Шест кандидати за две лицeнзии от Клас А „точка към многo точки"

В КРС документи за участие подадоха „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” АД, „Транс телеком” ООД, „Кабелнет” ЕООД и „Кериър БГ” ООД
19 сеп 2005 17:39,
Шест телекомуникационни компании подадоха документи за участие в търга за издаване на две индивидуални лицензии от Клас А за далекосъобщителни мрежи от вида „точка към много точки” до 17.00 ч. на 19 септември, 2005 г., когато изтече крайният срок за подаване на заявления, съобщиха от Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/.

В КРС документи за участие подадоха „Мобилтел” АД, БТК АД, „Некском – България” АД, „Транс телеком” ООД, „Кабелнет” ЕООД и „Кериър БГ” ООД.

Срокът за подаване на заявления за участие във втория търг за разпределяне на три лицензии от клас Б изтича на 26 септември, когато ще е ясно какъв е броят на участниците и във второто наддаване.

Търговете за издаване на петте лицензии ще бъдат проведени на 11 и 25 октомври, 2005 г., съответно при първоначална тръжна цена от 1 344 000 лв. и стъпка за наддаване 100 000 лв. за всяка лицензия от клас А и при първоначална тръжна цена от 672 000 лв. за лицензия и стъпка за наддаване 50 000 лв. – за клас Б.

КРС взе решения за организиране на двата търга в края на юли, след като установи, че свободният ограничен ресурс за предоставяне на услуги чрез тази технология е по-малък от броя на желаещите да получат лицензии.

Лицензиите са с национално покритие и ще бъдат издадени за срок от 10 години. Двете разрешителни от клас А ще предоставят за ползване ограничен ресурс по 2х21 мегахерца, а трите от клас Б - 2х10,5 мегахерца.

Далекосъобщителните мрежи от вида „точка към много точки” предоставят разнообразие от далекосъобщителни услуги като пренос на глас и данни, достъп до интернет, факс, телекс, видеоинформация и мултимедийни приложения. Основното им предимство е възможността да предоставят услуги с качеството на оптичен кабел на места, където прокарването на такъв е икономически неефективно. Очаква се основни потребители на услугите на тези мрежи да бъдат както големи корпоративни клиенти, така и предприятия от малкия и среден бизнес, а също и определени категории крайни клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание