Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне

Доклад на КФН: Приходите от полиците не стигат
Обновена: 25 юли 2018 07:11 | 24 юли 2018 07:10, Красимир Ангелов
141
Удар по джоба на шофьора: "Гражданска отговорност" може да поскъпне
Снимка: Булфото, архив

Приходите от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" не стигат, за да се покрият щетите от катастрофите, показва анализ на Комисията за финансов надзор (КФН), публикуван на сайта на регулатора.

Документът обхваща времето от 2012 до 2017 г. и е направен по обобщени данни, предоставени от застрахователните компании. Представени са показатели за четири рискови групи: леки коли, товарни коли до 5 тона, камиони над 5 тона и автобуси, седлови влекачи и в последната група - всички останали.

Изводът на КФН е, че за най-масовите категории - леки коли, камиони и автобуси, събраните премии не достигат, за да покрият разходите на застрахователните компании, съобщава "24 часа".

Според хора от бранша не е изключено това да доведе до вдигане на цената на задължителната полица. Друг фактор за очаквано повишение на цената на задължителната застраховка е вдигането на максималната сума, до която компаниите ще носят отговорност, от сегашните 10 млн. лв. на 10,42 млн. лв. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, предложени от КФН.

Според данните между 2013 и 2016 г. премиите в първата рискова група – тази на леките коли, са били достатъчни за покриване на разходите по застраховката. Но през 2017 г. вече има потенциал за значителна загуба на база данните за предявените претенции. Брутните премийни приходи в общото застраховане за 2017 г. са били 1,752 млрд. лв., а общата сума на заявените претенции е над 3 млрд. лв., отчита изданието.

Камионите над 5 тона и седловите влекачи също генерират сериозни загуби за застрахователите, става ясно от анализа на КФН. Според един от използваните методи за анализ, камионите и автобусите са донесли загуба на застрахователите от 7,8 млн. лв. Основната причина за това е, че те причиняват доста големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Аз за тва постоянно правя нарушения и се блъскам - поне да не ме е яд.
52
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам защо ми се вдига застраховката, когато 10 години шофирам и нямам щети. Нещо ми се струва, че застрахователите гледат да окрадат събраните пари, за да поискат повишение на цените. Така ще има още повече за кражба
51
36
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига ривахте бре, плащал 200лв на година и орИва орталъка. Застраховките са много евтини даже, преди 17 години за жигулата плащах 73лв. - и застрахователните суми бяха по ниски и нямаше вкл. Зелена карта, сега с 30-годишния си Гоуф можеш да иде да се блъснеш в Германия и застраховятелят трябва да плаща- ами това не е без пари.
50
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не се наядоха тези бе!!!!
49
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Застрахователите на изплащат реални щети защото, тогава всички ще почнат да се блъскат за да приберат застряховката. А иначе са прави, няма как всеки ден да се избивате и после ама то сумата висока.
48
1
 
32
 
! Отговори
Skk преди 5 години
Те рабители на загуба, о горките. Що за тия 5 години не фалира някой? Загуба друг път.
47
2
 
37
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Бонус-маус няма да се въвведе никога.3 години ви лъжат и докато ви лъжат ви вдигат ГО.За да стане да има водач с досие.Но така опускат пък колите.Защото ако ГО е само за него той може да има 3 коли и така опускат пароляка за тях.Пуснаха мухата 3 пъти вдигат безобразно,а Бонус-маус няма.Няма и да има!!!Това не пречи да казват,че дори заради Марсианците я вдигат!!Това е следващата причина!!Да не забравите да включите "ФАРОВЕТЕ" Че БУДа и от там цоца ,чрез Златев!!!
46
2
 
52
 
! Отговори
По-по-най преди 5 години
Точно миналия петък трябваше да си я подновя. Викам си - заделил съм тук 200 лв., миналата беше към 170, не вярвам тази година да е чак пък толкова отгоре... и хоп - 225 лв! Нямам ПТП-та, нямам отнети точки - а бе дето се вика "златен талон". Дай Боже и за напред да избегна касъплъка и нарушенията, но това е друга тема. Кога най-после ще наложат премиалния модел при застраховането - чист талон, без призшествия = по-голяма отстъпка при фиксиране и плащане на ГО? За един прЕател питам...
45
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само за последната година ГО се е увеличила с 35%. Въвеждането на новата система за отстъпки кара застрахователите да вдигнат цените, така че отстъпки реално през следващите 10-15 години никой да не усети. КФН може да провери защо в Булстрад издават КАСКО като изискват плащане в кеш и не ти дават касова бележка. От друга страна, заявените щети не се равняват на изплатените. Всички знаят, че мафията тръгва от застрахователните компании и си е още там.
44
4
 
40
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
И за изплащането ви лъжат.Новите коли с каско и ГО не плащат пари а го взимат ,ремонтират ги в сервиз ,с който имат договор и им излиза в пъти по-евтино заради отстъпката и редовния оборот.Така,че те и пари не дават и никой не следи ,колко примерно спестяват.А на снимката, за такава катастрофа за тая Астра ако дадат 300 лв ще е чудо!!всичко е лъжа.Над милиард е им е печалбата ,даже гони 2!!!Стиска ли ви да извадите отчетите?Я ми кажете, кога наша застрахователна е платила 1 милион обезщетение?
43
10
 
30
 
! Отговори
Дебилчо бг преди 5 години
Не мрънкайте, гласувахте ли за тия.
42
2
 
25
 
! Отговори
Ааа не бе преди 5 години
Е то всяка година има УДАР!
41
6
 
32
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Като чуя за застрахователна компания и веднага се сещам за Охо-Бохо с Бухалката. нали наскоро, ги вдигнаха, тия пари? Вдигнаха ги. Още един път и спираме да плащаме "гражданска отговорност", ставаме "гражданско безотговорни", вервайте ми! Откъде-накъде, ще пълним джобовете на банда ***, каквито са въпросните "Застрахователи"? Корнелия, застраховката "гражданска отговорност" да стане незадължителна!
40
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стана еб***си лукса да имаш автомобил!Ами то 50% от стойността на колата ми отиват за данъци,граждански и т.н. на година бе.Поредната гавра.
39
3
 
25
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Ами като не ми изнася не сключвайте такава застраховка - от едно се печели от друго се губи, комплексна услуга. Важното е накрая да ти остане нещо (към застрахователите - НЕ ВСИЧКО, казах НЕЩО). На моята фирма никой не й гарантира печалба - сам се боря за това и много от услугите ми са свързани с това да привлека клиента и са безплатни, като по този начин печеля мъничко, но съм доволен.
38
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са пълни лъжи ! Не вярвайте ! Застрахователните компаний са едни от най-богатите в целия свят и умеят да изкопчат много пари от бюджета чрез такава дезинформация.Никога не излизат на загуба защото не изплащат действителните щети.Да спрат да се рекламират по телевзия и радио щом са обедняли!
37
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали тия с нарушенията щяха да плащат повече........ кога?
36
4
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 5 години
При мен беше само ДЗИ ...Някой нещо да каже?
35
4
 
16
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Обаче не унивайте ..... Има банани
34
5
 
15
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
М да казвахме ви за капитализма нали . Ама вие вярвхате на Холивуд и лъжите за свободата ит........ Свободни сте . нали..... Вдигат цента на всички и вие сте свободни нали. Не забравяйте имате да плащате един рекет към господарите от САЩ и на Франция за кораби. Да не очаквате капиталистите да ги дадът тези пари.