Ще си купите ли пак кола, произведена в Русия?

Западни марки произвеждат там, но засега само за местния пазар
21 фев 2018 12:15, Красимир Ангелов
205
Ще си купите ли пак кола, произведена в Русия?
Снимка: Reuters

Възстановяването на руския пазар на нови автомобили е факт, въпреки че много анализатори предупреждават, че страната върви към криза. В същото време точно пазарът в Русия се смята за този, който има най-сериозен потенциал за ръст тази година, въпреки че изостава по показатели от тези в развитите държави.

Все повече компании строят заводи за автомобили в страната, а с възстановяването на пазара, производството там се увеличава. Само в последните дни Mazda и Skoda обявиха, че увеличават производството си в Русия.

Чехите потвърдиха, че основният обем продажби в Русия са точно коли, произведени от Skoda на място, а най-новото попълнение в производствената гама е SUV моделът Karoq. Подготовката за старта на производството в Нижний Новгород е отнела 18 месеца и е погълнала инвестиции в размер на 87,5 милиона евро.

Там вече се произвеждат Skoda Octavia и VW Jetta, а доскоро и Skoda Yeti. VW и Skoda използват производствените мощности на някогашния съветски гигант ГАЗ от 2011 година насам, а през 2017 двете страни подписаха нов договор.

В същото време Mazda стартира производството на трети модел от гамата си в завода "Sollers Mazda" във Владивосток. Новият модел е CX-9, а досега там се сглобяваха моделите 6 и CX-5, като всички те са предназначени за руския пазар. Двете компании – Mazda и руският й партньор Sollers, строят и завод за двигатели, който също ще е във Владивосток, тъй като разчитат на ръст на местния пазар.

Естествено, голяма част от продукцията на заводите в Русия би имала шансове да покрие изискванията на ЕС – като качество и екологичност, но остава въпросът: Дали тези автомобили ще спечелят доверието на купувачите в Европа?

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СпециалистаКонцерн Мерцедес няма! Автомобилната Мерцедес е собственост на концерна Даймлер АГ.
128
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога руснаците започнат пак да купуват лади и москвичи, тогава и аз ще си купим.
127
4
 
6
 
! Отговори
Специалиста преди 6 години
До Анонимен"концерна Мерцедес?"такъв концерн нямаимаима
126
21
 
19
 
! Отговори
Ееееее, преди 6 години
Вие си дрънкайте западните трошки трета употреба. Можете ли да си позволите нов Мерцедес? ...Ееее ония,дето ни крадат- могат....Аз лично,с удоволствие ще си закупя руски автомобил.Карсл съм и пак бих карал. Беше съобразен с нашите условия и пътища,качествен и лесен за подръжка.Може да не е толкова напудрен като западна компаньонка,но вършеше прекрасна работа и отговаряше на възможностите ми.
125
7
 
24
 
! Отговори
1 преди 6 години
Липсват ми москвича и ладата !Най - много ми липсват източно германските коли.Трабанта ми беше любимата. Кола с безкрай възможности !Сега имам Тойота ама да ви кажа не е същото !Липсва тръпката от това колко бензин имам в резервоара. Като натисна газта на Тойотата тя вместо да направи димна завеса отзад, просто ускорява. Липсва ми и уникалният упростен външен вид на трабанта. Аз не знам колко награди са спечелили с него, но съм сигурен, че са много. Защо ги спряха тези коли ? Защо ?
124
6
 
18
 
! Отговори
за разбирачите преди 6 години
*** интересно защо руснаците спряха от пройзводство ЛАДА,МОСКВЧ,ВОЛГА.И наблягат предимно на западни и японски коли!
123
3
 
8
 
! Отговори
До 132 преди 6 години
Ко,ко речи? Камазите се произвеждали в САЩ, Япониа и Германия???
122
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Специалиста"концерна Мерцедес?"такъв концерн няма
121
8
 
12
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Нищо качествено неможели да произведът Руснаците.Я ми кажете Тогава защо Камаз печели 15г Париж Дакар .Или нещо се произвеждат камазите в Япония Германия Сащ
120
3
 
8
 
! Отговори
Специалиста преди 6 години
До До СпециалистаАбе тия приказки и отчети ,лозунги и,,факти" ги слушахме 50 години.Сега говорим за сега не за преди 50 години. Плюс това статистиката която публикувах е западна не руска. А колкото до колите Мерцедес строят 4ри завода в подмосковието. Ти мислиш ли че ти разбираш от икономика, производство и инвестиции повече от концерна Мерцедес?
119
1
 
