Жеваго губи 25% от минната си компания

Според източници на Investor.bg сделката е при съотношение цена/EBITDA = 1
23 окт 2008 16:21, Красимир Ангелов
Жеваго губи 25% от минната си компания
Снимка: БГНЕС

Световната финансова криза вече оказва отражение и върху украинските милиардери, някога смятани за недосегаеми, смятат финансови анализатори, цитирани от изданието Kyivpost.

Първият сериозно засегнат е най-младият милиардер в страната - 34-годишният Констянтин Жеваго, който от няколко месеца е заявил сериозни намерения за закупуване на българския металургичен комбинат "Кремиковци". Жеваго е първият от украинските милиардери, реализирал голямо първично публично предлагане на лондонската борса, превръщайки минната си компания Феррекспо в публична. Той обаче използва 25 на сто от компанията като допълнителна гаранция на заем от инвестиционна банка, който смята да използва за разрастване на дейността, както и, според твърденията, за закупуването на "Кремиковци".

След срива на акциите на Феррекспо вследствие на кризата банката е упражнила опцията си да продаде дела. Според източници на Investor.bg сделката е при съотношение цена/EBITDA = 1

Въпреки че Жеваго все още държи мажоритарен дял във Феррекспо, офертата му за "Кремиковци" явно не се развива според планираното, коментира Kyivpost.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание