Бизнесът скочи срещу ръста на минималната заплата

Оспорва постановлението на МС като незаконосъобразно
12 мар 2015 15:52, Надежда Бочева
39
Бизнесът скочи срещу ръста на минималната заплата
Снимка: архив, БулФото

Три работoдателски организации оспорват постановлението на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 година. Това става ясно от съобщение на сайта на Българската стопанска камара (БСК), където е публикувана жалба до Върховния административен съд.

В съобщението се казва, че БСК, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обявяват против постановление 419/2014 на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната (обнародвано в ДВ 105/2014).

Бизнес организациите оспорват изцяло постановлението като незаконосъобразно. Според позицията им има съществено нарушение на административно-производствените правила.

С постановлението са определени нови размери на минималната работна заплата за страната - 360 лв. от 1 януари 2015 година и 380 лв. от 1 юли 2015 г.  Определени са размери на минималната часова работна заплата и са уточнени източниците за осигуряване на необходимите средства за увеличението. Постановлението не е обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) преди приемането му, пише в жалбата.

Там се припомня, че според Кодекса на труда (КТ) държавата регулира трудовите и осигурителните отношения след консултации с представителите на работниците и на работодателите, а тристранката е органът, който осъществява сътрудничеството и консултациите.

В съобщението се допълва, че НСТС не е свикван с дневен ред, включващ определяне на нов размер на минималната работна заплата и проектът за постановлението не е обсъден на заседание на тристранката преди приемането му. Затова според работодателите са нарушени чл. 3 ал. 2 от КТ и процедурата за взимане на решения, установена в Правилника за организацията и дейността на съветите за тристранно сътрудничество.

„Задължителността на процедурата по чл. 3 ал. 2 от КТ относно минималния размер на работна заплата означава да се проведат консултации с представителните работодателски и синдикални организации по подготвения конкретен проект за подзаконов нормативен акт. Наличието на принципно обсъждане по този въпрос между социалните партньори преди представяне на този проект не изключва задължението за водене на консултации след съставяне и представяне на конкретния подзаконов нормативен акт. Неспазването на тази процедура представлява съществено нарушение на  императивни административнопроизводствени правила“, настояват работодателите.

Според тях има основания за отмяна на постановлението като незаконосъобразен подзаконов нормативен акт.

Трите формации посочват, че са признати за представителни организации на работодателите на национално равнище и имат правен интерес от настоящата жалба. В жалбата се иска да бъде отменено поостановлението на Министерски съвет 419/2014 за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: БТППБСКАИКБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Тези новобогаташи и техните фирми дали си плащат данъците коректно и съвестно? Вие как мислите ? Нека не се оплакват от тези 360 лв и да престанат да хленчат ,защото никой не им вярва и да се радват че не плащат по 900 евро мин.заплата като в другите страни.
22
0
 
1
 
! Отговори
г преди 9 години
Разбира се, че ще скочат.Ако може да осигуряват хората на 00 лв ще е най-добре.Какво им дреме,че тези хора после като остареят няма да има какво да ядат.Важното е те да си купят палати, да си купят яхти и т.н.
21
0
 
1
 
! Отговори
циганистан преди 9 години
аз съм се телкнал отдавна.няма да работя на някое шкембе за 300 лв бруто
20
0
 
7
 
! Отговори
Пич преди 9 години
Скоро ще имат само "квалифицирани" ромове.А те са доста "работливи" най вече в износа.
19
0
 
12
 
! Отговори
600 ЕВРО преди 9 години
Крайно време е да се направи закон, минималната, средната и тн заплати да не падат на повече от 70 % от средните за Западна Европа!!! При минимална там от 600 евро, при нас трябва да е 420 евро /840 лв/. В крайна сметка цените на всичко ни е приблизително равна със западняците, ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЦЕНАТА НА ТРУДА НИ ДА Е ТОЛКОВА НИСКА? НО И ИМА НЕЩО ДРУГО: ЗА БОГА БРАТЯ И СЕСТРИ, ПРЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ЛОВИТЕ ЗА ТИЯ МИЖАВИ ПОДЕЯНИЯ!!!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нещастници, бизнесмени, едно ще ви кажа......ковчегът няма джобове...
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BIZNES-KRADZITE-V ZATVORA
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Благодарим за този "бизнес", който се конкурира с бизнес в държави с двойни, тройни и по-големи заплати и не може. Да фалират като не могат да дадат 360 лв. заплата. Мизерници.
15
0
 
7
 
! Отговори
Тъп преди 9 години
Робовладелците хептен ще останат без работни ***.
14
1
 
9
 
! Отговори
22 преди 9 години
До АнонименНе заради бизнеса избягаха младите хора от страната ,а заради геноцида на политиците с техните измислени и платени от бизнесмени закони ..... начало Иван Костов до сега
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се чете: "Три робовладелски организации оспорват постановлението на Министерския съвет за определяне на нови размери на минималната работна заплата за страната за 2015 година."
12
0
 
7
 
! Отговори
бай Шано преди 9 години
хеххе как ще стачкуват хората , нали на вратата на фирмата чака опашка , я станеш да кажеш нещо и вече са ти седнали на мястото ---всеки път като си ида у бг и все това им е оправданието на всички.
11
0
 
1
 
! Отговори
tz преди 9 години
ne viarvam na teksta.pokaji gi, de. ;)
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блaгодaрение нa "Бизнесa" в Бългaрия избягaхa млaдите хорa, ще питaм бизнесa след няколко години кой ще му рaботи.
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално е бизнеса да скача по този повод. От скоро работя в строителна фирма,силно свързана с една цветна партия, която печели доста обществени поръчки. Направо ми се каза,че около 45% от парите по поръчките се разпределят по веригата и не се влагат като материали или заплащат като труд на работниците.
8
6
 
7
 
! Отговори
художника преди 9 години
Бизнесът скочи срещу ръста на минималната заплата ???---------------------------------А бе *** /за бизнеса говоря/, нали при започване на работа всеки подписва договор. Ако договора не е взаимно изгоден, не се подписва. Ама като има "ГЛАДИАТОРИ" да бачкат за без пари, така ще е!!! К`во значение тук има минималната заплата?
7
1
 
26
 
! Отговори
334 преди 9 години
Скочили били, като трябва да се плаща скачат! А не скачат като те карат да работиш извънредно без пари, като нямаш почивен ден, като не ти дават отпуск, като те осигуряват на по-малка заплата и на 4, че и по-малко часа, като работиш в мизерни условия на труд, работиш болен, за да не те съкратят, ако отсъстваш и т.н.
6
0
 
4
 
! Отговори
kurage преди 9 години
bravo. :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) kolko milimetra skok imat tesi ohluvi?! :-)
5
0
 
25
 
! Отговори
измамен преди 9 години
когато питахме шефовете кога ще ни дадат забавените с три месеца заплати, защото имаме сметки и кредити за плащане, отговорът беше: " А вие знаете ли, че фирмата има кредити за милиони?" Един вид - това вашето са бели кахъри. След това се качиха на чисто новите си лукс автомобили и отпрашиха...
4
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България 90 процента от всички големи бизнесмяни са,уредени дсбоклуци,комунисти и милиционери разни. ***,които просто източват пазара и реално не създават, и не развиват нищо . И това ако е бизнес, здраве му кажи.