2 млн. бракми на пътя – данъкът им скача! Къде да ги денем?

Разумно и логично ли е данъците за старите коли да скочат?
8 ное 2018 16:30,
295

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Още по темата

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
257
0
 
3
 
! Отговори
:):) преди 5 години
абе цър.вул то и хляб не е задължително всеки ден да ядеш ама не ядеш качамак ами търсиш на ляба мекото....ти като в Северна Корея ли искаш да сме...*** ..нагъл
256
2
 
6
 
! Отговори
Te преди 5 години
Да, имам нужда от автомобил. След като до мястото, на което работя е на едва 4 км от дома ми, а същевременно, ако ползвам градския транспорт, ще ми трябва около час и половина да се придвижа до там и да сменя три линии на градския транспорт, явно ми трябва кола. Нито пък има условия за придвижване с велосипед. Да помислят първо за транспортната инфраструктура и тогава да ми обясняват, че нямам нужда от кола. Не става само с две линии на метрото...
255
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в фирмата където работя само за пари се говори за заплати за увеличение. няма ли да има коледни няма ли да има 13 заплата кой кого повишили кой не и в същото време колко били доволни от живота в българия тия за какво протестирали бачкат по 12 часа на ден ама на протест няма излязът а пък бензима бил скъп а не спират да обикат с колите си.
254
2
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Спокойно - тези си отиват, а новите, за да ни привлекат като избиратели сигурно ще намалят данъците и таксите към старите нива и така ще ни спечелят за избиратели.Това да не плащам много скъпи данъци и такси релно се оказа единстеният ми бонус от каквото и да е управление през последните 30 години. За съжаление! Така, че вече гласувам само срещу високи данъци и такси и изобщо не ми пука кой е на власт!
253
4
 
17
 
! Отговори
Praga преди 5 години
За хората в тази страна бъдеще няма.Искат старите Ви коли защо ли?В металургията материал няма.Облагат Ви с нови данъци-за нови лизингови коли. Паркингите на производителите на коли- пълни и претъпкани.Банките чакат за нови овни! Една месечна вноска не изплатена и хоп колата на паркинга за нов мющерия. А ти сега: -ни кола -ни пара!Ах , ах мафия....А за пътищата... друга одисея....
252
2
 
19
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Гроб ни загробиха! А има мазохисти които се радват! Това или са платени мекерета като тези псевдо експерти или са луди.
251
0
 
17
 
! Отговори
Браво бе преди 5 години
"Не е задължително всеки човек да има автомобил."А какво? А се придвижвам с претъпкания ви миризлив обществен транспорт пълен с ман га ли и бежан ци ли??? Защо ти не спреш да крадеш и не започнеш да живееш като останалите и да те видим в градския транспорт, който ти излиза колкото с кола да се придвижваш.
250
1
 
15
 
! Отговори
Как не ви е срам!!! преди 5 години
Бракми!!!! Как смеете!!! Това са класики!!! Истински класики!!! А не еднодневки без характер като днешните бангии!!!
249
8
 
2
 
! Отговори
Гашо преди 5 години
Купувам голфчета и бмв тройки с чипчета и без катализатор. Спортни, многу да върят. Давам по 300 лв. на калпак. Плащам в лукчета
248
1
 
24
 
! Отговори
Факт преди 5 години
От около 1970 година, колата в България стана необходимост, а не лукс. През 2011 година 47% от домакинствата в София имаха коли. На следващото преброяване през 2021 година, 20% от домакинствата в София ще имат коли след дивашките промени на ГЕРБ, оскъпили в пъти притежанието на автомобил. Напред към пещерите!!! Ура-Ура-Ура!
247
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Не е задължително всеки човек да има автомобил" Не е задължитолно да се краде, но всички политици и бзнесменчета го правят.
246
2
 
20
 
! Отговори
Az преди 5 години
Докато не увиснат главите на тези *** по улиците няма и да помиришем промяна. Трябва да се задръстят входовете/изходите на всеки по-голям град и да се започне чистка. Физическо елеминиране на предателите, чуждопоклонници. Блокиране на държавата и бой бо тиквите. Повечето сами ще избягат! Всичко останало е ала бала..
245
0
 
28
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
По-висок данък, по-скъпа гражданска, по-скъпи горива, миналата година и винетките вдигнаха, а насреща старите, разбити пътища. Честито!
244
5
 
21
 
! Отговори
Емо преди 5 години
При катастрофа, челен удар, в какво имате по-голям шанс за оцеляване - старо Ауди или нова Дачия? Жокер - познавам човек с претърпян челен удар при 100 км/ч скорост на насрещната кола, със старо Ауди Б4, жив и здрав е.
243
3
 
32
 
! Отговори
Емо преди 5 години
Интересно ми е как един автомобил на 20+ години, да речем Ауди, Волво или Сааб, от висок клас, с поцинкована каросерия, сменени спирачни дискове и накладки, читави гуми и пр., с какво е по-опасен от друг такъв на 15 или 10 години, малолитражка от масовата конфекция, която като се повреди нещо по-скъпо от 100 лв. я хвърляш, а да не говорим че при катастрофа ще се сгъне като хармоника, та според така наречения специалист как е по-опасен за собственика ?
242
1
 
35
 
! Отговори
васето преди 5 години
Продължавайте да гласувате за бойко и компания! Нека! Малко ви е! Още трябва!
241
0
 
23
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Кефи ме как герб разказват играта на 80 процентника, а той е толкова за лупен, че продължава да гласува за тях, за да не стане по-зле. Унищожението е най-доброто, което може да се случи на тази биомаса, грешно наричана народ
240
3
 
33
 
! Отговори
Ментаки преди 5 години
"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход"Аха. Катаджийски мозък. Затова моя данък е 400 лева. Което си е комплект бюджетни зимни гуми. Можеше всяка зима да карам с нови зимни гуми, ама на - плащам данък. После *** - *** що съм карал с летните. Ми пич, то ме съдирате от данъци и акцизи, после пак аз съм виновен, че не ми остават пари. Айде цялото правителство уеко в уево и да правите с уста като вятъра.
239
0
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Герб преминава към открито редуциране на населението на държавата.
238
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е че сме роби.. никога не сме били други. И като такива ще си плащаме по високите данъци и ще си караме бракмите. И сега какво? Парите от по високите данъци за здраве ли ще се харчат...? или *** горе ще стават по богати... Станахме сметище на Европа.. а можеше отдавна да забраним вноса на коли вт. употреба по стари от 8г. И можеше отдавна да догони м европейските доходи за да си купуваме нови коли. Ама сме си роби и това е!!!