"Кауфланд" отнесе глоба за заблуждаваща реклама

Продуктите били уж на "най-ниска цена"
Обновена: 9 юли 2014 19:56 | 9 юли 2014 19:54, Надежда Бочева
60
"Кауфланд" отнесе глоба за заблуждаваща реклама
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 542 хил. лв. на „Кауфланд България” заради заблуждаваща реклама.

От юни 2010 г. до края на април 2014 г. дружеството е рекламирало цената и качеството на своите продукти с послания като: „K-Classic Ви дава гаранция за най-ниска цена! Без компромиси. При сравними продукти никоя друга търговска верига в нашия град не предлага по-ниска цена. Ден след ден, година след година“ и „гарантирано качество на най-ниска цена”, обясняват от КЗК.

Същността на гаранцията се свежда до обстоятелството, че дружеството предлага под собствената марка К-Classic продукти с гарантирано контролирано качество на най-ниска цена или на по-ниска такава.

Производството показало, че след проучване на цените на конкуренцията „Кауфланд“ намалява продажната цена на аналогични продукти, като предлага K-Classic на по-ниска от констатираната продажна цена на конкурентния продукт или на цена, равна на продукта на конкурента.

В рекламните послания понятието „гаранция” се свързва с поет ангажимент от дружеството да предлага промоционалните продукти именно на най-ниски цени. По този начин се създава предварителна представа у потребителя, че закупувайки дадена стока с посочената гаранция, тя е действително на най-ниска цена, посочват от Комисията.

Дружеството използва при промотирането на тази гаранция посочените граматически форми на превъзходната степен „най-” и сравнителната „по-” с цел да привлече вниманието на потребителите към факта, че цените на неговите продукти K-Classic са най-ниските при съпоставка с останалите конкурентни вериги, респективно са по-ниски от тях. И двете хипотези предполагат, че цените на продуктите K-Classic са не просто равни или еднакви, а са под цените на конкурентните сравними продукти, пише в съобщението.

Комисията приема, че с поведението си дружеството целенасочено и систематично поддържа две паралелни ценови реакции - намаление на цените на продуктите K-Classic под цената на конкурента или намаление до размера на най-ниската конкурентна цена.

Същевременно през целия период на предлагане и промотиране на гаранциите („най-ниска цена”) Кауфланд презентира пред потребителите цените на продуктите си като най-ниски цени в сравнение с цените на конкурентите.

В този смисъл е налице явно противоречие между същността на предоставяната гаранция и размера на цените в „Кауфланд“, смята Комисията.

Използваният от дружеството механизъм за компенсиране на потребители, заплатили за сравним или аналогичен продукт по-висока цена в магазините на „Кауфланд“ чрез възстановяване на разликата до размера на цената на конкурента, също влиза в противоречие със съдържанието на рекламните послания за „най-”/„по-” ниска цена.

При определяне на санкцията Комисията е отчела като смекчаващо обстоятелство факта, че след образуването на производството дружеството е спряло заблуждаващата реклама, като променя част от рекламното послание: от „най-ниски цени” на „трайно ниски цени”.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
4
 
! Отговори
Запасен преди 9 години
Пазарувам САМО в български магазини, ако ще и да е по-скъпо. Много от веригите продават уж "свои" марки, и под претекст, че са качествени, ти пробутват какви ли не ***, знаейки, че няма как да провериш качеството им. Само че никъде не пише КОЙ е произвел тези стоки, а пише "ПРОИЗВЕДЕНО ЗА..." Като ще купуваме некачествени храни, то поне парите да остават в България, не да се изнасят навън. Защото това води до обедняване на всички ни - и на хората, и на държавата.
38
3
 
6
 
! Отговори
Смешко преди 9 години
Лидл са към Кауфланд :D
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква е тази глоба не разбрах от Метро ли се оплакаха от Лидъл ли КОЙ БЕШЕ КАЖЕТЕ???РАЗБОЙНИЦИ пионки на МЕТРО долни продажници от ЛИДЪЛ КОЙ БЕШЕ???
36
0
 
