Визионерът, който направи революция

Стив Джобс: "Смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота"
Обновена: 6 окт 2011 16:43 | 6 окт 2011 13:06,
127

Стив Джобс и съоснователят на Apple Стив Уозниак през 80-те години на миналия век. Снимка: Reuters

Имаше дори слухове, че може да се появи изненадващо като гост на представянето на новия  iPhone 4S в централата на компанията в Купертино. Вместо това вчера наследникът му Тим Кук застана сам на сцената и за близките до концерна вече беше ясно – Джобс не е добре. 

24 часа по-късно легендарният съосновател и IT пионер почина от рак на 56 години. От страницата на Apple веднага изчезнаха обичайните пъстри картини на продуктите на компанията и се появи черно-белият му портрет от по-добри времена с лаконичния надпис „Steve Jobs, 1955–2011“.
 
Стив Джобс беше повече от шеф на Apple. От първия Macintosh, през революцията на  iTunes, през филмите на Pixar, до iPod, iPhone и iPad винаги беше с едни гърди напред. 
 
С твърда ръка промени концепцията за персоналния компютър, а след това с iPod, iPhone и iPad промени начина на използване на информация в дигиталната ера. 
 
Заради начина, по който можеше да променя цели индустрии с иновациите си, го наричаха Леонардо да Винчи на нашите дни. 
 
Други го смятаха за модерния Томас Едисън заради това, че и неговите продукти се превръщаха в част от живота до степен, че хората се чудеха как така не ги е имало. 
 
За разлика от Едисън обаче Джобс дълго трябва да се бори с неуспехите. Израснал в Силициевата долина, където е осиновен. Като ученик започва работа за Hewlett-Packard, след като се обажда на президента Уилям Хюлет и му предлага част от свой училищен проект. 
 
Напуска колежа след първия семестър, но продължава да влиза в курсовете по калиграфия, които казва, че оказали влияние върху минималистичната естетика на Apple. 
Зарязал едно от първите си работни места – да прави компютърни игри за Atari, за да пътува из Индия. Разказва, че преживяванията му там определили креативността и визията му в следващите години. 
 
Заедно с приятеля си Стив Возняк създава първия си компютър в гаража на родителите си. За да го финансира, продава буса си. В същия гараж през 1976 г. е основана Apple. 
 
Джобс винаги е мислил в големи, дори в грандиозни мащаби. През 1983 година привлича Джон Скъли, шеф на Pepsi, в Apple: "Искаш ли до края на живота си да продаваш подсладена вода, или искаш да дойдеш с мен и да променим света?"
 
Година по-късно Apple пуска на пазара Macintosh с бомбастична презентация, предвестник на медийната истерия, съпровождаща представянето на бъдещите продукти на компанията. Телевизионният клип на финала на Супер Боул през януари 1984 г. на стойност 1,5 милиона долара, си запазва място в историята на рекламата. 
 
Първият Mac обаче е скъп и твърде голям. Оборотите на Apple падат, налага се да бъдат освободени работници. Още по това време Джобс е известен с трудния си характер. Има славата на властен, с изменчиви настроения, капризен. През 1985 г. е отстранен от Apple. 
 
Той гледа откъм добрата страна: „Тежестта на успеха е заменена от лекотата на новото начало“.
 
Купува Pixar – анимационното студио (“Играта на играчките”), пожънало сензационен успех с първите филми, изработени изцяло на компютър. Основава NeXT, чийто софтуер става база на днешния софтуер на Apple Mac OS X. 
 
Чрез нея през 1997 г. се връща в потъващата Apple, която купува NeXT за 430 милиона долара. С това започва възраждането на Apple. iMac, iBook, Power Mac – Джобс пуска хит след хит. 
 
През май 2001 г. отваря врати първият Apple-Store и марката се превръща в символ. През есента на същата година идва iPod, последван от системата  iTunes, след която слушането и купуването на музика вече не са същите. 
 
Всеки път когато някоя идея на Apple започне да се поизхабява, идва нова. Когато iPod започна да доскучава, дойде  iPhone и когато хората свикнаха с него, последва iPad. 
 
Джобс лично представяше продуктите си в задължителна униформа – джинси, черен пуловер и маратонки, и смесица от арогантност и самоирония. След което феновете като по команда окупираха 350-те магазина на Apple по света, където с часове и дори с дни чакаха пускането в продажба на новите продукти. 
 
