Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!

При завой да се пропуска движещ се по велоалея колоездач
5 сеп 2018 07:00, Елка Василева
123
Нов шофьор – 6 месеца с придружител. Златният талон в историята!
Снимка: архив, Булфото

Всеки нов шофьор независимо от възрастта ще кара шест месеца кола задължително с придружител с опит. Това са част от промени, които в момента се обсъждат в работната група от Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи и Министерството на регионалното развитие, която разделя на три части сега действащия обемист Закон за движение по пътищата.

Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка, а през следващите няколко години поведението им на пътя ще бъде следено изкъсо, предвижда новият закон за водачите, пише "Монитор".

Още по темата

Годишно 120 000 изпита за шофьорски книжки се провеждат от изпитващите на бившата ДАИ. Първоначалното издаване на книжки на нови шофьори е между 60-65 000 годишно, показва статистиката на Пътна полиция.

Идеята датира от преди 5 години, но тогава предвиждаше само младите шофьори да карат с опитен човек до себе си. Сега промените са вкарани в Закон за водачите на МПС и ще важат за всички нови шофьори, без значение дали на 18 или 65 години са си взели книжката.

В Закон за движение по пътищата ще бъдат въведени нови правила, които ги няма никъде в нормативна база. Завиващите пътни превозни средства ще трябва да пропускат движещите се колоездачи по велоалея.

В закона са разписани и промени в определението пешеходна пътека. С тях ще се променят текстове, въведени от преди двадесет години, че продължението на тротоара е пешеходна пътека. Тази разпоредба дълго време създаваше сериозни проблеми при възникнал инцидент на такова място. Скоро пешеходците вече няма да са с предимство.

В стария закон е посочено, че между два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, но пък имаше и задължение да е сигнализирана с пътен знак. Пътните полицаи все още бистрят при писането на протоколите си при инциденти дали тези места са пешеходни пътеки, или не са. В новия закон обаче ще е записано изрично, че пешеходна пътека трябва да е маркирана и сигнализирана.

Посочено е, че ще има предупредителен пътен знак преди мястото за пресичане, както и на самото място.

Към най-опасните и агресивните водачи на пътя също ще има допълнителни мерки. Изписани са седем нарушения, ако водач направи 3 от тези 7 нарушения в рамките на две години, ще губи своята правоспособност, както и загубата на контролни точки. След това ще трябва да извърви цялата процедура за възстановяването им.

Има голяма вероятност да бъде премахнат т.нар. златен талон и всички привилегии, които той предоставя на водачите. Този вид документ по закон се нарича контролен талон "Водач на МПС без наказания". Издава се от Пътна полиция след изрично поискване от водача с подадено заявление и платена такса от 2 лева без банковите комисиони. Шофьорът може да получи златен талон, когато няма нарушения не по-малко от 6 г.

Клиентите на такситата вече няма да заплащат престой. Промени ще въведат на нейно място тарифа, която ще таксува цялото време за пътуване. Така ще бъдат ограничени и помпите в колите на таксиметровите водачи. Сред останалите мерки е изграждането на защитена връзка между генератора на сигнала на фискалния апарат и таксиметровия апарат. Сигналът от скоростната кутия до таксиметровия апарат трябва да е защитена връзка, за да не може да се вкара помпа.

В новия закон ще се уточнят и новите зони за споделено движение или т.нар. зони 30, каквито има в повечето големи градове в Европа. По преценка на кметовете ще се обособяват такива зони, в които превозните средства не трябва да надвишава 30 км в час и с предимство ще бъдат пешеходци и велосипедисти. Тези зони ще се маркират с пътни знаци на входа и изхода им, а вътре ще важат еднакви правила. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промените за да намалят катастрофите са елементарни, но се иска много бачкане за КАТ и спиране на рушветите за КАТ, ДАИ и автоинструкторската мафия. Само че никой не иска да му намалеят доходите и да му се увличи работата и затова ги мислят тия простотии сега.
92
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"В стария закон е посочено, че между два тротоара на кръстовище е пешеходна пътека, но пък имаше и задължение да е сигнализирана с пътен знак."Няма такова задължение за пътен знак. Не си измисляйте закони, а ги прочетете!
91
3
 
11
 
! Отговори
яяяя преди 5 години
"Скоро пешеходците вече няма да са с предимство." умно.....
90
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Едва след като минат изпитателния период с придружител, младите водачи ще получават книжка"E те младите си купуват книжките и после 10 години не се качват да карат кола, защото нямат. Как ще следи КАТ всички млади шофьори колко често карат през тези 6 месеца? Ще ги изкарват всеки младеж сутрин от тях, ще го качват заедно с баща му в семейната кола и после ще карат след тях ли? Личи си че безмозъчен милиционер ги е мислил новите промени.
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
значи пешеходните пътеки не осигуряват предимство... а някакви митични зони щяло да има за споделено движение, ама пак от кмета - нашите кметове като ги знам... демек ние пешеходците не сме хора, нито велосипедистите... демек терминал 1 или 2 ?
88
4
 
6
 
! Отговори
до ttd преди 5 години
Ми естествено, че ще прехвърлят топката към народа! Щото народа кара безотговорно, но с голямо самочувствие. На нас и полицаи през 1км да наредиш, пак ще се избиваме
87
2
 
26
 
! Отговори
... преди 5 години
Само да питам. Ако новобранеца се е явил на изпит за А1 категория, купил си е скутерче и е над 150 кила... къде по дяволите ще седи придружителя? Под седалката ли? хаха, по малоумно нещо не можаха ли да измислят
86
0
 
