Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!

Промените бяха направени след проблемите в Гърция
106
Купувате кола и не я пререгистрирате? 200 лв. глоба!
Снимка: Булфото, архив

200 лева глоба ще плаща всеки, които си продаде колата, а след това новия собственик не я пререгистрира на собственото си име. Промените вече са в сила и са направени основно заради проблемите, които множество български граждани имаха в Гърция.

По гръцкото законодателство наказателна отговорност за извършване на престъпление носи и водачът на МПС, и собственикът.

Още по темата

Много българи продаваха автомобилите и ремаркетата си, без да приберат обратно за себе си голямия талон и да го върнат в българската "Пътна полиция". След това с возилата били извършвани престъпления – трафик на наркотици и бежанци, а като отговорни бяха търсени нашите сънародници. Според последните данни десетки нашенци са застрашени от сериозни присъди в южната ни съседка, както и от глоби в размер на стотици хиляди евро.

Заради проблема беше сформирана работна група, която трябваше да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не създават ненужен административен натиск върху гражданите. Така се стигнало до решените за 200 лева глоба.

Регистрацията на автомобили и преминаването на технически преглед да се извършва от Министерство на транспорта, а вътрешното ведомство да контролира за нарушения и корупция. За това настояват от МВР, съобщи вътрешният министър Валентин Радев на редовния месечен брифинг на ведомството.

Предложението е било обсъдено следобед на заседание на Комисията по безопасност на движението. Как точно ще става регистрацията и с какви коли, това тепърва ще се обсъжда. Ще се обмисля и как общините да участват в това. Последното беше предложение на неправителствения сектор.


106
Още от
Напиши коментар Коментари
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По тая логика нотариалните ни актове за недвижими имоти са невалидни ! Очаквайте някой грък или бездомник да ви почука на вратата и да ви изгони до като миете чинийте в кухнята!
95
0
 
1
 
! Отговори
ал куропаткин преди 2 месеца
а може просто до две седмици /какъвто е срока за пререгистрация и сега/ ако не се смени собственоста на колата просто старите талони да стават невалидни и когато от гръцкия съд потърсят информация от българския КАТ , те да кажат че стария собственик не е собственик на въпросното МПС и въпросните талони са невалидни,фалшиви и т.н.
94
0
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
Въпросният договор за покупко-продажба нали е официален нотариално заверен документ, който доказва, че автомобилът вече има нов собственик. Той дори и да не го е прехвърлил, старият собственик какво го интересува? Нотариуса в случая е гаранта по сделката, който верифицира, че автомобила вече не е мой, нали така, или пак някой се опитва да манипулира обществото?
93
0
 
5
 
! Отговори
Ангел преди 2 месеца
Чакайте малко сега:
1. Аз никога не съм ходил до кат да отписвам кола, а съм купил и продал последните 18 години над 30 коли. Що за глупост е това да ходиш да си отписваш колата? Нали си има талон и новият собственик като я прехвърли на неговото име, талона се сменя, аз какво да отписвам? Преди се отписваше само от общината, ама нали и от там ги свързаха вече с КАТ.
2. Аз акто имам договор за продажба, какво ме боли, че този е нарушил закона, нали затова плащаме на тия нагли нотариуси.
92
0
 
10
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
А колко просто би било ако всеки има личен номер на автомобил и когато си сменя колата просто си взема табелите от старата и ги слага на новата и само си минава по ред за пре регисрация и смяна на документ. Ако не се лъжа в Холандя го прилагат. А в Англия си задължен да обявиш, кой ще управлява автомобила интк си строго глобен. Има какво да се ползва като опит от Европа. Няма желание.
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можеш да отпишеш от КАТ колата, която си продал. Това, че оставяш в деловодството на КАТ копие от договора за продажба, не е отписване, както си въбразяват някои.
90
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Фестър преди 2 месеца
Глобата е за новия собственик според заглавието на статията,явно след това в първите изречения по надолу е допусната грешка.Няма как да те глобят(при положение че ти си продавача) ако спазиш каналния ред и след като бъде изповядана сделката при нотариус,отпишеш автомобила от КАТ и от общината.
89
3
 
