Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
1
 
17
 
! Отговори
Бобчо преди 4 месеца
Нещо ми хвърляте по върбите с тая новина. И студент-адвокат първа година ще се сети да пледира, че колата е била открадната, въпреки че шофьора е син на собственика. Той е пълнолетен и може да носи отговорност за действията си. Защото иначе от горенаписаното излиза, че ако ти откраднат колата и катастрофират, и ти носиш отговорност?!! Безумно е.
112
0
 
29
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 месеца
Изначало ГО е абсолютна глупост да се прави на автомобила!
Трябва да има шофьорска застраховка и да е индивидуална!
Който управлява МПС той си поема отговорността!
Катастрофите ги причиняват хора а не автомобилите!
И връзката между работния обем на колата и размера на ГО е най -висша форма на тъпотия и некомпетентност на този тойто го е измислил!
Размера на ГО трябва да се определя от нарушенията на шофьора а не от обема в цилиндъра на ДВГ м/у горна и долна мъртва точка!
111
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гражданската отговорност трябва да отпадне, това си е абсолютен еврейски бандитизъм.
110
24
 
11
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 4 месеца
Точно и ясно.
Има ли МПС номера, трябва да има и застраховка.
Като няма да го караш, отписваш и сваляш номерата.
Абе как все побългарявате нещата, та да ви е удобно.
109
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия от пак за неразбрали и пишат точно обратното. Не трябва застраховка ако колата не се ползва. Когато я караш тогава да
108
7
 
18
 
! Отговори
Гражданска позиция преди 4 месеца
ВЪН ОТ ЕС!!!
107
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не караш колата си каква застраховка? Това е ясно! Другаде е проблема, подменя се принципа - върви, не върви колата да има застраховка. Или , ти ни дай парите пък ако щеш карай. От тук започва уродливостта. Уродливостта в принципите върху които се гради живота в ЕС ще се засилва. Водещ ще е принципа - давай парите, че са ни нужни. Овластените в жаждата си за пари ще измислят всевъзможни небивалици. Усилват и органите за репресия та който се опъне - БОЙ и ГЛОБИ.
106
3
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 месеца
Всъщност екипът на днеsбг или търси сензация, или нищо не е разбрал. Ако не караш автомобила, не е нужно да се застраховаш. В момента, в който започнеш да го караш, той трябва да има застраховка. Преди синът да го е подкарал, е трябвало да го застрахова. Кой е взел със или без знанието на собственика е без значение. В обратния случай примерно ще дам незастрахованата ми кола на жена ми, а тя нейната незастрахована на мен, а после ще твърдим, че всеки я е взел тайно.
105
6
 
28
 
! Отговори
..от юНКЕР'с иш преди 4 месеца
...требва да плащате,за да има ЛЕКАРСТВО ЗА МОЯ ишиЯс....НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ,ЧЕ ЕС СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ШАЙКА МЕЖДУНАРОДНИ ЛЪЖЦИ И ИЗПЕЧЕНИ МОШЕНИЦИ, ЗАТОВА И У НАС Е ТАКА, ХОРА ЗА ЗАТВОРА НИ СТОЯТ НА ЧЕЛО НА СТРАНАТА, ОТВРАТЕН И ОБЕЗВЕРЕН СЪМ, ПРОСТО НЯМА СПАСЕНИЕ,ТЕ КУПУВАТ ВСИЧКИ С КРАДЕНИТЕ ПАРИ ОТ ВСИЧКИ НАС....ПРОСТО НЯМА ИЗХОД,ЗА НАС СА САМО МЪКИТЕ И МИЗЕРИЯТА......
104
9
 
7
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 4 месеца
Да Armagedon. Виждаш ли тази новина в каква посока тласка мисълта ти ?,, Евр(еиският)опеиският съд е отсъдил ,, Нищо не е отсъдил, няма португалка нито жигула на трупчета, обаче от португалката вече говорим за Брексит и , че от ЕС нищо не става .
Много добра новина 35% да повярват - добре е . Свършила си е работата. Борбата не е приключила , а и 9- ти наближава..пада Другаря за теб свобода...ха ха ха .
103
25
 
0
 
! Отговори
buldog313 преди 4 месеца
Застраховки и данъци спрях да плащам още 2007г. Един приятел адвокат тогава ми показа една далевера по която всеки може да си извади специален документ от ЕС който му позволява да си кара без застаховка и изобщо без да плаща аболютно нищо на държавата.

Полицаите като те спрат няма лични карти, няма документи на колата.....просто им показваш този документ. Те чинно ти козируват все едно си шев на МВР, "довиждане господине, приятен ден" .....

Тази далавера я знаем 5-10 човека в Бг.
102
4
 
14
 
! Отговори
Armagedon преди 4 месеца
До През Дедовия Ми Е. Португалката е жертва на застраховател измамник.Друго обяснение по казуса няма.А Евр(еиският)опеиският съд е отсъдил не по казуса а по принцип,но несправедливо в случая.Затова има и брекзит и БОГ знае още колко ще трае това.
101
2
 
17
 
! Отговори
бай Иван преди 4 месеца
И там ли изкривяват римското право,което е основата на законодателството в цивилизованите страни? Регистрацията на колата няма нищо общо със застраховката.Щом колата не се ползва,не амортизира пътя,не може да предизвика катастрофа,следва извода,че собственика не е задължен да пълни хазната на застрахователя! По същата логика,,щом аз имам лична карта,държавата трябва да ме задължи със застраховка живот???
100
1
 
18
 
! Отговори
лъжливи новини преди 4 месеца
лъжат и крадат
99
1
 
19
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 4 месеца
А и португалката , ако изобщо има такава е жертва, тя е обект на престъпление , а не виновен в този казус.
Или тука с подобна глупост следите обществените нагласи ?
Щом хвърлят пари през прозорците ....може и тука да клъвнат...
Мамини папурчовци....:
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
този shefa не е днешен.прав е но не може да го разберете.
97
2
 
18
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 4 месеца
Пълни глупости. Статия от екипа .....кой е екипа ? В нета няма друга информация за подобна дивотия. Има 100 застрахователя , кой точно се излетя да изплати 473 345 евро обезщетение за трите жертви. Ами ако са се сбутали 7- 8 накуп кой точно е успял да изплаща ? Да даде половин милион и после да гони Стефка от Кривогащене да си ги вземе . Първо решаваш да се набуташ с тази сума , а после ще искаш да си я вземеш от неплатежоспособния човек, при условие , че не си страна по казуса. За какво ?
96
0
 
6
 
! Отговори
Armagedon преди 4 месеца
До Анонимен 81.Ако МПС-то бъде откраднато и с него бъде извършено произшествие при което има жертви ,отговорността е на крадеца.Но ако собственика е знаел за кражбата и не е подал жалба своевременно в полицията отговорността е според вината т.е. крадеца за кражбата и жертвите а собственика с административно наказание но не и наказателна отговорност или за причинени щети.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен93
Тоя shefa, не излизал от село, ама дава акъл дето го няма.
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До SHEFA

ТЕ ТОВА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.
-----------------------------------------------
От глад ще да е.