Ѕезчувствен работохолик, ламт€щ за власт, или гений е »лон ћъск?

 олко успешен е той в действителност?
20 ное 2022 14:40, ≈лка ¬асилева
78
Ѕезчувствен работохолик, ламт€щ за власт, или гений е »лон ћъск?
—нимка: архив, Ѕ√Ќ≈—

Ѕезчувствен и лишен от състрадание човек, ламт€щ за безгранична власт, или гений и визионер, надскочил времето си? Ќови€т шеф на “уитър »лон ћъск е човек, който пол€ризира мнени€та до крайност.  акъв е в действителност?

«а н€кои »лон ћъск е изключително успешен визионер, който направи революци€ в транспорта, насочена към електромобилност, и даде на ”крайна достъп до интернет и комуникации след руското нападение. «а други най-богати€т човек в света е егоистичен и лишен от емпати€ предприемач, който изхвърл€ служителите си и мисли само за печалби, пише ƒойче веле.

ќще по темата
–ешени€та му, които пон€кога изглеждат произволни и непоследователни, също често предизвикват учудване. —лед хаотичните дни в Tуитър много наблюдатели очакват с нетърпение следващите стъпки на ћъск.  ак експертите оцен€ват неговите стратегически качества и лидерски€ му стил? » колко успешен е той в действителност?

ѕионер в електромобилността

"ћъск се опитва да се справи с привидно нерешими проблеми в света и обикновено ги решава успешно - с мотиваци€та да върши добрини за човечеството", казва јлекс фон ‘ранкенберг, който инвестира в млади технологични компании и подкреп€ стартиращи предпри€ти€ от 2005 г. насам. "Ќеверо€тно впечатл€ващо е, че той упорито преследва целите си и въпреки многото преп€тстви€ в крайна сметка ги постига“, казва още ‘ранкенберг.

»лон ћъск, който още като 12-годишен продава собствена компютърна игра, веро€тно е най-известен като собственик на „“есла ћоторс“. —ъздадената от него през 2003 г. компани€ за производството на електромобили е може би най-големи€т му успех до момента. «а по-малко от 20 години „“есла“ се превърна в пионер на електрическата мобилност, като беше първи€т производител, който пусна на пазара електрически автомобили с пробег от 400 км.

”спехи в космически€ бизнес

ƒруг пример за качествата на ћъск според ‘он ‘ранкенберг е основаната от него космическа компани€ SpaceX. —лед десет трудни години, през които компани€та на н€колко пъти едва не банкрутира, през 2012 г. т€ постигна пробив и сега е един от големите играчи в космическата индустри€, печелейки поръчки за милиарди.

— дъщерното дружество Starlink ћъск има за цел да осигури бърз интернет във всички краища на света - в момента например в украинските военни зони или в »ран.  ъм днешна дата в ниска околоземна орбита се намират повече от 3000 сателита на Starlink.

"ћъск става жертва на егото си”

Ќо родени€т в ёжна јфрика предприемач прежив€ва и много неуспехи: в момента ћъск съкращава отдела за зелена енерги€ SolarCity, проектът му Hyperloop не отбел€зва никакъв напредък, а производител€т на електрически автомобили попада в негативни заглави€ заради проблеми с качеството. —порни са и н€кои от целите на 51-годишни€ работохолик.

"ћоже би е стартирал Tesla, за да направи света по-добър. Ќо това, което виждам в действи€та му в момента, показва, че ћъск все повече става жертва на егото си и на умението си да манипулира", казва ¬олфганг …еневайн, професор по икономика в университета в —анкт √ален. “ой предполага, че купувайки “уитър, ћъск е бил по-загрижен за вли€нието и властта си, отколкото за общото благо.

Ќепоследователност и проблеми със служителите

¬ “уитър много служители разказаха пред американските медии за хаос и безпомощност през първите дни от работата под ръководството на ћъск. —къпата покупка на “уитър веро€тно е била прибързана, а реакциите след придобиването показват не само неговата непоследователност, но и стила му на ръководство, см€та експерт: "ќтстрани се създава впечатлението, че »лон ћъск има много непосредствен стил на управление, при който той поема отговорност. Ќо той се фокусира повече върху проблема, отколкото върху персонала“, казва јрмин “рост, професор по управление на човешките ресурси в университета във ‘уртванген. ѕо негови думи ћъск работи по "седем дни в седмицата от рано сутрин до късно вечер" и изисква същото от персонала си.

»зключителна взискателност

ћъск често е критикуван за точно това безмилостно поведение. —поред съобщени€ в медиите той се обажда на служителите си по вс€ко време на денонощието, не търпи лични причини за отм€ната на срещи и е изключително взискателен. «а “уитър се говори, че е изгонил около половината от служителите си без об€снение, поставил е ултиматум на останалите и е забранил да работ€т от вкъщи.

…еневайн не см€та, че директивни€т стил на ръководство е погрешен сам по себе си. ¬ъпреки това експертът е сигурен: "ќсобено такава см€на в ръководството на една компани€ тр€бва да се извърши с повече внимание. Ќа ћъск му липсват н€кои неща." «аради добрата му репутаци€, дължаща се на успехите в „Tесла“ и SpaceX, все още н€ма големи вълнени€ срещу милиардера. “ова обаче може и да се промени.


