Защо бензинът не поевтинява като петрола?

Икономист: По-ниската цена на петрола може да е и негативна
Обновена: 9 дек 2014 17:14 | 9 дек 2014 16:51,
109
Защо бензинът не поевтинява като петрола?
Снимка: Reuters

Колебанията в цената на суровия петрол не носят същото изменение върху цените на горивата, защото петролът е само един от компонентите в цената на горивата. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на OMV България Петър Величков.

Той уточни, че суровият петрол действително е основна съставка, но представлява около 50% от цената на горивата. „Остават данъци, такси и акцизи, а при тях няма промяна”, коментира още Величков.

За него темата е много чувствителна за българските потребители, които имат усещането, че поскъпването на суровия петрол се отразява много по-бързо върху цената на горивата, отколкото поевтиняването му.

Трябва обаче да се отчетат и други фактори, които също имат важно значение, а именно преработката и запасите от суровина на рафинериите. Бензиностанциите реално са търговци на горива, които купуват от рафинериите.

„Ако има рафинерия, която предлага по-ниска цена, търговците ще продават на по-ниски цени”, уточни Величков в отговор на въпрос дали очаква допълнително намаление на цените на горивата на българския пазар. При по-висока цена на рафинериите обаче търговците не могат да дотират цената на горивата, допълни още той.
 
Анализатори вече коментират, че от лятото цените на горивата на българския пазар намаляват с между 15% и 18% в зависимост от вида. В средносрочен план, ако цената на суровия петрол продължи да пада, е възможно да има и допълнително намаление, обясни от своя страна Петър Величков.

Как ще се отрази по-ниската цена на петрола върху българската икономика?

Поевтиняването на петрола обаче се отразява не само на потребителите, но и на бизнеса. Цените на лекия суров петрол и европейския сорт Brent вече достигнаха най-ниското си ниво за последните пет години.

За Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, това положение е добра новина за икономиката на страната. Пред телевизия Bulgaria on Air той коментира, че енергийните разходи участват във всеки един етап от производството и когато цените на горивата намаляват, се създава ресурс за допълнително потребление.


По-ниската цена на петрола обаче не може да бъде разглеждана еднозначно, предупреди икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Investor.bg. Той посочи, че от една страна, по-евтините горива действително ще стимулират потреблението, защото те са фактор в производството и ще доведат до по-ниски цени.

От друга страна, падащите цени могат да забавят икономическата активност и да доведат до отлагане на инвестиционни проекти от страна на компаниите. 

„Има много фактори и никой не може да предвиди с точност кой ще надделее”, посочи още икономистът и допълни, че има и хипотеза, при която увеличеното потребление би могло да компенсира по-ниските цени на продукцията и именно това да даде тласък на нови проекти, а не да отложи реализацията им.

По-ниската цена на суровия петрол ще има и директно отражение и върху износа, но отново в няколко насоки. Тя може да увеличи количествата на износа, но за рафинериите ще донесе загуба, тъй като влияе директно върху крайните цени на всички продукти, които са производни от петрола. А рафинериите имат запаси от петрол, закупен по-рано и на по-висока цена.

„Не бива да забравяме и че успоредно с намаляването на цената на петрола расте стойността на долара”, коментира още Стайков. Той припомни, че като цяло България е ощетена от съотношението долар – евро. Неговата прогноза е, че цената на петрола в следващите месеци ще остане под 70 долара за барел. Средната цена за тази година ще бъде около 90 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НА МЕН МИ Е ЯСНО ЗАЩО НЕ ПАДА ЦЕНАТА. ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ЗАПЕЕ АК 47. А КОГАТО ТОЙ ЗАПЕЕ И ГОСПОД МЪЛЧИ. МИСЛИТЕ ЛИ СИ ЧЕ ТОЗИ ДИРЕК НА ОМВ ЩЕ КАЖЕ НЕШО ПО РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА КОЕТО МУ Е УГОДНО? ТА НАЛИ АКО СМЪКНЕ ЦЕНИТЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ СМЪКНЕ И 100 000 ЛЕВА ЗАПЛАТА. КАК МИСЛИТЕ ДА ЛИ ЩЕ ИСКА ЗАПЛАТАТА МУ ДА СТАНЕ КАТО ВАШАТА 400 ЕВРО? ДА АМА НЕ.
41
1
 
4
 
! Отговори
Я Русский преди 9 години
Не знам. Днес карах до бензиностанцията и зареждане с гориво за 36 цента на литър (0,55 ?). Нормалната цена. За Арктика. В центъра на руската цената е по-ниска.
40
2
 
