Пак ни удрят по джоба – масло, сирене, мляко...

Тенденцията за поскъпване е трайна, отчита експерт
57
Пак ни удрят по джоба – масло, сирене, мляко...
Снимка: Булфото, архив

Млечните продукти поскъпват и тенденцията ще се запази и през следващите месеци, съобщи за "Дарик" председателят на асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

Причината за по-високите цени на кисело мляко, сирене, кашкавал и краве масло е в повишената изкупна цена на прясното мляко.

Още по темата

Освен това от бизнеса отчитат и по-високи разходи за заплати и електроенергия. Шоково поскъпване обаче няма да има.

Българските производители имат завишени разходи, а това плавно води и до покачване на цената на млечните продукти за крайния потребител. Изкупната цена на прясното мляко е по-висока и това води до увеличение на цените, обясни Димитър Зоров.
 
"Цената на млечните продукти се увеличава. В Европа са започнали по-драстични увеличения на цените на млечните продукти и това се дължи на един основен фактор - ако сравняваме цената на основната суровина, защото млякото е суровината в млечните продукти, в сравнение със съшия период на миналата година в момента има поскъпване около 40% на сурово мляко. Миналата година, дори и в Европейския съюз средно беше около 23 до 25 цента само литър мляко, а тук около 55 ст. Така че в момента цената, както в Европа, така и в България, е повишена. В Европа цената на млякото е между 37 и 41 цента, а в България е между 72 и 80 ст. Говорим за мляко, отговарящо на всички хигиенни показатели спрямо европейските критерии", каза Зоров.
 
Маслото поскъпва заради по-високото потребление на шоколад, обясни пък директорът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.
 
"От гледна точка на българския пазар през последните шест години наблюдаваме едно леко постъпателно нагоре, като сега цената на едно е към 1.70 лева на пакет от 250 г", допълни Иванов.

Според него обаче покачването на цената на маслото е световна тенденция. Той допълни, че ако страната ни увеличи производството на суровината, цената няма да расте драстично.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Маслото било по-скъпо, защото се правел повече шоколад. Понеже имаше няколко кофти реколти и има по-малко и значително по-скъпо какао, нали? Сещайте се какво има в шоколада и после що дебелеете.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне качеството ще се влоши ли, защото ние сме свикнали със скъпи стоки. Не за друго, ама няма кой да гледа палми и сигурно и цената на палмовото масло ще скочи. Една война, а колко бизнес отвори!
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, просто се пробва дали българинът би платил повишените цени.Нормално е през лятото да поскъпва млякото, щото нито кравите, нито овцете раждат.Ама да се лъже нагло, че това е устойчива европейска тенденция или пък че е виновен шоколадът (я се огледайте в кои магазини продават лесно топим продукт като шоколад през лятото?) е нагла лъже.
10
2
 
16
 
! Отговори
куката преди 6 години
Давайте, вдигайте още "плавно" цените, измисляйте поводи и "аргументи"! Само да ви кажа, че мога да ям всякакви храни, просто така на пук на ***, който от една оранжерия за марули за един сезон иска да се качи на мерцедес.Не виждам логично обяднение защо на "българския" пазар цените са доста по-високи от цените на вносните храни! В "Лидъл" има приличен салам по 6лв/кг. На скоро една уфсъ /некаква на хлебарите/ и тя рИве да увеличели цената на хляба! Що *** уфсо, житото пада, горивата и те я
9
3
 
21
 
! Отговори
Брежнев Л. И. преди 6 години
Цената на млечните продукти е свързана с наложените контра-санкции от Русия на ЕС. Основен производител ииграч на пазара на млечни продукти в общността е Германия. Тъй като Русия спря на практика вноса на млечни продукти и мляко от Германия, фермерите там затъват и започват фалити. Около 17% фалирали фермери за 2016г., за първите 6 месеца на 2017г. още около 11%. Меркел е пред избори и не може да се вдигат цени на храни! Износ за източна Европа, но на изгодно високи цени. Смазват местните ферми!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е от простотията на управляващите ни икономисти,финансисти и юристи!При капитализма бюджетът се "пълни" -и преразпределя - не от произведените блага,а от "хартийките"-данъците - т.е.% от цените им. Капиталистическата държава по определение не може да допусне намаляване на цените- затова е и "инфлацията"- контролираното от когото трябва печатане на хартийки,и непрекъснатото повишаване на цените ! При кризата през 1973 г цената на нефта беше 3 долара за барел,нафтата беше 8 ст за литър...
7
1
 
14
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 5Ами направи си сметка какво мляко има в кутията.И тук има прясно мляко в плик по 1,20лв ама ме е страх дори да го пипна че може да се обрина.
6
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Нека да ги вдигат. За комунистите само фураж и вода от локвата. Нищо повече.
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не знам кого баламосват българските бизнесмени, но ще ви кажа, че цената на литър прясно мляко в магазин в Словения (800 евро минимална заплата) е 0.67 цента. Вие си правете сметките.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дефлация отчита правителството.
3
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, цените като европейските, ама качеството като африканското.
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва всички да спрат да купуват и тия б.клуци ше намалят цената на сила ако трябва
1
1
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Къде го това масло 1.70 лв. за 250 грама, в магазина с промоция е 4.50 лв.?Иначе статистиката отчита дефлация, заплатите растат, вървим към светлото бъдеще под крилото на Вожда ;)