2
 
! Отговори
Дървен Колоездач преди 6 години
Имаше един НЕ виц. Японците от България отишли при Румъния. Само дървени велосипеди правите си.
118
4
 
13
 
! Отговори
един преди 6 години
До Анонимен 125Неграмотнико, сигурно и ти си от поколението 1995+ защото ако четеше и се интересуваше сигурно щеше да знаеш, че БМВ има завод в Калининград и то твърде отдавна. Тогава би знаел и че произвежданите в Калининград БМВ-та се продават не само в Русия, но и в почти всички Северни държави - Финландия, Швеция и т.н.Хайде по-нови и най-вече смислени вицове. Ако си в състояние, де.
117
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Свидетел(на Яхова?) "За някой и Москвич и Запорожец бяха ,,автомобили"но...........???" -първия ми автомобил беше Лада. Вярно не хващаше окото като 20-годишните баварци, но съм го врял по такива пътища за да отидем за риба или да "обезчестя" някоя девойка без да ме видят че...Сега ако пуснат "класическа" Лада никога не бих я купил за семеен автомобил. Само че ще ми свърши идеална работа за фирмен автомобил - евтини части и лесна за ремонт - ниски фирмени разходи
116
9
 
11
 
! Отговори
До Специалиста преди 6 години
Абе тия приказки и отчети ,лозунги и,,факти" ги слушахме 50 години.До 1980та трябваше комунизма да е победил и парите излишни./Има го ,написано е/ И накрая във апогея на възхода се предадохме.Защо бе специалисте? Защото Русия има най много природни ресурси,но икономиката и е така направена че крайният продукт е по евтин от суровината.Освен,,Световна революция" /и оръжие/,нищо конкурентно не произвеждат.
115
4
 
10
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До Анонимен 39Е да де. За туй говорим. И не се сменя ами си изрязваш мембрана от велосипедна гума и продължаваш. А сга кат светне червената лампичка и викаш сервиз и бърз кредит.Истината е, юе новите коли са прекрасни, но не са за нас по няколко обективни причини
114
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един виц... отишли БМВ да правят коли в Русия. Пуснали машните всичко и накрая какво гледат излиза ... Лада. Брех. Смени ли машините и пак пуснали. Пак Лада... смени ли персонала ... пак лада. Отишли при шева на завода да го питат ко става тука... и шефа казъл ... земята такава... Че така де :) кола произведена в русия няма начин да купя ако ще да е Мерцедес :)
113
13
 
13
 
! Отговори
999999 преди 6 години
Нека специално задължат вносителите на автомобили се обозначат изрично кое е произведено там. Аз например бих избегнал да си купя нещо произведено там, не смятм че руснаците могат да произведат нещо качествено. Може пък да има хора, на които не им пречи, но аз искам да съм информиран.
112
11
 
16
 
! Отговори
Специалиста преди 6 години
Да МагистърПрез 2016 г. БВП на България е 52,4 млн. Долара, а БВП на глава от населението е 19,2 хиляди долараДанните са взети от Observatory of Economic Complexity сайта. Както виждаш БВП на Русия на глава от населението е 4 хиляди долара по голямо от нашето. Всичко това като имаш в предвид санкции срещу Русия и финансови инжекции за България за да бъдем послушни и да се крепим над водата.
111
5
 
10
 
! Отговори
Специалиста преди 6 години
До МагистърРусия е 16-тата най-голяма експортна икономика в света. През 2016 г. Русия изнася $282 милиарда и внася $180 милиарда, което води до положително търговско салдо от $102 миларда. През 2016 г. БВП на Русия е бил 1,28 трилона, а БВП на глава от населението е бил 23,2 хиляди долараБългария е 49-тата най-голяма експортна икономика в света. През 2016 г. България изнася $ 24.9 Мил. и внася $ 28.4 Мил., което води до отрицателно търговско салдо от $ 3.55 Мил. Продъджава
110
11
 
12
 
! Отговори
Свидетел преди 6 години
Не могат руснаците да СДЕЛАТ качествен автомобил.60 години го доказват.За някой и Москвич и Запорожец бяха ,,автомобили"но...........??? А проблем при сглобяване на чужди марки е ....пиянството.Сами си го признават.И човек не знае какво точно купува.Във Осло казваха,,Защо да си купувам ,,Лада" като мога да ходя пеш" И не вървяха там,който си купеше и я зарязваше или препродаваше и така.....Трябва да си сляп,глух и л.у.д за да не видиш разликата м/у автомобил и ,,автомобил"