Търговската война препъна мераците на Китай

Икономиката расте с най-бавен темп от почти 3 десетилетия
21 яну 2019 10:53, Бойчо Попов
7
Търговската война препъна мераците на Китай
снимка: Ройтерс

Китайската икономика расте с най-бавно темпо от почти три десетилетия. На фона на търговската война в САЩ и домашни проблеми втората по големина икономика постигна ръст от 6,6% през миналата година в сравнение с предходната година, след като активносттта през четвъртото тримесечие на годината намалява, съобщи статистическата служба в Пекин.

Оповестените днес данни показаха икономически растеж, забавен през последното тримесечие до 6,4 процента, при 6,5 процента през предишното.

„Търговската война в момента се проявява чрез една нарастваща несигурност", казва Макс Ценглейн, директор на програмата по икономика в China Institute Merics, цитиран от Spiegel. Слабият износ и сдържаността по отношение на инвестициите са оказали въздействие върху растежа. „Но положението ще се окаже наистина сериозно, ако до края на март не бъде постигнато решение и митата бъдат увеличени".

САЩ определиха краен срок до 1 март за Китай, заплашвайки да ескалират спора, ако Пекин не се съобрази. Американският президент Доналд Тръмп призовава за по-силно отваряне на пазара и ефективна борба срещу кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии.

Китайският икономически растеж се забави, откакто в края на 2017 г. беше затегнат контролът върху отпускането на заеми от банките, което доведе до овладяване на бързото покачване на дълга.

Растежът продължи през по-голямата част от 2018 г., независимо от увеличените мита върху китайски стоки, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Износът обаче се сви през декември, докато наказателните мерки започнаха да намаляват търсенето.

Растежът в инвестициите, продажбите на дребно и други показатели също се забавиха.
В доклада на държавното статистическо управление на Китай се отбелязва, че БВП през 2018 г. е надхвърлил 90,03 трилиона юана (13,28 трилиона долара).

Целия материал вижте в Investor.bg


7
Още по темата: икономиката на Китай
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма икономика, ама БВП на глава по-малък от българският. Силни са защото са много. Твърде много. Време е за лек разпад.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Списвачът на статията едва ли може да сметне какво означава 6,5 ръст на най-голямата икономика в света...и да се сети колко е ръста в следващите примерно 10 икономики, едва ли някоя от тях ще има и половината ръст от този на Китай.
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп им показа кой кара влака, а това е САЩ и цар долар. Предишния Президент беше наследник на роби и говореше като комунист и нищо не разбираше от икономика.
4
3
 
3
 
! Отговори
Mi6osp преди 1 година
САЩ -сенатът обсъжда премахването на повишението на митата на китайските стоки . Законопроектът е внесен поради рекордния дефицит с Китай за 2018.
3
3
 
5
 
! Отговори
Mi6osp преди 1 година
Държавният план на Китай за 2018 бе 6.5 процента, значи са го преизпълнили.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е Либе за китка!!
1
11
 
9
 
! Отговори
Браво на Тръмп! преди 1 година
За 0 време им видя сметката на насекомите!