1
 
! Отговори
до 85 преди 5 години
Да но това идва със стандарта ,ако го няма стандарта идва другото ти принципно си прав но няма начин да се получи насилствено чрез заповед ,това може единствено да вдигне мизата.... иначе в Сев Корея е възможно и улиците ни ще замясат на тяхните по брой на автомобили ,но няма как да се получи тука... ами паркирането ??? има държави друго е ,но и държавите са други ,тука трябва да тръгнеш на война с населението ,всеки има кола места обаче няма ,в закона пише едно ,айде полицията да го изпълни де.
85
0
 
28
 
! Отговори
тъпотиите нямат край преди 5 години
а придружителя ще има ли стоп палка и фуражка от КАТШколата след като е решила да дава правоспособност да се вози тя до младшите.От друга страна ако просто решат да не се качат 6 месеца в автомобил, по-опитни ли ще станат младшите ....
84
0
 
12
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Първото за една глоба ; за да е респектираща трябва да е справедлива т.е. да е заслужена да нее кюлаф ,уловка ,номер--това което се получава е изнудване и прехвърляне на вина едно е да поставиш знак 30 че нещо пътя не е в ред докато бъде поправен ,а друго е да поставиш знака и да го забравиш а мильо да те глоби с 20 лв ,че си карал с 3км отгоре ! Знам знаци за неравен път от 40 години сто пъти го правиха пак подскачаш...и знаците са си там и има ограничение 60 на прав участък извън града..
83
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 5 години
До много сте зле бе..Ами да, точно така трябва да стане!!! С тази корекция, че не ако колата не ти е нова няма да го минеш прегледа, а ако не ти е изправна да не може да го минеш при "наш човек", защото ще изгори твоя човек от сервиза, дето те е пуснал и после и ти подир него!! Строги закони, и най-вече спазването им е необходимо, и солени, ама много солени глоби. Колкото до пешеходците, да, нека имат предимство, но има такива, които злоупотребяват и нарочно вървят все едно са на разходка.
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата няма апарат за събиране на глоби и генерално на каквото и да било от некоректни платци. Може и данъка на апартманента да не си плащал 10 год и няма проблеми. Истината е че на никой не му пука и не му се занимава, те и за това хората не плащат, а чакат 3 год давност на фишове и тн. Държавата е много много слаба, граничи с дивия запад и на кой как му угажда, за хората на никой не му пука.
81
0
 
16
 
! Отговори
ttd преди 5 години
Пак хвърлят топката към народа.Трябва да се затегне контрола по школите и по пътищата с едни адекватни глоби и не на последно място да се разчисти цялата система от шуробаджанащината в нея
80
2
 
9
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Придружител няма да има--ще направят курса по 1500лв и ще е3 месеца застраховката 1000лв за новаци, прегледа с други изисквания ,ако колата не ти е нова няма да го минеш и ви връщат в комунизма --всички на автобуса ,защото и на таксита ще се возят само богатите..защото те вдигат изискванията ,колите ще са (може би ) по нови ,но с нови цени ще останат по-малко ,но всички няма да можете да влизате в тях вечер като сте на дискотека....сега има пастърма ,ама е по 50лв айде яжте ,ако искате !!!!
79
5
 
5
 
! Отговори
много сте зле бе.. преди 5 години
Казах ви ,че придружител няма да има ,като ви направят курса по 1500 лв и един месец повече уж да станете по-добри шофьори и като ви вдигнат застраховката на 1000 лв за начинаеш и то при сегашните цени не след време ,тогава ще видим..... и още нещо --- прегледите там ще видите как ще се минава-или с перфектен автомобил дето струва майка си и баща си или чрез перфеиктния ....на ръка .Аиде да видим дали всеки мама и тати ще хвърли 20 бона за студентчето..... и ва връщам в комунизма всички в автоб
78
0
 
25
 
! Отговори
велосипедистите..... преди 5 години
Ситуация-оживено кръстовище,светва зелен светофар за пресичане-за малко да ме отнесат двама велосипедисти,каращи един до друг(забранено),които се гледаха един друг и си говореха.Момчетата минаха като кола на много категорично червено,без да забавят дори,без да се съобразят със собствения си червен светофар,без да гледат към кръстовището,без да се съобразят със зеления светофар на пресичащите.Този светофар заедно с пресичащите пропуска и коли, които можеха да ги отнесат.Давайте им още права......
77
0
 
32
 
! Отговори
CC преди 5 години
Да преведа първото изречение - след придобиване на правоспособност, новите водачи ще изчакват да минат 6 месеца, и ще започнат да карат без придружители половин година след като са изкарали курса - когато съвсем ще им е размито на какво е наблягал инструкторът им. Как това ще доведе до по-добри и по-подготвени шофьори?
76
0
 
20
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 5 години
Проблемът по пътищата е липсата на контрол на пътя, а тези промени отклоняват вниманието от проблема и реално ще имат негативен ефект - повече нарушения, катастрофи, ранени и загинали.
75
0
 
18
 
! Отговори
+++ преди 5 години
Всяка една от предложените промени ще увеличи катастрофите с между 2% и 10%. Общото увеличение на катастрофите заради тези промени ще бъде някъде между 20% и 30%.
74
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
оставете ги тоя ЗДП. Кога ще оправите законите за ДДС, за това, че ни осъждат ЧСИ без да знаем, че ни съдят, за нощен труд на хората, съдебна система и т.н.