Компанията е продала над 275 милиона iPod, 100 милиона iPhone и 25 милиона iPad. 
 
 
 
„Работата ви ще запълни голяма част от живота ви и единственият начин да сте истински доволни е да се занимавате с нещо, което смятате, че е страхотна работа. А единственият начин да работиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш“, казва Джобс пред абсолвентите на университета Станфорд през 2005 г.
 
“Ако още не сте я намерили, продължавайте да търсите. Не усядайте. Като всичко, свързано със сърцето, ще усетите, когато я намерите. И като всяка истинска връзка ще става все по-добра и по-добра с развитието”.
 
През лятото на тази година Apple има повече пари от американското финансово министерство. 
 
През 2004 г. Джобс се разболява от рак, оперира се и се смята, че вече е добре. По-късно се подлага на трансплантация на черен дроб. 
 
„Никой не иска да умре“, казва Джобс в реч пред абсолвентите на Станфорд. „Дори хората, които искат да отидат на небето, не искат да умрат, за да отидат там. И все пак смъртта е целта, която е обща за всички“.
 
И още: „Това е така, както трябва да бъде, защото смъртта вероятно е най-доброто откритие на живота. Тя предизвиква промяната. Маха старото, за да направи място на новото“.
 
(Spiegel online, CNN)

 

Последно сбогом със Стив Джобс пред магазина на Apple в Шанхай. Снимка: Reuters
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: appleСтив Джобс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
3
 
0
 
! Отговори
toto преди 12 години
toy kato ford. vsu6nost NIKOI ne ismislya novo,no darbata e da ubedi6( s pomo6ta na sainteresovanata sistema sa svetovna manioulazia, koyato vkliu4va parite , bankite y slugite pravitelstva.Geroyat e susdaden i otnovo ubit), kato djakson, m. monro, waithaus, y prodajbite litvat a sled tova legendata seexpkoatira vtori put y sled tretata parodia umira...............NAI UMNITE OT TIAH GI UBIVAI...............pomislete kude go pi6e tova
118
0
 
10
 
! Отговори
До 122 преди 12 години
Мишката и графичният интерфейс може да са от Xerox, но ако не бяха хора като Стив Джобс и Бил Гейтс, днес може би само големите компанни биха имали достъп тази технология. Стив Джобс създаде цял нов пазар, и предостави модерна тхнология достъпна за обикновените хора като мен и теб.
117
7
 
1
 
! Отговори
е чак пък толкова преди 12 години
да не е някой бог? не е измислил нищо революционно, просто е добър мениджър и може да продава неща, струващи 50$ за 1000$. също като бил гейтс - купува от тоя, купува от оня и прави големите "хитове" - мишката и графичния интерфейс от ксерокс, таблети има чернобели още през 90-те, неща като айпод има много преди да се появи той. само ми е интересно неговите милиарди защо не ги дари преди да почине, за къде ще ги носи? да ги беше дал на някоя фондация или червения кръст, ама че скръндза!
116
0
 
5
 
! Отговори
НаблюдателЕE преди 12 години
Има по-важни неща от парите!И за хората, които са интелектуални развити, като SJ, това е силата, която придобиваш, когато постигаш мечтите си!Огледайте се и ще усетите силата на SJ и рожбата му Apple:- всички модерни smartphone приличат на първия модерен smartphone, iPhone- всички модерни таблети приличат на първия такъв, iPad- все по-вече laptop- приличат на MacBook Pro- настоящите и бъдещи ultrabooks са копия на MacBook Air- всички мобилни фирми си правят AppStore, подобен на Apple..
115
1
 
3
 
! Отговори
Онзи преди 12 години
Човека се е ръководил от желанието за печалба (което движи иновациите), не е дал на никой нищо даром. Дори едно дарение не е направил, с изключение на дарения на партии, които знаете всички защо се правят.Въпреки всичко си е гений - знаеше как да накара хората да си купят неща, които не им трябват. Продуктите се отличаваха с простота, добър външен вид и лесна работа. Не е лесно да ги направиш такива, но всъщност хората около него са ги направили. Той го е изисквал !R.I.P.
114
0
 
