Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
14
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 6 години
и какво като залепим още нещо на джама? какво ще се случва или само ще има една обществена поръчка фирмата на "един прЕател" с три фирмички - подизълнители да усвоят едни пари, а аз всяка година да търкам катои лудите стикери от стъклата на колата...
83
0
 
2
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
Забрани го, какво ти пречи. Но и а едно после, едно после от което ще ти идва да не си се раждал. Давай смелчаго, чакаме.
82
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 87Втори народен съд трябвало... понеже пъврия свърши толкова хубава работа нали ... изтрепаха българската аристокрация и интелигенция за да могат да останат само глупави селяни които се ръководят лесно... Я са скрий някъде.
81
3
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
И сега гъзарите ще започнат да монтират катализаторите само за прегледа и после ще ги махат. Така ще имат вечни катализатори, които ще работят само 1-2 дни в годината. Сигурно ще се увеличат хилядократно и кражбите на катализатори ако въведат този закон.
80
8
 
11
 
! Отговори
До 84 преди 6 години
Не не вярвам. Пътувам из страната и имам информация. Който не е член на ГЕРБ, се гони от работа. Задължават ги и ги плашат, не гласуват ли за Бащицата, ще дойдат *** и ще го изгонят. Цялата администрация, без 34 общини е подчинена на интелектуалеца от Банкя и слугата Цецо. Ето защо сме най-бедни, болни и умиращи. Краде се от всичко, вече имот ракови болните, децата, от всичко. Рано или късно ще има ресто но колко ще останем? Трябва Втори народен съд!
79
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се забранят със закон не само вноса, но и притежанието на автомобили по 10 г. от датата на производство в завода!
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84Е явно не е толкова *** колото си мислиш :) а това с монокнижника ... е пълна глупост. Това, че си прочел 1000 книги не те прави умен ти може да четеш и любни романи...
77
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 84Аха ясно... добре. Ти сигурно вярваш и в chemtrails
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според репортажа по една от телевизиите дизел от 2006-та замърсява по-малко от бензинов автомобил от 90-те? Да, защото гледат СО2 емисиите, а не азотните оксиди и димността, които са основния проблем на градовете ни. Да не говорим, че при наличието на газова уредба, емисиите са най-ниски, а повечето стари бангии са с газови и реално не са те проблема, а дизеловите автомобили, които са с махнат катализатор, ДПФ и не са технически изправни и димят, повече от тецовете.
75
5
 
7
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
И за това е мислено но се оказва, по изчисления на специалисти, че за да се има успех, да се поддържа минимална структура в страната, трябват минимум 380 000 000 /милиона/ лева. Без да се отделят пари за купуване на гласове, подкупи и цялат изборна мръсотия. Ти как мислиш, че Монокнижника печели, с честност? Ти къде живееш? Ето защо целия бизнес му плаща, за да работи поне, а той да властва, а не управлява. Цецо 3 месеца преди прави обиколка, раздава пари и плаши. Всеки мрази Будата, заради това
74
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 82То за това нищо не се случва в тази държава. В момента в който решат да променят нещо балканските селяни скачат веднага разбрали не разбрали почват да викат. И пак продължаваме по старо...
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да има винетки за старите коли , споко бе народе. Утре батето ще каже твърдо не загрижен за народа и веднага ще получи 100% одобрение.
72
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 78Ми хайде ти като по-умен направи партия, кандидатирай се, бъди избран и взимай умни решения. Щом един безкрайно *** може значи ти като по-умен няма да имаш проблеми...
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На балканския селянин не можеш вземеше салатата, ракията и 20 годишната бангия...
70
3
 
2
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
ехааа,според търговците .....а кой ги маха предварително в съмнителни гаражчета,не не са търговците....
69
2
 
9
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Чудесно предложение но как да се осъществи? У нас един безкрайно *** човек решава проблемите от медицината, през спорта до културата. Единство ни трябва, вместо да им търпим идиотските решения, да ги изметем. Но още тук разбирам, имащите пари, знаем как се става богат у нас, не се интересуват, че 80% живеят с лишения. Само овчедушието ни ги е спасили засега.
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 75нищо няма да плащаш, барем беше прочел статията
67
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли ще плащаме за нищо, като винетките на Павлова?
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 72Аха, значи за да сме единни трябва всички да караме 20 годишни таралясници така ли да разбирам? Вие напълно сте загубили връзка с главния и сте почнали да използвате гръбначния си мозък ...
65
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е положението дами и господа. Спира се с игнорирането на този проблем. До тук беше. Който карал, карал. Цяла Европа, че дори едни Сърби вече забраняват вноса на таралясници "нов внос". А за тез които нямало градски транспорт, ами може за това трябва да протестирате, не за това че ви взимат 20 годишните катафалки.