Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!

Щом автомобилът е с номера, се дължи "Гражданска отговорност"
Обновена: 6 сеп 2018 07:14 | 5 сеп 2018 20:00, Екип на Dnes.bg
164
Съдът на ЕС отсъди: Застраховка и за колите на трупчета!
Снимка: архив, Reuters

Застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна за всички автомобили с регистрационни номера, независимо дали те са в движение или са на трупчета.

Това реши Съдът на ЕС по дело на португалска гражданка, която отказва да плати начислени задължения към застрахователя. Португалката паркирала колата си в задния двор, след като заради заболяване вече не можела да я управлява. Автомобилът стоял там с години, без да бъде изкарван, но не бил отписан от регистрите. Синът на ищцата взел колата на майка си без нейно знание и разрешение. Той изхвърчал с нея от пътя и загинал, заедно с още двама души, които били в автомобила.

Въпреки че колата нямала "Гражданска отговорност", застрахователят изплатил 473 345 евро обезщетение за трите жертви, но впоследствие си ги поискал обратно от собственичката на автомобила. Тя отказва да ги плати, тъй като не е сключвала "Гражданска отговорност" за съответната година и смята, че няма отговорност за причинените щети и жертви. Ищцата е стигнала до върховния съд в Португалия в жалбите си срещу искането на застрахователя. Именно върховните съдии са отправили питането до Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Според топ магистратите на ЕС жената дължи сумата, тъй като макар да не е била карана с години, колата е била регистрирана.

Всяко МПС, което има регистрационни номера, според европейското право трябва да бъде застраховано за отговорност при причинени щети, казват магистратите.

Фактът, че то е било паркирано на частен терен и собственикът му е взел еднолично решение да не го използва, не отменя това задължение, щом автомобилът е бил в състояние да се движи и не е бил отписан от регистрите.

Освен това европейските магистрати смятат, че португалското законодателство, което предвижда отговорност за обезщетяването на жертвите и пострадалите при пътен инцидент, носи не само виновният за катастрофата, но и собственикът на автомобила, ако той не е изпълнил правното си задължение да сключи застраховка “Гражданска отговорност”, не противоречи на европейското право и трябва да бъде приложено в случая. Според евромагистратите е напълно допустимо националното законодателство в страните членки да бъде променено така, че да търси отговорност при ПТП не само от причинителите на катастрофа, но и от лицата, които са задължени да сключат застраховка, а не са го сторили.

Решението на Съда на ЕС в Люксембург е задължително за всички съдилища на територията на Съюза, които гледат подобни дела.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гражданската отговорност трябва да отпадне, това си е абсолютен еврейски бандитизъм.
91
25
 
13
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Точно и ясно.Има ли МПС номера, трябва да има и застраховка.Като няма да го караш, отписваш и сваляш номерата.Абе как все побългарявате нещата, та да ви е удобно.
90
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия от пак за неразбрали и пишат точно обратното. Не трябва застраховка ако колата не се ползва. Когато я караш тогава да
89
7
 
21
 
! Отговори
Гражданска позиция преди 5 години
ВЪН ОТ ЕС!!!
88
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като не караш колата си каква застраховка? Това е ясно! Другаде е проблема, подменя се принципа - върви, не върви колата да има застраховка. Или , ти ни дай парите пък ако щеш карай. От тук започва уродливостта. Уродливостта в принципите върху които се гради живота в ЕС ще се засилва. Водещ ще е принципа - давай парите, че са ни нужни. Овластените в жаждата си за пари ще измислят всевъзможни небивалици. Усилват и органите за репресия та който се опъне - БОЙ и ГЛОБИ.
87
3
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Всъщност екипът на днеsбг или търси сензация, или нищо не е разбрал. Ако не караш автомобила, не е нужно да се застраховаш. В момента, в който започнеш да го караш, той трябва да има застраховка. Преди синът да го е подкарал, е трябвало да го застрахова. Кой е взел със или без знанието на собственика е без значение. В обратния случай примерно ще дам незастрахованата ми кола на жена ми, а тя нейната незастрахована на мен, а после ще твърдим, че всеки я е взел тайно.
86
9
 