18
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
В БГ всяко намаление води до увеличение.Пред нашите икономисти чуждите са гола вода.Нашите са уникални.Само се чудя защо от време на време ни цитират чужди експерти от нашите по добри няма и няма да има.Ако утре петрола се вдигне на старите нива горивото ще стане 3 лв.Но икономистите ще ни убедят че това е нормално.
39
4
 
5
 
! Отговори
гост преди 9 години
До АнонименЦените на горивата, които излизат от Лукойл са ниски. Производствената цена не е голяма. говоря за цени доста под 1 лв. Другото го *** държавата с акцизи и данъци. Сега се замисли кой те обира
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хехехе, само единия компонент бил суровия нефт, ми данъка нали е % от цената бе *** ?
37
1
 
26
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Ако се съгласим с директора на OMV ,че цената на суровия петрол е 50% от цената на бензина и сега суровият петрол е паднал с 30% и затова бензина е паднал само с 15% то следва логичният въпрос-Защо тогава когато цената на суровия петрол се вдигне с 30% и цената на бензина се вдига с 30% ? Явно някой ни мисли за много ***!
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едносе чудя на ууумните ни държавници от всички партии?Едно от задълженията на държавата е да прави (може и заводи ) и след това да приватизира(защото не е добър собственик). Ми пуснете рафинерията в Плевен -Плама.Нали се очаква толкова нефт и газ на добием в Черно море че даже да износа,пък и ще има конкуренция на пазара.
35
3
 
10
 
! Отговори
Дамм преди 9 години
- Ако има рафинерия да преработва на по ниски цени, ние ще го предлагаме на по ниски цени. Ефенди, ние имаме ама собственост на Лукойл:)) -я люблю тебя Русия.
34
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ирландия 1400 евро СРЕДНА заплата на човек бензина е 1,38.България е латино бандитизъм
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И човек с малко ум би разбрал че цените на горивата в България няма да падат с колкото трябва поради простата причина че Лукоил е единствен и така да се каже монополист на пазара,пък и на руснаците им трябват пари да си оправят бакиите .
32
1
 
10
 
! Отговори
също от САЩ преди 9 години
Истина е... преди два месеца беше изключение да намериш бензин под 3.00$ галона, сега е 2.67$ навсякъде. А преди повече време, когато беше сърцето на кризата клонеше към $4. Никаква рубла никой не го е***е, просто икономиката в момента е добре.
31
0
 
34
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Не ви трябва икономист за да се обясни това. Логиката е следната "При положение, че хората вече са купували бензин на 2.5 защо да им го даваме по евтино" - елементарна бакалска логика, всичките икономисти когато говорят за цени по-скоро издевателстват над науката си.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до dedoviami, да де те затова падат само там :).........Така се подържа митът, че световната цена е паднала и по тази начин бият по рублата ...въпросът е, когато истината лъсне че царя е гол ко става :)......те руснаците ще си се орпавят пак ще си имат петрол и ресурси...ние ко правим ...а и вие :)
29
2
 
17
 
! Отговори
dedoviami преди 9 години
Аз живея в USA и трябва да ви кажа че цените за много кратък период спаднаха значително от 3:60$ на 2:67$ за галон /3,8 литра/ е в момента и продължава да пада.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости. Войната срещу рублата предполага и искуствено понижаване на петрола и златото, тъй-като руснаците не са прости и обвързват рублата с този ресурс..Въпросът е, след като ниските цени не са реални, кой покрива разликата ....... Сетете се сами и се кефете как рублата е паднала и петрола.....
27
1
 
16
 
! Отговори
КОко преди 9 години
От тези експерти и икономисти дето всеки ден ни облъчват си патим вече 25 години, защото те служат на партиите и не обясняват реално за какво става въпрос, а ни хвърлят прах в очите
26
1
 
10
 
! Отговори
lol преди 9 години
Остават данъци, такси и акцизи, а при тях няма промянате не са ли процент от цената, съответно би трябвало да намаляват когато цената отива на долу?
25
1
 
8
 
! Отговори
DAAA преди 9 години
Докато не се разбие монопола на ЛОКОЙЛ и на Путев няма оправяне ,но и в закона трябва промяна да се внася гориво без да имаш база и тогава да ги видя гадовете......
24
0
 
9
 
! Отговори
бай Колю преди 9 години
Точно от такива икономисти страда България."Хвала на таквизи икономисти".
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може ли да помоля експерта да обясни също така, как цената на горивата, които се произвеждат в Бургас са на същите цени, както тези дето се произвеждат във Виена например, имайки предвид разходите там и тук- осигуровки, данъци, заплати и т.н