Какво се случи на пазара на молове в София след кризата?

В момента в процес на изграждане са още 4 търговски центъра
1 мар 2011 12:54,
19
Какво се случи на пазара на молове в София след кризата?
Снимка: Булфото

Въпреки финансовата криза, затруднения пазар на имоти и пониженото потребление, 2010 г. ще бъде запомнена като годината на търговските центрове в България. Рядко някоя страна става свидетел на такъв ръст на новите търговски площи в рамките на една година, сочи нов доклад, предоставен на Investor.bg.

Най-голяма част от новите площи бяха отворени в София, където пазарът е най-голям и потребителите разполагат с по-високи доходи, даващи значително предимство на столицата в сравнение с регионалните градове.

В столицата бяха отворени и първите модерни търговски центрове през 2006 г., като след няколко години на липса на нови схеми през 2010 г. бяха отворени още няколко мола.

В момента в процес на изграждане са още четири търговски центъра, а други три са на по-ранен етап от развитие.

В момента София представлява 30% от общия обем от търговски площи в страната.

Безпрецедентна заетост

Търговските центрове Serdika Centre и The Mall бяха отворени миналата година с почти пълна заетост и доведоха на българския пазар нови марки като GAP, Zara и Peek & Cloppenburg.

Исторически нивата на заетост в софийските молове са много високи, като всички молове, завършени преди 2008 г., достигнаха ниво от над 95% - до голяма степен безпрецедентно за един развиващ се пазар, се казва в доклада на консултантската компания King Sturge.

Дори и останалите 5% бяха бързо отдадени под наем за кратък период след отваряне.

Първите молове като ЦУМ, Mall of Sofia и City Centre Sofia (CCS) се радваха на силен интерес от страна на потребителите. След отварянето на новите молове обаче, по-старите схеми, може би с изключение на Mall of Sofia, отчетоха спад на посещаемостта.

CCS е облагодетелстван от добрата си локация, като в скоро време му предстои освежаване, а нова вълна от отдаване под наем може да доведе до по-добър микс от наематели.

От друга страна ЦУМ продължава да се затруднява в конкуренцията с новите молове и в момента страда от висок процент свободни площи.

Нови молове – по-ниски наеми

От моловете в процес на изграждане, Bulgaria Mall е един от тези с първокласна локация - на бул. „България“ до някои от най-престижните и богати райони в София, и се характеризира с лесен достъп до и от градския център.

Сред ключовите наематели, които вече са подписали, са Carrefour, GAP и Техномаркет.

Sofia Ring Mall е разположен в близост до изграждащия се хипермаркет IKEA на Околовръстния път и се очаква да се възползва от големия поток от клиенти, които IKEA ще привлича.

По отношение на наемите, историческите нива от над 28 евро на кв. м са вече в миналото, смятат от компанията.

Развитието на нови молове притисна наемодателите, което доведе до предоставянето на наемни стимули във всички центрове.

В момента средните наеми са между 20 евро на кв. м за новите молове и 26 евро за старите, където нивата бяха понижени.

От King Sturge не очакват още понижения в наемите, като 2011 ще бъде годината, в която съществуващите молове ще трябва да свикнат да съществуват един с друг, преди да дойде следващото поколение молове през 2012 и 2013 г.
 

Още икономически анализи

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: молнаемицениСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
8
 
! Отговори
КИРО преди 13 години
чета тука- МОЛОВЕТЕ засилвали конкуренцията и водели до нови работни места,ХАХХАХАХХАА.......АЛОООООООООООО слез на земята......Всички водещи икономически държави -сащ, китай, япония ИМАТ ПРОИЗВОДСТВО..ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИИ....производството носи приходи и печалба.....А МОЛЦИТЕ като тебе се чудят къде да си ПАРИЧКИТЕ за парцалки
17
0
 
3
 
! Отговори
дуда преди 13 години
До 10Ами за съжаление се навъдиха все по прости хора, които робуват на марката с идеята, че е качествена стоката. Да ама не, тук у нас не е така - цената не определя качеството. Била съм свидетел на жела, която буквално мизерства, само и само да си купи чифт италиански ботуши. Попитах я, какво й пречи да си купи български, тя просто ми каза "Аи тези са по-добри от българските"...Ей такива жени ходят по моловете, точат лиги пред скъпите стоки, докато не съберат някой лев, да се обзаведат. Зле...
16
0
 
