Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!

Средната възраст на автопарка у нас е 20 години
Обновена: 10 апр 2018 11:44 | 10 апр 2018 07:00,
208
Три цвята ековинетки в България – лепим, газове горим и смърдим!
Снимка: flickr

Съвсем скоро при преглед автомобилите ни ще получават категория – подобно на звездите в хотелите, но според изгорелите газове.

Това са така наречените "ековинетки", които ще лепим на стъклата на колите си.

Измерванията показват, че у нас 60 % от замърсяването на въздуха идва от трафика. Средната възраст на автопарка в България е 20 години. А всяка година се регистрират над 260 000 коли втора ръка, внос от Европа.

Още по темата

Регистрацията на екоавтомобили у нас е повече от символична: от КАТ отчитат близо 2500 хибрида и малко над 270 електромобила, съобщава Нова тв.

В Париж колите на пътя са средно на 9 години. А битката с по-старите вече е започнала. Стикерите се лепят на предните стъкла и са в 6 цвята. В зависимост от количеството изгорели газове. Видът на винетката се определя от годината на производство и двигателя на автомобила.

Така, в зелено са оцветени стикерите за електрическите и хибридни коли, а в сиво – за най-старите и замърсяващи, с право да циркулират из парижките улици.

До два-три месеца подобни ековинетки въвеждат и за автомобилите у нас. Стикерите ще са в три цвята и ще се лепят по време на годишните технически прегледи. А данните за изгорелите газове ще се подават директно в "Автомобилна администрация".

Според търговците на стари коли у нас годишно се продават около 130 000 коли с махнати или неработещи катализатори, което е почти половината от пазара на коли втора ръка. Именно те създавали най-сериозните проблеми за въздуха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разделението продължава цел, да не сме единни. От това печели Тиквока и това го крепи на власт. Вече 10 години властва и по данни на ООН, стандарта на Изт.Европа не се е повишил. У нас е най-зле. Най-бедни сме, то се знае и вижда. Оставете празничните колони, 200-300 хиляди не правят страната богата. Страната е бедна, вижте в провинцията, нищо не се прави. София не е България. Краденето на властниците е основна цел. За 10 г можеше да се се намери формула да се направи добър лизинг но не им пука.
63
0
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Логиката да се маркират коли с лепенки за нещо което се знае от талона издаван от кат, е все едно да лепим лепенки според цвета на колата, зелена за зелен, син за син, червен за червен... Точно за това трябва да копираме австрия с 4 задължителни референдума гоидишно, за да не правят управляващите глупости за наша сметка
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мхм
61
2
 
21
 
! Отговори
да бе да преди 6 години
Пълни глупости ...Ако 60% от замърсяването идваше от автомобилния трафик, защо въздуха във Благоевград е бил по-замърсен от този във Варна примерно, като има 10 пъти по малко автомобили в Благоевград ...Защо във Пловдив въздуха е бил по мръсен от този в София, да не би да е заради Столипиново и подобни които не се топлят с парно а с въглища и всякакви ***
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Мисля поне още 10 години да го карам.Поддържам си го,карам на метан и изобщо не замърсява.Какъв точно е проблемът,че е стар автомобила,който замърсява по-малко от нов дизел?
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62Е как да ползвам градски транспорт като живея на село?И автобуси минават два пъти дневно.Децата учат в града,аз и жената работим там.Всички трябва да се набутаме в градовете ли?
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравите коли на малък пробег държат високи цени, а за това автоджамбаза купува буквално "трупове", малко освежаване като автомивка, смяна на турбото или демфера с втора употреба и продава, а купувача си купува тиктакаща трошка, да не забравим, че в Италия от където е 90% от вноса 200 хиляди ги навъртат за около 5-7 години, а може и по-бързо. Всяка обява за кола около 10 години, която пише, че е под 200к е връткан километража. Клиента сякаш иска да вярва, че колата му(10г) е на 120 хиляди,
57
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До баровецаСмешното в цялата работа е, че си толкова ограничен и си мислиш, че щом карам по-нова кола значи съм баровец някакъв богаташ :))) Защо сте толкова глупави нямам идея :))
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 61Карай го още малко :)
55
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5920 хиляди???? Я вземи провери цените първо на новите както и да тези втора ръка които са на по 2-3 години примерно. А като не можеш да си го позволиш в крайна сметка ползваш градски транспорт. За това го има.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 56Какво БМВ бе ***?Карам 20 годишен"Ситроен".
53
1
 
4
 
! Отговори
До баровеца преди 6 години
За да не спиш у возилото си вземи охрана да го пази. Така ще дадеш работа на още някой, благородно, а?
52
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 52Достъпна може е да за теб "Дачия".Не живея в София и не получавам голяма заплата.Жената е в майчинство и взема 380 лв на месец.Аз имам две деца,плащам кредит ,който съм взел да си ремонтирам къщата.Последното нещо,което мога да направя е да отделя 20 хиляди за"Дачия".
51
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво една правилна крачка, сега трябва да се забрани и вноса на тези катафалки и нещата ще се нормализират.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 55Пали бе не ми пречиш :)
49
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 52Ти луд ли си бе *** не може да кара Дачия под нивото му е. Той е баровец. Трябва да кара БМВенце.
48
5
 
3
 
! Отговори
До 48 преди 6 години
Ще те пална имокото ми няма да трепне а ти ме хвани! Препоръчвам ти да спиш в колата. Му-ха-ха.
47
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 51Така е ГЕРБ са виновни , че това започва да навлиза в цяла европа ... смешници балкански.
46
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов данък скубане, честито! добре измислен като грижа за хората и природата. Госпуда , а къде ни отидоха горите които са белите дробове на България. Кой и защо ги изсече поголовно за 28 години и още се сече без да се залесява? Се обеднелият ни народ да плаща греховете и сметките на една шепа управници и набързо забогатели?
45
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 49Винаги можеш да си вземеш по-нова кола от марките Дачия или Рено на много дотъпна цена и няма да имаш проблеми.