КЗК подхвана "Софийска вода" заради лихви на прогнозни фактури

Водното дружество: Преди ни наказаха заради неначисляването им
Обновена: 24 мар 2014 19:24 | 24 мар 2014 19:22,
8
КЗК подхвана "Софийска вода" заради лихви на прогнозни фактури
Снимка Reuters

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) определи като злоупотреба с господстващо положение начисляването на лихвите за забавено плащане на прогнозните фактури за доставката на питейна вода и другите услуги, предоставяни от "Софийска вода“. Това поведение засяга интересите на потребителите и представлява налагане на нелоялно търговско условие по смисъла на Закона за защита на конкуренцията, съобщиха от комисията.

Определението не подлежи на обжалване, допълват от КЗК и уточняват, че в 30-дневен срок страните по този казус имат право да предоставят писмени възражения.

Припомняме, че Комисията беше сезирана по случая в края на 2013 година от омбудсмана Константин Пенчев. В определението си по казуса регулаторът е записал, че съгласно Общите условия на „Софийска вода“ потребителите ежемесечно заплащат ползваните от тях ВиК услуги, но отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. През другите два месеца ВиК дружеството определя прогнозно количество потребена вода на базата на средния месечен разход на домакинството.

В същото време в Общите условия е записано още, че при неизпълнение на парично задължение длъжникът дължи обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата, е показал още анализът на КЗК.

По този начин ВиК операторът начислява лихви за забава и върху фактурирани прогнозни количества вода, а не само върху стойността на реално потребена вода, която се изчислява веднъж на тримесечие след действителен отчет на водомерите. Това поведение на ответното дружество директно уврежда интересите на потребителите, доколкото задълженията за заплащане за първите два отчетни месеца не са установени по размер, а задължението за обезщетение за забава предполага точно изчислена стойност на реално използваната услуга.

В отговор на определението на Комисията за защита на конкуренцията от “Софийска вода“ посочват, че стриктно спазват изискванията на наредбата за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК услуги.

Общите условия на дружеството са изготвени в съответствие с посочения нормативен акт и са одобрени от компетентния орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Дружеството прилага разпоредбите на посочените документи точно и в съответствие с техните разпоредби, включително и по отношение начисляването на лихви за забава при просрочие на плащания от страна на потребителите, пише в становището, изпратено до медиите.

В миналото дружеството е санкционирано от Националната агенция по приходите именно заради неначисляването на лихви за забава върху просрочени сметки, независимo дали същите са формирани по прогнозно потребление или при изравнителен отчет, пише още в позицията.
 
След получаването на определение на КЗК, дружеството в посочения от Комисията 30-дневен срок ще се запознае с мотивите, изложени в него и ще предприеме последващи процедурни действия, съгласно предвиденото в закона.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: лихвиКЗКстановище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
До Анонимен 5Аз така съм направил, и не им плащам нито стотинка. Ама не смеят да ме съдят, че лавината ще се срине отгоре им. Как да им плащам, като дори тръби нямам?! А вертикалните щрангове, които минават, са топлоизолирани. Второто нещо е, да искате от Топлинния ви счетоводител и от Топлофикация да ви издават разделни фактури - една за парно, една за топла вода. Така ще си плащате топлата вода навреме и по реалното потребление, а за нежеланото парно - да го д.хат "Топлофикация".
6
0
 
3
 
! Отговори
ало преди 10 години
ЗАЩО СОФИЙСКА ВОДА НЕ СЪБИРА С ГОДИНИ ПАРИТЕ НА НЕЙНИТЕ ДЛЪЖНИЦИ?ЗАЩОТО ЛОЯЛНИТЕ КЛИЕНТИ ГИ ПЛАЩАТ КАТО ГИ НАЧИСЛЯВАТ КАТО ОБЩИ КОЛИЧЕСТВА .
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗапасенТова е добра идея! Да видим тогава кого ще скубят... :) :): )
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много ми хареса обяснението на юристконсулта! НАП ги бил задължил! Ами ще Ви задължи, нали така сте си написали Общите условия! Но пък имам и въпрос - на кого по-точно не сте начислили лихви? Съмнявам се, че това е обикновен човек със сметка от 20 - 30 лв... Май не всички сме равни пред "Софийска вода"?!
3
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Рано или късно предизборните цени на тока, водата и храните ще ни излезнат на носа. Простите комунисти-социалисти никога няма да разберат, че те не могат да управляват икономика особено пазарна. Въпроса не е в цените а в доходите на хората. Но с тези назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС нищо не може да се направи. Как в западните фирми в България заплатите са около 1500-2000 лв. , а в Българските фирми на другарите са 300-500 лв.
2
1
 
6
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Всички, които искат да се откажат от "Топлофикация" да отидат и да подадат ПИСМЕНО заявление, че не искат услугите им. И да си пазят входящия номер. Може в скоро време да им потрябва...
1
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 10 години
С парното е същата история........Монополисти ,предлагащи мечешки услуги ........!