 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


78
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
60
0
 
1
 
! ќтговори
Reinhard преди 1 година
ƒете на робовладелци в јфрика,притежаващи диамантени мини и съсипали живота на много хора! »*зрод с мани€ за величие!
59
0
 
1
 
! ќтговори
Reinhard преди 1 година
«а съжаление такива като то€ *** диктуват статуквото в света! јнтихристи и сатанисти ,милиардери съсипващи човешки съдби!
58
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо “ова е мечта 59 - ћалко ме съмн€ва това с любониците. Ѕувкално всичк те след€т, ако си мъж/жена на нкой толкова известен.
57
0
 
0
 
! ќтговори
“ова е мечта преди 1 година
“ози мократа мечта на вс€ка жена огромно количество пари и посто€нно зает така че жената да може спокойно да харчи пари и да върти любовници.
56
0
 
3
 
! ќтговори
ƒјјјјјјј преди 1 година
Ќищо лично, но на мен ми прилича малко на надут п3дал и ми напомн€ за ≈вгени минчев :)
55
2
 
5
 
! ќтговори
1 преди 1 година
Ѕез подкрепата и парите на американското правителство и Ќј—ј тизи орунгел щеше да фалира SpaceX и Tesla. Ќо сега с неговите мега гениални набутвани€ с Twitter ще ги фалира със закъснение и в ущърб на американските данъкоплатци. ƒа им е честит господин "изпарение" както има един израз в английски€т език.
54
3
 
5
 
! ќтговори
1 преди 1 година
» какъв гении е то€? Ќ€кой да ми каже какво е измислил н€кога?  акво е завършил?  акво е проектирал? ¬ъздух под нал€гане. ћама и тати са били мега богато в ёј– с диамантена мина. ƒаже баща му в интервю се подиграва на двамата африканци които са тъпчили долари в сейфа и това им е била работата, не са могли да го затрор€т години наред. «апада с такива измислени фигури е жалка работа. —ъщо като онази хиперумната ’олмс. » излез на от съда с 200 долара.
53
6
 
3
 
! ќтговори
ьаьааь преди 1 година
Ќормален човек е , както всичко които му завиждат. —тати€та е излишна
52
0
 
2
 
! ќтговори
„овек преди 1 година
на елита!
51
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
 ъм такъв тип човек н€мам уважение, самозабравил се плъх. Ќай-ценен е този който знае да уважава хората независимо кой какво ниво има. –аждането и смъртта за всички е еднакво и там парите не са нищо.
50
5
 
18
 
! ќтговори
„иполита преди 1 година
ћъск е...... никой.  укла на конци с физиономи€ на свинкс и поставено лице който уж води н€кви ви фирми и го раздава политически коректен, но зад него са трилионите на истинските инвеститори в с€нка ;)
49
7
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќикакъв гений.. ѕсихопат. Ѕит и тормозен като малък от съучениците си и сега избива €ко комплекси..
48
5
 
12
 
! ќтговори
 очо преди 1 година
 олко взехте за тъпата реклама, ко€то му правите с досадна периодичност на това изчадие ?!
47
5
 
9
 
! ќтговори
Ѕат —ашо преди 1 година
“ой е просто един бушон на правителството, прокарващ интересите им през частни€ сектор!
46
5
 
4
 
! ќтговори
јмерикан преди 1 година
"че е изгонил около половината от служителите си без об€снение" -- изгони "прогресивните" цензори и подобен безполезен персонал, какво об€снение искат па ти€? "забранил да работ€т от вкъщи" --- ще кандиса като почне да му б€га технически€т персонал. SpaceX e sweatshop, предполагам и останалите му компании също
45
5
 
11
 
! ќтговори
ћоше преди 1 година
ћъск Ќ≈ ≈ създател на “есла а отива там едва когато прототипите на двете най успешни “есла автомобила S и X са били вече готови и »—“»Ќ— »“≈ ќ—Ќќ¬ј“≈Ћ» Ќј “≈—Ћј са имали нужда от увеличение на финансови€ капитал на фирмата за да започнат серийно производство. —кандално изгонени от ћъск за да може той да оглави компани€та .. а —пейс ≈ — е изграден изц€ло от инжинери на Ќј—ј ... в лаборатории на Ќј—ј ... с тестове на полигони на Ќј—ј изц€ло със средства на Ќј—ј ..... ћъск е марионетка.
44
3
 
11
 
! ќтговори
 ъде е успеха ?! преди 1 година
ћъск ѕовече дължи отколкото притежава !
43
2
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕожелавам ти успех в спора с √ейтс и ћъск относно ползата от четенето. ћоже би си по-интелигентен от т€х и знаеш повече по темата. :)
42
2
 
5
 
! ќтговори
ƒо 42 преди 1 година
Ќе съм съгласен. »ма една приказка, че умни€ се учи от себе си, а мъдри€ от другите. «нанието се увеличава, когато се акумулира. јко се разчита само на собствени€ си опит, тогава вс€ко поколение ще тр€бва да открива огън€ наново.  нигите, ако са написани от сериозни автори, дават дълбочина на мисленето.
41
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо 41, хубаво е човек отрано да разбере, че книгите не помагат, а това, което е ключово е как правиш интеракци€ с хората и връзките, които изграждаш с т€х. „овек тр€бва сам да трупа прежив€вани€ и да си извежда логически заключени€ от собствени€ опит, а не да чете писани€та на хора, за които не знае с каква цел са написани.