0
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 месеца
Някой има ли отговор на моя Казус ?
Майка ми почина и имаше лека кола на нейно име . Със сестра ми се разбрахме да ми я даде на мен . Отидохме при Нотариус и тя ми я продаде за 100 лева , за да мине Сделката .Ходих в КАТ за да я Пререгистрирам и се редих 1 седмица , ОПАШКАТА беше ОГРОМНА .
Отказах се след 4 часа висене и Подигравки от Катаджиите .
Какво да правя ?
В Гърция няма да ходя . Да я оставя ли в КАТ ?
Колата е Опел Астра 1998 година и Майка ми я купи през 2004 година , не е Нов Внос .
88
0
 
16
 
! Отговори
Питам преди 2 месеца
Значи ли че след глобата от 200 лв. колата може да си остане със старата регистрация?Не е ли достатъчно да се свали единия номер и новия собственик да я регистрира когато си иска без никакви глоби? Излиза че само глобата е важна.Ма то си е така.
87
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
Винаги когато продам кола освен от данъчното я отписвам и в КАТ. Всички около мен ми се подиграват и ме бъзикат дали съм луд да се занимавам да хидят в КАТ. Чудя се дали още мислят така.
86
0
 
19
 
! Отговори
Гошо преди 2 месеца
Аз да плащам глоба че другият не е отишъл в КАТ след нотариуса? Да взема големият талон след сделката?Кой *** измисли това?Как новият ще я регистрира без голям талон?
85
5
 
7
 
! Отговори
тоти преди 2 месеца
Глупостииииииии...никой не може да те задължи да регистрираш на свое име бащинаста кола.Това си е РЕКЕТ
84
7
 
2
 
! Отговори
д-р Дрее преди 2 месеца
ТОЧНО ТАК СЕ ПРАВИ А СЕГА ДА СЕ ДАДЕ СРОК ДО 3 МЕСЕЦА ДА БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ УКАЗАНИЯТА , СЛЕД КОЕТО АВТОМАТИЧНИ ГЛОБИ .
83
0
 
24
 
! Отговори
Пипи преди 2 месеца
Виновни са КАТ, че като стане сделката при нотариуса, ужким имат връзка сега с масивите на КАТ - последните не искат да променят собствеността на колата, а трябвало пак да се явят бившия и новия собственик. Не искат да проумеят, че новия собственик може умишлено да не иска да се яви и "К'во праим" - съдят старият собственик в Гърция, а КАТ ни лук яли ни мирисали.
82
1
 
19
 
! Отговори
Българче преди 2 месеца
Хора, то и сега има срок за регистрация и глоби има. Проблема е, че след като купиш колата има 30 дни за да я регистрираш. Ако няма срок а при прехвърлянето става и регистратурата в КАТ тогава вече всичко ще е ОК. Освен това да има възможност колата да се прехвърля и на границата. Без прехвърлена кола да не може да се напуска България. Има варианти но няма желание от страна на държавата ... нали по всякакъв начин българина трябва да е мачкан и унижаван, защото ако не е ще трябва да обеси ...
81
2
 
10
 
! Отговори
Опарен преди 2 месеца
Има и други възможности, просто не ходете в Гърция,те тогава кой ще глобяват ?Те и без това не ни обичат много много.
80
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Решението е лесно и просто - има срок, не се спазва и както при "Гражданската", колата се спира от движение и се вдига на трупчета , после се оправяй като ще се пишеш тарикат.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не мога да разбера,дали като продам колата на някой недобросъвестен гражданин,трябва и документ на негово име да вадя,за да съм сигурен че няма да ме търсят търсят гръцките власти
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
с колите в българия требва да се внимава мнооого с всичко от самата кола до последната буквичка в документита щот иначе после заради едни спестени пари стават едни голеееми каши а тея каши се оправят с пари и време в троен размер в най добрия случай
77
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Малко е, поне 2000лв. трябва да е глобата. Навремето продадох колата на един тъмен и след година и нещо ме търсят от едно РПУ. Направил там нещо си, га..ината, образували дознание и по колата, по колата, та при моя милост. Ела, викат, на 40км. да пишеш обяснения, та и жена ти да дойде. Е, аз я бях отписал в данъчното веднага след продажбата, а и копие от договора си имах, но всичкото това е губене на време, пари и огромен дискомфорт. И защо, щото в 21век няма връзка между данъчните и КАТ.