КЗК иска информация за сделката с фирмите на Цветан Василев

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобиванията
30 мар 2015 17:17,
2
КЗК иска информация за сделката с фирмите на Цветан Василев
Снимка: www.freeimages.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) задължи дружествата БТК, „НУРТС България“, „Фърст Диджитъл“, „Дунарит“, „Авионамс“, „ТВ 7“, „ГАРБ Аудиенс Рисърч България“ и „Сана Спейс Хотел Хисаря“ да предоставят информация относно покупката на контролни пакети от капитала им от чуждестранната компания LIC33.

От съобщението на регулатора става ясно, че причината да потърсят информацията са „множеството публикации и дискусии в медиите“ за навлизането на новия инвеститор на българския пазар.

Досега официално не е имало съобщения за намерения за промяна в собствеността в "ТВ 7" и хотел "Сана" в Хисаря, а от LIC33 съобщиха за плановете си да купят контролни пакети от шест компании - БТК, НУРТС, "Дунарит", "Фърст Диджитал", "Авионамис" и ГАРБ за сумата от 1 евро. 

Още по темата

Преди дни НАП запорира дяловете в тези компании.

Проверката цели да установи на какъв етап е договарянето на придобиванията, като от КЗК допълват, че режимът по оценка на концентрации между предприятия е разрешителен. В този смисъл предприятие, имащо намерение да придобие контрол, е длъжно да информира КЗК, като подаде уведомление преди предприемането на реални действия по изпълнение на сделката, поясняват от Комисията.

„Едва след като КЗК оцени ефекта от сделката на съответния пазар и се произнесе с решение, с което разрешава нейното осъществяване, нотифициращото дружество може да пристъпи към предприемането на фактически и правни действия по нейното изпълнение“, припомнят от регулатора.

В случай, че бъде установено извършено прехвърляне на дялове, акции или обособен бизнес, без КЗК да бъде уведомена за това, регулаторът има правомощието да образува производство по своя инициатива и да наложи имуществена санкция до 10% от оборота за извършеното нарушение, както и мерки за възстановяване на ефективната конкуренция.

От КЗК напомнят, че през януари са образували производство по сигнал за евентуално извършено придобиване на контрол върху БТК от страна на SHCO 79, регистрирана в Люксембург, без разрешение по реда на Закона за защита на конкуренцията.

Поради наличие на общностно измерение Комисията обаче прекрати производството и препрати случая на Европейската комисия по компетентност.

КЗК извършва и задълбочено проучване по отношение придобиването на контрол върху „НУРТС България“ от страна на БТК.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Т преди 9 години
Абре, всички са се включили в опитите да се прецака тази сделка. Явно КОЙ много желая да лапне БТК-то.
1
0
 
2
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
То лошо няма в проверките, стига да не са в интерес на един корпулентен олигарх, нали.

Спонсорирани публикации