Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти

Има опасност да бъдат отровени водни басейни в Добруджа
Обновена: 24 яну 2012 17:26 | 24 яну 2012 17:11,
145
Еколози: Румъния да забрани дупченето за шисти
Снимка: БТА

След като днес в Държавен вестник бе обнародвано решението на парламента за забраната за проучването и добива на шистов газ в България, от Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ изразиха своята готовност да помогнат и на Румъния в битката срещу рисковете от подобни сондажи.

Според Борислав Сандов от сдружението този проблем засяга общия воден хоризонт. Той изрази своите опасения, че ако по някакъв начин бъде замърсена водата откъм Румъния, то това може да отрови и български водни басейни в близост до съседката ни.

Коалицията е написала отворено писмо до румънския посланик, както и до министрите Нона Караджова и Николай Младенов. Според Сандов външният ни министър може да окаже натиск с помощта на поне три международни инструмента, един от които е подписаната и от двете страни Орхудска конвенция.

България е четвъртата страна в Европа, която налага забрана на подобната технология след Англия, Франция и Ирландия, но е първата, която го прави превантивно, подчерта още Сандов.

От движението настояват за промяна на законодателството. "Настояваме за въвеждането на задължителен ОВОС на всички сондажи още на етап проучване, както и фирмите да нямат право да пазят в търговска тайна химикалите, с които работят", заяви Мариана Христова.

В закона според нея трябва да бъде гарантирано и задължително участие на гражданите в спонтанни проверки, както и възможността да подават сигнали за нередности.

Ангел Славчев, национален координатор на Гражданската инициатива, и Милен Стоянов призоваха икономическия министър Трайчо Трайков да изнесе факти за публичните обвинения към тях, че са платени рекламни агенти, или да понесе своята отговорност.

Още новини от българска икономика четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
4
 
! Отговори
? преди 12 години
В друга ферма 140 крави имат достъп до вода примесена с химикали. От тях 70 умират, а процентът на кравите с мъртвородени телета е голям. От същото група животни 60 крави от самото начало са извеждани на паша на място без достъп до замърсените води. Нито едно от животните не показва признаци на здравословен или репродуктивен проблем.
78
2
 
3
 
! Отговори
? преди 12 години
Взети са проби от водата, почвата и въздуха. Ето някои от случаите, за които се споменават в доклада. В една ферма 60 крави биват извеждани на паша в близост до малка река, за която се твърди, че е замърсена с химикали, използвани при хидравлично азбиване. 36 други крави биват извеждани на паша на място без достъп до реката. От първите 60 крави, 21 умират, а 16 не успяват да се сдобият с потомство на следващата пролет. В групата от 36 крави нито едно животно няма признаци за здравословен пробле
77
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пълнете гушата на руснаците и Сашо Дончев ***. Малко ви е.Още да вдигнат цените, че да ви се е*е мамата.
76
7
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
На тия деца от снимката, колко ли им плащат от посолството на Русия ?
75
1
 
7
 
! Отговори
? преди 12 години
Доклад свидетелства, че добивът на шистов газ е пряко свързан със смъртта на животниДокладът носи името Влияние на газодобива върху здравето на хората и животните. Разработен е от Мишел Бамбергер, която е практикуващ ветеринар, и Робърт Освалд, преподавател по фармакология в колежа по ветеринарна медицина към университета Корнуел. Двамата прекарват година в оценка на всички налични известия за смърт на животни в близост до места за добив на газ чрез хидравлично разбиване.
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само че румънците не целуват болшевишки *** и имат да си връщат територии, заграбенби от руснаците.
73
13
 
3
 
! Отговори
Л. преди 12 години
Аре улево бре, червени подоги.Само ревете да плащаме на руснаците!!!
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
77 днес в пенсилвания утре в трансилвания.
71
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От всичко прочетено разбрах, че добива на шистов газ води до повишаване на слънчевите изригвания. Румънците очистиха техния диктатор ние дондуркахме нашия, що си мислим че сега ще имат интерес те да ни играят по свирката?
70
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не всичко в този свят се прави за пари, драги капиталистически прасета!!
69
0
 
6
 
! Отговори
мен до 82 преди 12 години
напиши ню йорк таймс The Fracturing of Pennsylvania и чети
68
2
 
8
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
Ромъния има доста петрол през и е за газ, чуят ли и за отрова незнам си какво веднага ще кажат краи , не са забогатели толкова от тоя петрол даже на същите цени го ползват, така ,че имаш нямаш гориво ,не печелиш най мнгоо да си натровиш земята.И какаванино не разбра ли ,че само като казаха за гмо и хляба да ни е отровен настръхнахме ти исакш добруджа да тровиш за кое за топлото ли то газ кои ползва ?
67
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ufff, ne razbrah, za6to zabraniha prou4waneto. Pone da se znae kakwo koli4estwo gaz ima Bylgariq. W krajna smetka towa e strategi4eska informaciq. Utre kato stane wojna, kakwo 6te prawim. A do kolko se zamyrsqwa okolnata sreda nqma danni za towa. Protestta si e s 4isti ikonomi4eski interesi na bratu6kite. Da nqma energijna konkurenciq w dyrjawata ni.
66
21
 
9
 
! Отговори
a преди 12 години
Румъмците не са руски агенти като нашите дупедавци. Стига сте плашили хората, обслужвайки интересите на Москва. Разбира се, много от протестиращите не разбират, че ги използват.
65
2
 
0
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Като някой ми прати линка от оригинала може и да се позамисля... ;)
64
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сандов,колко химикала има в боите,с които ви изписват плакатите?След като бълнуваш какво щяла да стане Добруджа виждал ли си Марица Изток?Забранявайте и тях?Само АЕЦ и то обезателно руска и газ само от ГАЗПРОМ най чистия газ в света.А виждал ли си какво предстваляват руските находища на ГАЗПРОМ в Сибир?А,руски-не може!Големи пари се изляха върху вас.
63
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пич не им обясняваи това са самогъзни хора подлъгани за теоретично по ниска цена за пърдящата им каруца.Готови да продадът най -плодородната земя на света за шепа стотинки по малко.Ами като искате ефтина цена , борете се за премахване на акциза , до *** ви е парламента използваите го все пак ,не ми тровете ,хляба и водата ,а под хляб разбираите реално много пари приходи освен изхранването.
62
2
 
10
 
! Отговори
добавка преди 12 години
Статията "Как шистовият газ съсипа живота на стотици в Пенсилвания" е преведена от Ню Йорк Таймс.
61
5
 
3
 
! Отговори
до 77 преди 12 години
Защо всичко написано в интернет на безплатен достъп го приемате за чиста истина.... това винаги ме е учудвало. Но защо се учудвам след като в България единственото четиво са жълтите парцали
60
4
 
9
 
! Отговори
Google преди 12 години
Напишете в Гугъл: "Как шистовият газ съсипа живота на стотици в Пенсилвания".Прочетете!Помислете!.