10
 
! Отговори
къде ще сравняваш преди 9 години
Невада с България?!Тук се краде, затова не им стига и намират 20% ДДС за нормално. Дори парите за здравни осигуровки, събирани от всички нас, след като постъпят в сметката на НЗОК. Питаш ли се защо с тези пари НЗОК заплаща по цени с ДДС всички продукти и услуги, които реално са консумирани?Да си го кажем направо, който е болен и се лекува, плаща още едно ДДС или ние с нашите осигуровки му плащаме ДДС-то. Това показва, че държавата няма за цел да поддържа населението здраво и работоспособно!
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В щата Невада,храни,лекарства,книги,учебници не се облагат с ДДС,за останалите стоки ДДС е 8%
34
0
 
4
 
! Отговори
pantudi преди 9 години
До 45Пълни глупости ... в Германия ддс за лекарства и други преференциални стоки като учебници е 7% за всички други стоки е 19 %
33
0
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 9 години
И ти какво толкова си искал да напишеш? В България можеш да си купиш бира 500 ml кен за 75 стотинки.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Въпрос до КЗПда , ама не ,защото ако стоката е произведена в страна членка на ЕС (тъй като сме един пазар) никой не е длъжен да пише страна производител(в рамките на ЕС) освен ако сам не иска .п.п. нашите закони и наредби(за всичко) бяха едни от най-най-добрите в целият свят ,ама ЕС и САЩ и Русия ни е#а майката
31
0
 
10
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Ти нормален ли си бе!!!Как квартален магазин ще се снабдява от Кауфланд,Лидл и тем. подобни!Единствено от Метро и то в малки количества.Има си дистрибутори за всякакъв вид стоки,които си обикалят по обекти за заявки!
30
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не харесвам Кауфланд като магазин- има доста нискокачествени неща. Харесвам много повече Лидъл. Има качествени продукт. Предимно пазарувам от там. Ако ми трябва нещо по-екзотично (предимно сирена и шунки, на които сме ценители у нас), има Дар от Боговете близко до нас. Има и редица малки гурме магазинчета из центъра на София, също много приятни пекарни, които са с качествени стоки. Зеленчуци предимно от пазара, когато имам време. В квартални магазини не пазарувам. Не влагат нищо, а искат всичко.
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХАЙДЕ БЕ ВОЛЕНЕ ,ПРАВИ ЕДНА ПОДПИСКА,НЕКА СЕ ПОМОЛИМ НА РУСИЯ ЗА ПОМОЩ,БЪЛГАРИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ ДЕЙСТВИЯТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПОДКРЕПЯТ РУСИЯ,ДИГАЙ ХОРАТА И ДА ПРИКЛЮЧВАМЕ
28
0
 
35
 
! Отговори
Въпрос до КЗП преди 9 години
Съгласно българското законодателство на ВСЕКИ продукт на опаковката трябва да има данни за производителя - КОЙ е той и за вносителя ако има такъв. Защо не глобите Кауфланд и другите вериги за това че продават продукти с неясен произход? Аз искам да знам КОЙ точно е производителя!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До varg te sa super bilgarskite ne stavat
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
de e edeka rewe gde e prostiya bilgarin s diploma daje i po dve imat nqkoi publicna administrasiq i bibliotekar a sea i egiptologiq tri visi ooo
25
7
 
7
 
! Отговори
Инж. Жоро преди 9 години
varg личи си че тирадите на Волен феса са ти промили мозъка.... Тази глупост не може да стане, но ако по някаква случайност се случи това нещо България ще фалира за 3 месеца и ще емигрират 1-2 милиона, това ли искаш да стане?
24
5
 
10
 
! Отговори
Онуфри преди 9 години
Тези от комисията са *** бе! За ТОВА ли изразходвате времето си и ви се плаща бе, лелеееее... Тази 'комисия' е явно средство за разчистване на сметки.
23
3
 
2
 
! Отговори
dim преди 9 години
естественно е ако едно квартално магазин4е вземе 2 каси бира а голям магазин 200 каси отстъпката щее различна,какъв е проблема
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 9Всъщност има минимална работна заплата и тя е 8,50 на час. Може в България цените да са ти 2 пъти по-ниски, но вземайки в предвид ниската работна заплата, тя ти идва по-скъпо...
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЗигБрато, първо в Едека в Германия цените са ти по-високи, отколкото в другите търговски вериги. Второ има бири по-евтини от 44 цента, но не са мизерни...
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е интересно всички тези откачалки, които постоянно призовават да не купуваме от веригите, те откъде купуват? Не казват разбира се, сигурно сами си гледат прасета и кокошки на балкона и крава в мазето и в градинкат пред блока садят домати чушки и прас!