Кои ще теглят без такса от банковата си сметка?

Депутатите решиха, но банките не са наясно с базовата сметка
79

С приемането на бюджета депутатите одобриха създаване на платежна сметка по основни операции, от която безплатно да се теглят и да се получават пари.

"На 24 юли от Асоциацията на банките публикуваха решение за хора, получаващи минимална заплата по банков път, да няма такси, но само от банкомата на банката, която е издала картата. Има неясноти при гласуването за всички трудови възнаграждения по банков път. До 1 септември ще трябва да се уточняват някои неща", коментира финансовият анализатор Деян Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Трябва да изсветляваме икономиката, за всички ли хора да са безплатни - неразумно е, това са частни дружества, има субсидии за дадени групи хора, това не беше обмислено. Непрактично е да се следи паричния поток - банките трябва да стават полицаи - "хоп тук влязоха 2 лв. от някъде и трябва да платиш такса", даде пример финансовият анализатор.

Той посочи, че целта на базовата сметка е таксите да са разумни. Негова проверка е показала, че банките все още не са наясно за правилата за въвеждане на такава базова сметка, очакванията му са да има лимити по месечните обороти в нея.

"Ще спечелят банките, които излязат открито - преосмислят услугите и предоставят по-голяма достъпност. Може би пенсии, социални помощи, стипендии - да са в такива базови сметки. Ако получаваш 800 лв. и таксата е 30-40 лв. - това е огромна сума. Първоначалната идея на европейската директива е насочена към социално слабите", заяви Деян Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Философ преди 8 месеца
Толкова ли е трудно, да направят без такса тегленето на минимална РЗ от дебитна карта за всички без такса. Който има доходи над тази сума да си тегли остатъка с такса.
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Къде е финансов анализатор?
68
3
 
22
 
! Отговори
Чочо преди 8 месеца
Само е. България,законите имат хиляди пропуски.Вече съм сигурен,че това се прави нарочно.Парламента показва,че работи.ама в крайна сметка.......нищо не работи.
67
15
 
30
 
! Отговори
Абе смешник .... преди 8 месеца
......говориш за пенсии.Един пенсионер с пенсия 1200,1500 - 2000лв социално слаб ли е!?Той ще си тегли без такса,пък на работещ с 1000лв заплата ,дето има напр .1,2деца ще му дърпат такса.Ейййй ,я се спрете с поредната глупост.Това ще доведе до дисбаланс ,на банките ще им влиза по малка печалба от такси ,ще вдигнат още 2,3пъти таксите ,и ще на.бат яко тези които ще са с такси.
66
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма безплатни сметки ,има винаги месечни такси за обслужване.У Бг трябва да е безплатно ,за ***
65
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо повечето банкомати отказват транзакции в кеш?Има ли контролни органи и най важното има ли Държава способна да се противопостави на тоя рекет?До кога ще сме заложници на банковото лоби и неговите интереси? Кой си разиграва"кончето"безнаказано?
64
6
 
18
 
! Отговори
Itso преди 8 месеца
В Англия не се плаща нищо, нито за теглене, нито за прехвърляне на суми в други сметки. Така е в цивилизованият свят, затова братя, от името на развитото човечество и цивилизования свят - не влизайте в Шенген и не приемайте еврото. Не съсипвайте стотици години човешка еволюция заради проcташкият си и дребнав манталитет.
63
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От два дни тегленето на кеш от банкомат е много,много трудно,няма ли държавата да се вземе в ръце и да направи нещо?
62
3
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
Безплатното теглене от пенсиите , щеше да премахне огромните опашки пред пощите на студ и пек.Но ще видим.
61
6
 
10
 
! Отговори
Халапеньо преди 8 месеца
Пълни глупости измислят, необмислени неща се приемат и оставят така, това може да блокира всичко.Глупости се и коментират, че в Европа нямало такси за теглене, това са лъжи.В Европа само таксата да си клиент на дадена банка е минимум 15 евро месечно, може и повече.А за теглене и да няма такса, те скубят клиентите достатъчно. Ако даваш 15-20 евро месечно банкова такса голям праз, тегленето било безплатно, кое му е безплатното?
60
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От два дни мръсниците кожодери са ограничили тегленето от банкомат,къде е правителство,КФН,банковият надзор и другите лентяи,изобщо къде е България?
59
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тегленето на пари в Европа е без такси, освен в републиката на лаинювците българи велики бизнесмени разбира се
58
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Затова, преди 100 години имаше "Дръжавна Банка" или по-късно ДСК.
57
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днес пак лъжи ... безплатни банкови сметки, в другите новини вече фотоволтаика изместил не само въглищата ами и АЕЦ-а ...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Алекс - Зависи кой е горе.
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Си глеат работата! На рака е най яку!
54
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С тези идейки, съвсем скоро ще задължите фирмите и/или гражданите в случай на повишение на работник или служител или пък постъпване на нова по-високоплатена работа задължително да бъдат уведомявани банките. Единственото и правилно решение е определяне на задължителен брой тегления от банкомат месечно, без такси, за всички граждани. Без такси "закупуване на пакет, включващ ..." и други хитрини.
53
3
 
19
 
! Отговори
младен преди 8 месеца
Това дране на банките ще приключи едва тогава когато *** се ограмоти малко и започне да използва чужди банки, портфейлни приложения и не остави и 1 лев в БГ банковата система. Тогава банките ще бъдат принуденинда правят шфирки че *** да си държи парите при тях за да продължават да бъдат капитализирани. Докато ганья си вика "е какво да напавя" ще го дерът като великденско агне
52
4
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 8 месеца
Такова животно като без такса в банка не съществува.Банките ще намерят начин да си вземат таксата.
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как ви дерат в България? В Англия, за лична банкова сметка няма такси за теглене, внасяне на каса, зад каса, в брой, с чекове, изнасяне, пренасяне, за притежаване на кредитна, дебитна карта, за теглене от банкомат (с изключение на някои банкомати по бензиностанциите).. Всъщност, единственото, за което се сещам бяха 4 паунда за превод в чужбина (в България е 60-80 лв.!!), които ние заобикаляме, с използването на други системи и такса един паунд. В Англия, също така, няма чичка с пищов на входа!

Спонсорирани публикации