Защо бензинът не поевтинява като петрола?

Икономист: По-ниската цена на петрола може да е и негативна
Обновена: 9 дек 2014 17:14 | 9 дек 2014 16:51,
109
Защо бензинът не поевтинява като петрола?
Снимка: Reuters

Колебанията в цената на суровия петрол не носят същото изменение върху цените на горивата, защото петролът е само един от компонентите в цената на горивата. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на OMV България Петър Величков.

Той уточни, че суровият петрол действително е основна съставка, но представлява около 50% от цената на горивата. „Остават данъци, такси и акцизи, а при тях няма промяна”, коментира още Величков.

За него темата е много чувствителна за българските потребители, които имат усещането, че поскъпването на суровия петрол се отразява много по-бързо върху цената на горивата, отколкото поевтиняването му.

Трябва обаче да се отчетат и други фактори, които също имат важно значение, а именно преработката и запасите от суровина на рафинериите. Бензиностанциите реално са търговци на горива, които купуват от рафинериите.

„Ако има рафинерия, която предлага по-ниска цена, търговците ще продават на по-ниски цени”, уточни Величков в отговор на въпрос дали очаква допълнително намаление на цените на горивата на българския пазар. При по-висока цена на рафинериите обаче търговците не могат да дотират цената на горивата, допълни още той.
 
Анализатори вече коментират, че от лятото цените на горивата на българския пазар намаляват с между 15% и 18% в зависимост от вида. В средносрочен план, ако цената на суровия петрол продължи да пада, е възможно да има и допълнително намаление, обясни от своя страна Петър Величков.

Как ще се отрази по-ниската цена на петрола върху българската икономика?

Поевтиняването на петрола обаче се отразява не само на потребителите, но и на бизнеса. Цените на лекия суров петрол и европейския сорт Brent вече достигнаха най-ниското си ниво за последните пет години.

За Георги Минчев, зам.-председател на Българската асоциация за спедиция, транспорт и логистика, това положение е добра новина за икономиката на страната. Пред телевизия Bulgaria on Air той коментира, че енергийните разходи участват във всеки един етап от производството и когато цените на горивата намаляват, се създава ресурс за допълнително потребление.


По-ниската цена на петрола обаче не може да бъде разглеждана еднозначно, предупреди икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ) пред Investor.bg. Той посочи, че от една страна, по-евтините горива действително ще стимулират потреблението, защото те са фактор в производството и ще доведат до по-ниски цени.

От друга страна, падащите цени могат да забавят икономическата активност и да доведат до отлагане на инвестиционни проекти от страна на компаниите. 

„Има много фактори и никой не може да предвиди с точност кой ще надделее”, посочи още икономистът и допълни, че има и хипотеза, при която увеличеното потребление би могло да компенсира по-ниските цени на продукцията и именно това да даде тласък на нови проекти, а не да отложи реализацията им.

По-ниската цена на суровия петрол ще има и директно отражение и върху износа, но отново в няколко насоки. Тя може да увеличи количествата на износа, но за рафинериите ще донесе загуба, тъй като влияе директно върху крайните цени на всички продукти, които са производни от петрола. А рафинериите имат запаси от петрол, закупен по-рано и на по-висока цена.

„Не бива да забравяме и че успоредно с намаляването на цената на петрола расте стойността на долара”, коментира още Стайков. Той припомни, че като цяло България е ощетена от съотношението долар – евро. Неговата прогноза е, че цената на петрола в следващите месеци ще остане под 70 долара за барел. Средната цена за тази година ще бъде около 90 долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още по темата: цена на петрола
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да но когато цената на петрола се качва, тогава петрола е голям компонент от цената на бензина, нали? Когато пада, разбира се е малък компонент. Лъжливи мошенници ! Нарочно прибират разликата докато не сме се усетили, за да правят печалби, че идват трудни времена.
21
0
 
27
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Повече от половината от цената на бензина е данъци. Ако не бяха акцизи, ддста и т. н. Спокойно можеше да е 1 , 20 литъра.. Също не е зле да обясни тоя пръч защо дизела е на цената на бензина, като по цял свят е значително по_евтин?
20
2
 
8
 
! Отговори
Петракиев преди 9 години
Този Величков е пълен ***!От такива пишман икономисти България страда.Да се върне в трети клас,там се учи аритметика,много е бягал от часовете тогава,а посли момчето си купило диплома и сега раздава акъл.
19
1
 