5
 
! Отговори
митака преди 13 години
Какъв ръст какви глупости се внушават на хората бе,всеки трезво мислещ човек и реалист вижда какво точно се случва.До края на тази година 50% от тези магазини ще са празни.Пример двата мола в кв.Младост дават се магазини под наем за 70 лв на месец.
15
3
 
13
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Стига с тия молове!Имаме нужда от хубави паркове,детски площадки,производство,качествено здравеопазване и образование.
14
5
 
8
 
! Отговори
SarcasticGrin преди 13 години
No 13 е прав, но нарояването на все повече молове не е толкова лошо, защото засилва конкуренцията и създава повече работни места. А и с оглед ниската покупателна способност и откриването на нови площи, може би скоро ще станем свидетели до намаляване на цените на стоките и най-после да плащаме на по-ниски цени както в САЩ и Европа. И GAP били китайски :)) Толкова китайска марка са, колкото Canon са индийска, дуда. Но какво ли им може да очаква човек от някого с псевдоним "дуда", освен тъпотия ?
13
3
 
22
 
! Отговори
прост човек преди 13 години
Ако вместо мол, инвеститорите бяха създали производствени халета (например обувки, дрехи на ишлеме за Западна Европа), това щеше да се отрази много добре за икономиката ни. Една силна икономика от само себе си ще доведе до нужда от търговкси площи. А ние ппочнахме от зад напред. Това е все едно да си купиш първо боя металик и да почнеш да събираш за кола.
12
0
 
12
 
! Отговори
Елиз преди 13 години
Правилно номер 11, пред тези молове сме си точно като "Братчетата на Гаврош".
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В най-близко бъдеще това което ще се случи се описва сПред твоите витрини блескавинакуп застават често теи колко скръб в очите трескави,и колко мъка се чете!Но тръгват си те пак одрипани,с въздишки плахи на уста,а тез витрини са обсипанис безброй жадувани неща...Ти целия скован от злоба си,о шумен и разблуден град,и твойте електрични глобусивсуе тъй празнично блестят!
10
0
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 13 години
Ами честно да ти кажа не ме интересува нито GAP,нито някоя друга чужда марка ... Работя в тази сфера и знам кое на колко пари е по магазините и каква им е доставната цена ...и знам,че за качество-цена - Форест Джийнс е най-доброто,което го има на пазара,но много зависи от манталитета на човека дали не иска на етикета да пише ARMANI,VERSACE и останаите .. защото във FRS едни дънки са ти 60 лв,а по другите магазини ти знаеш сама,а качеството и материята е трагично ...има и други БГ хубави стоки
9
3
 
6
 
! Отговори
дуда преди 13 години
До 6Ами предпочитам българското ДА!!! Все още се правят качествени неща и определено, ако ще се ръся с пари, ще го направя за нещо качествено, а не за китайските ***! Знаеш ли колко струват едни дънки с марка GAP на китайския пазар - в български пари сумата е 4лв.!!! Същата марка, ако не ти е известно е китайска!
8
0
 
16
 
! Отговори
Van4o преди 13 години
Не ме притеснява нито броя на моловете, нито цените, притесняват ме приходите. :)
7
1
 
9
 
! Отговори
Напускащ преди 13 години
След кризата??Тепърва ще се усеща новинарчета.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ами Дуда ,залагай на българското тогава ...В ЦУМ има един магазин Форест Джийнс в,който дрехите са български,произвеждат се в Пловдив ... !!!Или е по-лесно да си говориме със заучените фрази за качеството и бла бла бла .. ?
5
2
 
8
 
! Отговори
С.Милев преди 13 години
Аман от платени статий. Наема от рекордните 28 евро на квадрат бил паднал на 26
4
0
 
29
 
! Отговори
Сиганин преди 13 години
Очаквайте в скоро време такса мол, щото хората само влизали, гледали и стоели на топло - това е новата социална мрежа.
3
2
 
35
 
! Отговори
дуда преди 13 години
И? Колко от посетителите на тия молчета биха дали 90 кинта за едни дънки тип вестник, произведени в Китай? Ако сте ходили по бутиците в чужбина и сравните качеството, ще останете слисани...
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
samo molovete lipsvat!
1
0
 
45
 
! Отговори
Молец преди 13 години
Мол до мола мила моя майнольо и отстрани още два мола.