"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции

Изграждането на газопровода ще осигури 5 хил. работни места
Обновена: 23 апр 2014 16:08 | 23 апр 2014 16:07,
106
"Южен поток" ни носи 3 млрд. евро инвестиции
Снимка: архив Reuters

Освен диверсифициране на пътя за доставка на природен газ, реализацията на българската част на газопровода "Южен поток" ще донесе 3 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в страната. Това заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ Игор Елкин по време на кръглата маса „Проектът „Южен поток“ - ползите за България и Европа“, съобщи БТА.

При реализацията на газопровода в бюджета на България ще влизат още данъчни отчисления и транзитни плащания, допълни още той в своя доклад за ползите от проекта.

Прогнозите на Елкин са, че за строителството и експлоатацията на „Южен поток“ ще бъдат разкрити пет хиляди работни места. Според него реализацията на "Южен поток" ще подобри социалната инфраструктура, ще бъдат привлечени местни компании, ще се инвестира в обучение на висококвалифициран персонал.

От компанията съобщиха и какви са най-често задаваните въпроси, свързани с „Южен поток“, в информационния център във Варна. Посетителите най-често се интересуват за маршрута, но задават въпроси и за възможностите за работа, обясни Нина Мирчева, говорител на компанията.

Припомняме, че жителите на Варна масово протестираха срещу реализацията на „Южен поток“ с мотивите, че инфраструктурата е много близо до града. Опасенията бяха, че нивата на шума от компресорната станция, която ще бъде изградена на сушата, ще бъдат високи, а и самото строителство ще разруши един от девствените плажове край Варна – Паша дере.

От компанията South Stream Transport, натоварена с изграждането на морската част на газопровода, обаче обясниха, че ще приложат нова технология за строителството, която е с минимален ефект върху околната среда – тръбите ще бъдат под земята и ще достигат компресорните станции по микротунели и траншеи.

Нивото на шума ще нарушава не компресорната станция, а трафикът на строителната техника, който, разбира се, приключва с изграждането на обекта, гарантираха още от компанията при представяне на проекта в края на миналата година. Модерната техника в станцията обаче гарантира нормални нива на шума.

На този етап строителството на „Южен поток“ върви по план и няма забавяне, обясниха още от „Южен поток България“ по време на кръглата маса днес.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: Южен поток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"който не ще руска газ да копа у градинта да търси българска. може и от лината с космически кораби за втечнен газ все ми е тая...дайте решение ама реално "A be tikvenik nenormalen, kat vi predlagaha da dobivate shistova gaz kyde biahte, pak po forumite li ?Kakvo po-realno reshenie ot tova ?
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до-76 следващите 25години транзитните такси ще ги прибира русия защото тя ще инвестира проекта
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
който не ще руска газ да копа у градинта да търси българска. може и от лината с космически кораби за втечнен газ все ми е тая...дайте решение ама реално
59
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За *** сравнения между Северен и Южен поток да поясним - Северен поток захранва Германската икономика. Спре ли газта там икономиката им търпи рецесия. Какво ще захранва Южен поток другари? Пак ще захранва Германската икономика. По простата причина, че ние икономика нямаме... Защо тогава правите *** сравнения... За нас ползата ще е единствено от транзитни такси, които не се знае дали ние ще прибираме или Русия...
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до64"Къде го прочете че германците плащат по 350 долара, а ние по600? Дай линк, но няма го направиш, защото лъжеш. Германците плащат с 15 долара повече от нас. 435$"Ti da ne si pil ruska gaz, nie plashtame nai-skypo ot ciala evropa, germancite plashtat pochti napolovona
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО- 70 нещо си се объркал много
56
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Южен поток ни е донесъл засега 1 милиард евро заеми от Ореха, а работните места май ще са зад граница, като гледам каква руска колония станахме за отрицателно времеама днес.ру си умират да тролят нета с проруски сепаратистки публикации
55
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да си луд и самоубиец в икономическия смисъл на думата да ревеш против газифициране.Просто млъкнете с анти-коментарите против нещо толкова полезно за България.
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО-70 това само ти не го знаеш то е обществена тайна
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Абе то и нефтохима в Бургас рафинира суров нефт и захранва всичко около БГ, ама караме по-скъп бензин от нашите комшии и се тровим от отпадъчните газове които рафитерията гори."Karash s po-skyp benzin , ama poznai ot kyde idva surovia neft ?
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до- 66 защо да се отказват като цената ги устройва и производството върви
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** импаяр само да не я оглозга,че станахме дивия изток вече.
50
0
 
6
 
! Отговори
до 64 преди 10 години
Политически елит ,просто ,ясно и кратко!То кое ни е на сметка?Аз предлагам ,да се легализират плащанията към политиците на власт ,че поне да им се взимат данъци ,че иначе ...
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
зА БРАТСКИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД=газа 600$,за фашистка Германия 350.А обяснете това бе РУБЛАДЖИИ!
48
2
 
4
 
! Отговори
до 59 преди 10 години
Те за това турците пълнят и тубите кога се прибират !А комшиите ни не са в ЕС ,да не казваме ,че акцизите на горивата са 2/3 от цената !Европа е за вас !Младите на майната си ,а старите на ***!
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО-48 сега виждам че в главата ти няма нищо 10 години хората правят нещо имат евтина газ и много заводи които произвеждат евтина продукция Тук с цена на газта от 600$ кой чакаш да направи завод и да произвежда ПРЕДИ ДА ПИШЕШ ХОДИ И СЕ ОГРАМОТИ
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОПОРНИТЕ ТОЧКИ в действие!Много "компетентни"мнения,като свършите предписанията в листа започнете пак отначало .МОЛОДЦЪИ!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе то и нефтохима в Бургас рафинира суров нефт и захранва всичко около БГ, ама караме по-скъп бензин от нашите комшии и се тровим от отпадъчните газове които рафитерията гори. Лятото особенно, много силно мирише на "демокрация"Така че тоя филм сме го гледали вече...
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плюете по нещо което го има на Север!Логиката ви е точно нулева!Освен да доказвате лоби на платени коментари и насаждане на мнение в някоя посока друго не извършвате.За екологична опасност почнахте ли да бръщолевите или ,не се е стигнало още до момента.Седераси -сеизмолози!
43
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5000 работни места, като най-вероятно ще си внесат руснаци да ги вършат тези неща. Ние собственост в тази тръба нямаме, за сметка на това ще вземем на заем да участваме и ние само че на 8% лихва... Комунистите колкото и да са закъсали за гласове покрай изборите, чак за толкова прости ли ни имат... Иначе чакайте, Русия ще ни оправи... Проекта "Южен потоп" ще има сериозни последствия за България, и 5000 нахранени *** покрай строежа няма да ги компенсират по никакъв начин...