11
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЯВНО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НАРОДА МНОГО Е ИЗПРОСТЯЛ, ТА ДА НЕ МОЖЕ ДА СМЯТА. Е ИМА И УМНИ ХОРА, КОИТО МОГАТ ДА ГО ПАРИРАТ ТОЯ ГОСПОДИН. НЕ СМЕ ЧАК ДОТАМ ИЗОСТАНАЛИ ЗА КАКВИТО НИ МИСЛИ. НО ЯВНО НА НЕГО ТАКА МУ НАРЕЖДАТ ПО-ГОРЕСТОЯЩИТЕ. ГОЛЯМА АЛЧНОСТ И ЛАКОМИЯ ДАНО СЕ ЗАДАВЯТ ОТ ТОЗИ ПЕТРОЛ.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Колебаниятав цената на суровия петрол не носят същото изменение върху цените на горивата, защото петролът е само един от компонентите в цената на горивата" - да отиде да ги говори в Египет и Ирак /25 евро цента на литър/ и в САЩ и на тях да им разказва...
17
2
 
8
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Трябва да подържаме европейски цени на горивата , това е указание от Брюксел ,а заплатите ку нас няколко пъти по низки от западните . Този съюз (ЕС) е създаден от Германия и Франция и естествено е ,че всички показатели трябва да работят за тех ,а не за провинциите от които се чака "живо и крехко " месо за консумация .
16
0
 
27
 
! Отговори
Бранник преди 9 години
КРАДЦИ, ЛЪЖЦИ, ПРЕСТЪПНИЦИ!!!!
15
1
 
35
 
! Отговори
Angelhell преди 9 години
Интересно...В такъв случай защо ако цената петрол скочи дори и минимално цената на бензина се вдига с доста? :)
14
3
 
17
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Малко ни е! -3лв за литър! Русия оле оле. Долни американци не ги е срам да ти продават бензин на 1лв литара... Нищо ние ще се гушкаме пак със руснаците на топло под йоргана!До#3 btw не е 70ст малко по скъпо, вчера зареждах на 2.55галона демек 90ст литара:)
13
0
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 9 години
Епа да е прав да е прав колко да е прав!? Щото според тоя едва ли не бензина в рафинерията може и без петрол да се прави, че даже и да струва 100 пъти повече! *** аиде ти като по запознат отговори на коментара на номер 10!
12
0
 
26
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа тоя *** Петър Величков дето ги говори тия простотии, явно си мисли, че ние доматето го ядем с колците! По добре да беше казал: Бре искаме да ни плащате много повече само щото така ни харесва, тогава повече бих му повярвал, *** сега тоя лъжец само се хаби! По-добре да не се публикуват такива статии щото от тях се вижда колко ПЛИТКОУМНИ са тия уж големи шефове на големи компании!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човека е прав, ама нали в мненията на DNES.bg се е събрала комисия от ЕКСПЕРТИ, по всичко.
10
0
 
23
 
! Отговори
Калеко преди 9 години
Истината е, че бюджетът на тези компании е вече направен и основното е, че и разходите са направени на база планираните приходи по определени нива на цените. Другата истина е, че при пазарен натиск от конкуренция ще трябва да смъкват цени и да преправят бюджети. Третата най-важна истина е, че конкуренция може да дойде само от Марс ако Кюриосити я намери. Думата картел е означавала в чистия си вид, съдружие на петролни фирми. Откъде е дошъл негативния смисъл на думата да обясни г-на Величков.
9
2
 
78
 
! Отговори
mn преди 9 години
когато скочи един барел от 60 до 100 и повече долара за няма и половин година, цените на горивата се вдигнаха от 1.50 лв. до 2.60 - 2.70 за нула време.. сега пак сме на около 60$ на барел, а цените падат на 2.30 едва-едва. Когато се вдигат цените на петрола рафинериите нямат запаси, а когато падат - имат запаси. Страшна логика!
8
1
 
30
 
! Отговори
А преди 9 години
ПЕТРОЛНИТЕ ХАЙДУЦИ СА МНОГО И ДАНЬК---МАФИЯ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ИМ СЕ НАМАЛИ ДАЖБАТА---НИЩО ДРУГО ЗАТОВА----НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ И ДЬРЖАВАТА КАТО ЕДИНСТВЕН РПОДАВАЧ----СЕГА СА 241
7
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защото на джуджи му трябват пари за агресията в украйна
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя от омв ли има най-меродавното мнение за цените.
5
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защото лукойл е монополист. в сащ бензина вече е 1.70 долара за галон 3.78 литра или 70 стотинки за литър.има десетки компании и всяка предлага по добри цени. газта е направо без пари. сестра ми отопляват голяма двуетажна къща за по малко от 150 долара на месец. в най студената зима да ходиш по къси ръкави
4
7
 
29
 
! Отговори
niki преди 9 години
Питайте Лукойл-Нефтохим и г-н Путев (както му викат някои хора) защо не поевтинява...
3
3
 
34
 
! Отговори
ОЛИГАРХИЯТА преди 9 години
затова е олигархия, защото владее не само икономиката, ами медиите и държаватаТака че, РОБИ В КОЛОНИЯТА РБ ПЛАЩАЙТЕИли ... ГРАБВАЙТЕ ПУШКИТЕ и ВРЕМЕ Е ЗА нов 09.09