9
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 5 години
Да Armagedon. Виждаш ли тази новина в каква посока тласка мисълта ти ?,, Евр(еиският)опеиският съд е отсъдил ,, Нищо не е отсъдил, няма португалка нито жигула на трупчета, обаче от португалката вече говорим за Брексит и , че от ЕС нищо не става . Много добра новина 35% да повярват - добре е . Свършила си е работата. Борбата не е приключила , а и 9- ти наближава..пада Другаря за теб свобода...ха ха ха .
85
25
 
2
 
! Отговори
buldog313 преди 5 години
Застраховки и данъци спрях да плащам още 2007г. Един приятел адвокат тогава ми показа една далевера по която всеки може да си извади специален документ от ЕС който му позволява да си кара без застаховка и изобщо без да плаща аболютно нищо на държавата. Полицаите като те спрат няма лични карти, няма документи на колата.....просто им показваш този документ. Те чинно ти козируват все едно си шев на МВР, "довиждане господине, приятен ден" ..... Тази далавера я знаем 5-10 човека в Бг.
84
2
 
20
 
! Отговори
бай Иван преди 5 години
И там ли изкривяват римското право,което е основата на законодателството в цивилизованите страни? Регистрацията на колата няма нищо общо със застраховката.Щом колата не се ползва,не амортизира пътя,не може да предизвика катастрофа,следва извода,че собственика не е задължен да пълни хазната на застрахователя! По същата логика,,щом аз имам лична карта,държавата трябва да ме задължи със застраховка живот???
83
1
 
21
 
! Отговори
лъжливи новини преди 5 години
лъжат и крадат
82
1
 
22
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 5 години
А и португалката , ако изобщо има такава е жертва, тя е обект на престъпление , а не виновен в този казус. Или тука с подобна глупост следите обществените нагласи ? Щом хвърлят пари през прозорците ....може и тука да клъвнат... Мамини папурчовци....:
81
2
 
21
 
! Отговори
През Дедовия Ми Е преди 5 години
Пълни глупости. Статия от екипа .....кой е екипа ? В нета няма друга информация за подобна дивотия. Има 100 застрахователя , кой точно се излетя да изплати 473 345 евро обезщетение за трите жертви. Ами ако са се сбутали 7- 8 накуп кой точно е успял да изплаща ? Да даде половин милион и после да гони Стефка от Кривогащене да си ги вземе . Първо решаваш да се набуташ с тази сума , а после ще искаш да си я вземеш от неплатежоспособния човек, при условие , че не си страна по казуса. За какво ?
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен93Тоя shefa, не излизал от село, ама дава акъл дето го няма.
79
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFAТЕ ТОВА НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА.-----------------------------------------------От глад ще да е.
78
4
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До ArmagedonДа напълно си прав ако е открадната и собственика веднага подаде жалба вероятно ще му намали вината предполагам. Но по би трябвало винаги собственика да си носи вината и да съхранява вещите си подобаващо.
77
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До SHEFA 89На запад е тъй! Ако колата ти е на трупчета и на твоя лична територия пишеш декларация до КАТ и никой не те кара да плащаш. Ако е на улицата - плащаш! Ако е на улицата и без застраховка/такса плащаш глобица. Щом искаме ЕС - тъй ще е!
76
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Димитър''И кой е застрахователя.....''Мите от жегите ще да е, препоръчвам ти сутрин да ядеш по едно варено яйце, ако имаш пари де. Иначе за тези работи си има застрахователни фондове.
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен87Поздравявам Ви за коментара.Така е, но тази вина е друга и няма общо с гражданската отговорност
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** пак го гласят да го резнат отзад.Ами какъвто сте си избрали за прАмиер такъв и ще го ручате, балъци.Не ще те Станишев ами лaпайте Шланга тогава.
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали викахте ; който не скача да е незнам какъв. Това е капитализма, банка, политика и обратното.