2 млн. бракми на пътя – данъкът им скача! Къде да ги денем?

Разумно и логично ли е данъците за старите коли да скочат?
8 ное 2018 16:30,
295

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Още по темата

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
4
 
10
 
! Отговори
След ТАТО преди 5 години
вече няма ТАТКОВИНА - само гну-сни капит-аляги и оско-тял народец - прошепна ми едно пра-сенце от Белене...
156
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за скраб по 250 лв .плащат веднага
155
0
 
35
 
! Отговори
Майната ви преди 5 години
Като чета коментарите гледам как българина мрази българина.Единия има пари и не му дреме за другия който няма и кара стара кола за да предвижва семейството си или родителите си.Казва им ,че щом е беден да ги кара на колелото или пеш изобщо не народ а долна ммърша.Хора толкова сте се озлобили едни други.Забравили сте всичко човешко.Колко и минуси да цъкате вие сте просто един мАтрялл.
154
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 149Може да има градски транспорт и до места с един човек. Държавата трябва да субсидира транспорта до малко населени места.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов вдига само данъците а заплатите не зависят от него.
152
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 157Оф щели да паднат от власт... като последните три пъти?
151
6
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Щом простолюдието ***, значи решението за данъците е правилно.
150
2
 
13
 
! Отговори
печка на отработено преди 5 години
Масло.Какви коли ги гонят тези господа в студиото, че смока и гадния въздух го правят предимно изгарящите всякакви горива печки, масла и прочие във всяка барака в махалите и всяка втора къща, сервиз и прочие в СО, а отделно летището е буквално в града и самолетите като най голям замърсител прелитат постоянно. Кой ще им налага контрол на тея. Типично по нашенски нищо не се прави, прави се да се напълни общинския бюджет и от данък МПС, те тва е истината. Кво ше правят с тези пари не се знае.
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не се плаща данъка и ГЕРБ ще го отменят. Идват и избори и ГЕРБ може да паднат от власт.
148
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СтрънжатаБойко няма как да ви вдигне заплатата при положение, че работите в частна фирма.
147
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ей робе робе злоната ще те затрие погледнете се ве само злоба и завис сеете ве пу що за натод сте веее не народ а *** пу че не се махнах от тая скапана държава
146
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко семейство по две три коли. После що нямаме къде да паркираме. Ама много отворени станахте всичките бе. Я пусти автобус за вас!
145
2
 
9
 
! Отговори
Стрънжата преди 5 години
Вдигнете доходите, МАЛО у м н и ци( не само вашите,ден;))
144
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 150Както си се придвижвал до сега. Данъка не е кой знай колко по-висок. Аре стига сте мъркали.
143
2
 
1
 
! Отговори
-10 преди 5 години
До "Да бре, бегай у немско. Там данъка е около 55%, ще се родиш."1000 евро при средна заплата 2000 си е 1/2 от заплатата. В България ГО + данък 400-500 при СРЗ 1200 си е 1/2 от заплатата. С какво точно ни плашиш? При това средната работна заплата в Германия я взимат повече хора, отколкото СРЗ в България.
142
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обезлюдаващите се градове и села ще се обезлюдят още повече, защото и сега там няма градски транспорт и частният транспорт ще стане много скъп.
141
1
 
25
 
! Отговори
До 129 преди 5 години
Ами не всички живеем в градове,та да ползваме градски транспорт.Живея в село и работя в града, децата ми ходят на градина в града,жената и тя там работи.Автобуси минават два пъти дневно.А обясни ми как ще се придвижвам ако нямам кола.И нова кола не мога да си купя,щото плащам ипотека и отглеждам две деца.Ама на такива като теб естествено не им пука.Те са добре,пък другите нека се гърчат .
140
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 146Ми значи колело :)
139
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 138Това със старите, но здрави го разправяй у кръчмите. Откак карам нови автомобили, забравих за сервизите, извън обичайните смени на консумативиЕ, не са такива за по 20к...
138
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 142Ям понеже мога да си го позволя. Ти няма да караш кола понеже не можеш да си го позволиш. Не знам кое не ти е ясно?