Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец била законна

Високата й стойност нямало да доведе до завишени ценовите предложения
18 ное 2014 19:45,
4
Обществената поръчка за ремонта на Зимния дворец била законна
Снимка: Reuters, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец. Решението беше взето в началото на септември от изпълнителния директор на държавното предприятие „Академика 2011“ Борис Тодоров.

Тогава мотивите бяха, че не са изготвени необходимите проучвания, не са събрани статистически данни и липсват пазарни аналози, за да бъде сравнена прогнозната стойност на проекта.

От КЗК обаче смятат, че няма законови предпоставки за спиране на процедурата. В Закона за обществените поръчки не е записано, че определянето на прогнозната стойност трябва да бъде съпроводено с предварителни проучвания и анализи.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски обяви поръчката за ремонт на Зимния дворец в края на април. Обявената от спортното министерство прогнозна стойност на проекта беше малко под 41 млн. лева без ДДС. Прогнозата на Министерския съвет пък беше ремонтът да струва около 50 млн. лева.

Тъй като нямаше аргументация за тази висока цена, служебният спортен министър Евгения Раданова поиска спирането на процедурата.

"Има сериозен проблем във връзка с реконструкцията на Зимния дворец в София, защото проектът е за 50 млн. лв., а държавното финансиране е 35 млн. лв.", заяви новият спортен министър Красен Кралев през миналата седмица.

КЗК обаче намира за необоснован мотива, че високата прогнозна стойност на поръчката ще доведе до завишени стойности на ценовите предложения на участниците, доколкото стойността на всяка една оферта се определя индивидуално от съответния участник съобразно неговата икономическа политика и професионална преценка.

Всяко ценово предложение е обект на оценяване съгласно утвърдената в документацията методика, поради което всеки участник се стреми да оферира възможно най-ниска цена за изпълнение на поръчката с цел присъждане на най-голям брой точки по ценовия показател, се казва в мотивите на регулатора за отмяна на решението.

Като неоснователни са определени и мотивите, че възложителят няма достатъчно средства, за да изпълни ремонта на Зимния дворец. От КЗК посочват, че има решение на Министерския съвет за увеличаване на капитала на „Академика 2011“ с 35 млн. лева, които трябва да бъдат получени на три транша.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)отмени решението за прекратяване на процедурата по възлагане на обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец. НИЩО НОВО. ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ОТНОВО МАФИОТА И ПАК ЗАПОЧНА ДА ИЗПОЛЗВА СТРУКТУРИ ЗА КОНТРОЛ ЗА СВОИ ЦЕЛИ. ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ Е ЛЮБИМ СТРОИТЕЛ НА МАФИОТА. Сега за ремонт ще отидат пари колкото за два центъра, а преди 7-8 г. за Покрив от найлонче на Летния театър в Бургас--отидоха 5 милиона държавни и общински пари. и уж Общината щеше да ги съди...
1
0
 
0
 
! Отговори
Ъг преди 9 години
А дискотеките в зимния? И те ли са законни? Единственото място за ледени спортове в града е превърнато в чалготека. Оп, пардон- има и Славия, която е в още по-окаяно състояние...