "роби"
41
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гузна съвест и страх, че приятелските служби, могат да започнат да вадят крадливи премиерски *** на показ.преатели, на острова на г-н боеко, който не е негов, дали има палми, по които да се катери?тая година полуостров, догодина остров.Корупцията, генерирана чрез шуробаджанашко и роднинско усвояване на всички обществени поръчки, централизирано и по места , това е финансовата страна на ГЕРБ, а политическата се гарантира от чиновническата и милиционерска армии, които печелят изборите ѝ финансирани от онези по- горе в поста. всичко се обезпечава от медиите на Пеевски и
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЯ ГОДИНА ПОЛУОСТРОВ, ДОГОДИНА ОСТРОВ. МИЛЕН ЦВЕТКОВ ЩЕ НАПУСНЕ ЛИ НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ, ИЛИ ЩЕ СИ НАЛЯГА ПАРЦАЛИТЕ
39
1
 
10
 
! Отговори
маке преди 5 години
майката на работата е лежането на мен кат ми се приработи седнам пийнем и чекам да ми мине а вие се дръляте кой коко и дека е зимал язе сум бивш комунист и дека се вика съм си послал до праунуците а вие псуйте па старата власт
38
1
 
40
 
! Отговори
няма време... преди 5 години
Ако до няколко месеца не се вдигнат поне 2 пъти всички доходи в България(включително и пенсиите), разбира се и с финансовата помощ на Европейският съюз, ще има тежки народни брожения и много българи ще напуснат страната с непредвидими последствия за България. Какъв е смисълът да нямаме практически външен дълг (и да се хвалим неуместно с това), а народът да се гърчи в недоимък, а гърците да имат повече от 500 милиарда евро външен дълг и 5 пъти по-големи доходи и пенсии от нас ?
37
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали тиквата обещаваше хиляда ли..хиляда и петстотин лева ли беше ,още преди години :-) :-)Сега пак ли?Хаха!
36
0
 
33
 
! Отговори
Реалофил преди 5 години
Бизнеса се събира всяка година и слага таван на заплатите за цялата област.Нашия собственик ни дава допълнителни облаги в плик,но не може да ни вдигне заплатите ,защото ще го съсипят от наказателни акции с верите си протежета от разните "държавни" инспекции.
35
1
 
45
 
! Отговори
Непозната преди 5 години
Защото са много лакоми работодателите. Нищо не им стига. Ако може да им работиш робски за без пари най-добре ще се чувстват.
34
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ВЛАСТВА БЕЗСКРУПУЛНА МАФИЯ......