Месото поскъпва, а цените на колбасите падат

Ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло
Обновена: 10 юли 2017 07:05 | 10 юли 2017 07:00, Елка Василева
69
Месото поскъпва, а цените на колбасите падат
Снимка: архив, Булфото

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища, пише „Труд“.

Според данните от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%.

В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при трайния салам – с 5,4% на годишна база.

Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период.

Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега. Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%.

Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година.

От началото на есента на 2016 г. се наблюдава известна възходяща тенденция при движението на цената на млечните произведения. При кравето сирене и при маслото тази тенденция се запазва и през първите месеци на настоящата година, коментират експертите на комисията. Те отчитат, че индексът на тази група стоки е най-висок в началото на 2014 г. Рязък скок на стойностите беше наблюдаван през лятото на 2007 г. и през 2010 г.

Според експертите един от факторите, който силно влияе върху цените на стоките в нашата страна, е конюнктурата на международните пазари.

Освен млечните продукти и цената на захарта е най-висока за последните четири години, показват данните на ДКСБТ. През юни 2014 г. килограм на едро се е продавал по 1,35 лв. при 1,59 лв. миналия месец.

С над 20% е поскъпнал и фасулът, като през юни цената му на едро е била 3,49 лв. за кг, при 2,89 лв. за кг година по-рано.

В началото на летния сезон при цените на повечето риби има намаление на месечна база, като само при скумрията и сафрида има поскъпване съответно с 1,6% и 5%. Спрямо юни миналата година обаче копърката и сафридът се продават с 5-6 на сто по-скъпо, а рибата хоки – с 4 на сто.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: цени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само суджука може да си го позволи! :)))))
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко поскъпва булгаристанеца още спи като овца
52
0
 
3
 
! Отговори
въпросната преди 6 години
комисия след тази констатация подаде ли си оставката? Е заю тва не вървят нещата в БГ...
51
0
 
9
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
Това е така защото в колбаси те месо няма.има заместители
50
1
 
5
 
! Отговори
земляк преди 6 години
па ша речем че сме у европата а, АРЕ ВЕ
49
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
откакто показаха по тв 20 годишното ирландско месо не сьм опитвала колбасипо нова година една пьржола и пил бутчета тези болести които ни налазихаса само от храната водата и мрьсния вьздух
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работил съм на щанд в голяма верига, та мога да ви кажа каква е практиката. Стоките се продават докато имат вид (някои доста след срока), а веднъж изваден от опаковката (салам или какъвто и да е колбас) няма как да се докаже, че именно тази опаковка е от този продукт. Тоест пази се опаковка със срок на годност от по нов продукт от същия вид и така всичко е наред дори и пред инспекцията.
47
0
 
14
 
! Отговори
Асенов преди 6 години
Имам авер колбасар и ми каза под секрет,че на кремвиршите най-скъпо му излизал найлона,другото било и за казана но все пак слагал най-хубавите подправки...
46
0
 
15
 
! Отговори
Ххх преди 6 години
Ама в България колбасите имат ли нещо общо с месото?!
45
0
 
6
 
! Отговори
Е преди 6 години
То сега и производителите ще се възползват от това и ще вдигат цените. Те да ги вдигат, ама да предлагат качествени продукти.
44
0
 
8
 
! Отговори
До 54 - Теди преди 6 години
Сроковете на годност да са ти проблема. Да ти пробутат салам с изтекъл срок преди 2-3 седмици, няма и да разбереш, просто няма да има някаква разлика във вкуса, особено ако е бил вакумиран :) Вероятно консервантите си вършат работата. Само невакумираните малотрайни колбаси се разпознават когато не са пресни, но и за тях си има начин да се освежат.
43
0
 
5
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Винаги гледайте сроковете на годност -защото понякога пробутват стари стоки ,много им пука, че някой ще се натрови важното е да печелят.
42
0
 
19
 
! Отговори
Само колбасите ли? преди 6 години
Преди три дни си купих от редовен магазин пастьоризирано прясно мляко в НАЙЛОНОВ ПЛИК. Когато го налях в тенджерата ,вътре се оказа нещо средно МЕЖДУ ТЕБЕШИРЕНА ВОДА И ВАРОВ РАЗТВОР.УБИЙСТВЕНА ТЕЧНОСТ. ЖЕНА МИ ЩЕШЕ ДА МЕ ЛИКВИДИРА... ОБАДИХ СЕ НА ФИРМАТА ПРОИЗВОДИТЕЛ,НО БЕЗ ПОЛЗА. ЯВНО СЪМ ГО БИЛ КУПИЛ РАЗВАЛЕНО... НЕ. НЕ БЕШЕ РАЗВАЛЕНО. БЕШЕ ПОРЕДНАТА ИЗМАМА НА ГЛУПАВИЯ БЪЛГАРСКИ ПОТРЕБИТЕЛ.
41
0
 
8
 
! Отговори
,,,,, преди 6 години
Че каква е връзката между двете? Кой е казал, че в колбасите има месо, че цената им да зависи от цената на месото?
40
2
 
8
 
! Отговори
Ами,че преди 6 години
То,в колбасите няма месо. Може и да падат,но едва ли. У нас през боцовото летоброене,цени скачат,но не падат.
39
0
 
15
 
! Отговори
Шлосер преди 6 години
Соята, как се харчи няма ли информация :-D
38
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩерюКолбас - това е българското изражение на цялата Менделеева таблица.....тц! изражение е на бавното и незабележима избиване на "непосветените"
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Месото поскъпва, а цените на колбасите падат..има ли нужда от коментар за съдържанието на т.н. "колбаси" ? а между другото - 90% от месния заместител е гмо!Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява..и тук картинката е ясна - гледане "на лампа" , антибиотици и ...3 кг за 20 дни!като цяло - от както мафията, абсолютно необосновано увеличи цените на газ, ток, парно и вода, се наблюдава много сериозно поскъпване на храната в големите вериги, което достига и до 30-40%
36
0
 
10
 
! Отговори
i'm преди 6 години
"...Месото поскъпва, а цените на колбасите падат..." От което разбира се става ясно, че в колбасите има все по-малко месо...
35
2
 
12
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Най-важното е жриците да не поскъпнат :)))))