11
 
! Отговори
Компетентен преди 12 години
С всеки ден се убеждавам, че повечето хора в България са толкова прости, неграмотни и завистливи, че нямам думи. Абе вие видяхте по един компютър на изплащане и станхте "спецове". Този човек е променил развитието на техниката и идеите. Направил е революция.И какво!? оплювате, че е откраднал и направил един плейър?? Ами направето го вие бе ***. Нямате си и идея какъв интелект изисква да направиш това което той е направил, именно затова не можете да разберете колко сте прости !!! Поклон
113
0
 
4
 
! Отговори
lunichkataa преди 12 години
Поклон!
112
20
 
11
 
! Отговори
istinata Sancho! преди 12 години
Стив Джобс в личния си живот е пълен ***. Преабал е всеки до който се е докоснал дори човека на чийто технически гении наистина дължим Епъл компютъра - Стив Возняк. В професионалния е брилянтен манипулатор и търговски гении. Има истории които са срам - *** за жълти стотинки! Никакъв напред за човечеството няма тука има само зомби потребители. Напредуйк за човечеството е когато някои измисли лек за рак на панкреаса или поне когато парите му отиват за такива благородни цели. Не е ли тук злата ирония на съдбата!? Стив Джобс не беше такъв. Мир на праха му!
111
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Странно нещо сме това българите!Един коментар да има по тема той ще е различен само по себе си, противоречив от оснна до разпни го!дори да умре човек не може без да се изпокараме по този случай!Еми що не земем първо да пръкнем като нация един толков ауспешен човек и после дасе правим на велики оценители!!! Светла му памет!добре че не трябваше да умира в българия, щеше да си остане непогребан и с честа да се използва смърта му за драчене по форуми и ако е късметлия за предизборна кампания
110
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано почива в мир! Истински велика личност във всеки смисъл на думата! Тръгнал от нищото и стигнал до върха воден от идеите си, това е идеалът на всеки човек за живота му!
109
0
 
13
 
! Отговори
От България преди 12 години
Поклон, беше сред най великите.
108
0
 
10
 
! Отговори
Димитровградчанин преди 12 години
R.I.P.Почивай в мир Стив.
107
1
 
17
 
! Отговори
човек от пернишко преди 12 години
велик ум, един от малкото хора заради чийто интелект човечеството върви напред !.... шапки долу пред геният ! и лека му пръст !
106
0
 
6
 
! Отговори
phate преди 12 години
Na tozi sviat sashtestvuvat mnogo umni i dori genialni hora. Pochti vseki ot nas ima dobri i poniakoga genialni idei, razlikata e, che malcina saumiavat 1. Da gi formulirat 2. Da gi realizirat 3. Da gi razviat. Steve *** be edin ot tezi, ot koito naistina ima kakvo da nauchim. R.I.P.
105
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, намесиха се и ***- фенове на Samsung и Android.Хора, тук става въпрос за един човек, чиито идеи промениха света.Той имаше ума да измисли и реализира.А, че след това конкуренцията стана жестока, тук никой не спори.Стига с предпочитанията.И като е Samsung, защо от там не издигнаха един подобен лидер като Джобс.Просто отдайте почит към един гениален човек.Техничар, маркетолог, психолог- няма значение.Важното е, че за мисълта му нямаше граници.
104
0
 
4
 
! Отговори
ddd преди 12 години
снимка 6градчето се казва Пало Алто, а не Пабло Алто
103
0
 
27
 
! Отговори
:) преди 12 години
Защото хората, които са достатъчно луди, за да мислят, че могат да променят света, са единствените, които го правят
102
9
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
Всъщност доста преди Apple Palm правеха иновативни смартфони, Apple просто откраднаха идеята им и благодарение на гениалният маркетинг на Джобс доведе нещата до успех!
101
2
 
5
 
! Отговори
Do 102 преди 12 години
"Факт е, че iPhone-a e най-добрия smart телефон правен някога." Glupost e tvoeto izkazvane. Choveka ti kaza che iPhone i iPode biaha i sa revolucionni producti, koito do goliama stepen promeniha sveta na tehnologiite. Purvia iPhone izleze gogato Samsung oshte zalagaha na telefoni s shaiba. Taka che za tova stava vapros. Az shato ne polzvam iPhone no tova ne znachi che ne e strahoten product kakto i Mac. Taka che mnogo galko, otide si edin mnogo freativen chovek.
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трябва да си много ограничен и изключително слабо технически грамотен, за да кажеш, че iPhone е най-доброто, което може да се купи в момента! Стив Джобс беше велик иноватор и изключителен психолог на консуматорското общество, нека почива в мир!