2 млн. бракми на пътя – данъкът им скача! Къде да ги денем?

Разумно и логично ли е данъците за старите коли да скочат?
8 ное 2018 16:30,
295

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Още по темата

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата трябва да забрани вноса на коли над 5 години. Така ще се справи постепенно със старите коли. Писна ми цялата държава да се зарива с *** втора употреба.
136
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 143Колело или градския транспорт. ААААА сорри забравих. Под нивото ви е. Вие сте баровци.
135
1
 
7
 
! Отговори
До 130 преди 5 години
То в конституцията никъде не пише, че трябва непременно и да ядеш
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 139Викаш да си изберем такъв на който не му пука какво караме какво дишаме и дали спазваме законите или не :) ми да той балканския булгаропитек така е свикнал.
133
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балканския селянин е свикнал да кара трошките на Германия. Придават му самочувствие. Като влезе с анцунга в 20 годишния баварец и вече е голямата работа.
132
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сменете си и стария министър председател с нов.
131
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
20 г. са по-качествени от сегашните кошници.
130
0
 
10
 
! Отговори
под секрет преди 5 години
Много скоро ще започнат и да вдигат данъците на празните апартаменти!Скоро и констатираха ,че имало много такива апартаменти !!Там какъв дранак ще падне!
129
0
 
8
 
! Отговори
смях преди 5 години
сещам се за предизборните плакати на патриотите . 300 лв пенсия - СЕГА. 300 лв пенсия - НЕЗАБАВНО.бухахахахахх 400 лева гражданска от догодина. смях, смях, смях.
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че тези коли стават единствено ако се прави филм и продуцента реши да ги купи за да ги взриви понеже няма да му се дават пари за нормални коли.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РККАДа бре, бегай у немско. Там данъка е около 55%, ще се родиш. Колата е минимум 1000 евро застраховка и данък
126
2
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Повече от ясно е, че на управляващите вече не им се управлява... освен да сеят ненавист в последната година - друго не правят
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата не иска да ги изкупува и цената им на пазара е около 200 лева.
124
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До kiroТо и аз искам Памела Андерсън, но не мога да и платя разходите! Преди месец на магистралата една кака с н-годишен Фолксваген джип гледаше тъпо откъснатия носач на предно дясно колело. Мои шефове везеха н-годишна X-5 и на него му се откъсна преден десен носач. Опела 10 години никакво пипане на окачването. И до Разбойшкия манастир е стигал, и с по 350-400кг. +2 двама възрастни се е движил по монтанските пътища!
123
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 128Никъде в конституцията не пише, че трябва непременно да имаш кола.
122
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 115От колко но колко й вдигат данъка? От 36 лв на 42 лв ли? По каква логика аз за моята нова кола трябваше да плащам по около 420 лв за 105 кс? Защото замърсява по малко от 90% от колите в Бг?Само вдигане на данъците за 20+г кошници. Който не може да изкара 3-4к лв за 8-10г кола за движи с ГТ. Ще му излиза още по евтино
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Конституционният съд ще го отмени като нарушение на конституцията.
120
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един съсед русофил още пази москвича въпреки че е над 20 години. Той има пари но вика че му ако се раздели с колата ще получи удар.
119
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 123Колата не ви е рожденно право. Сещаш се.
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До BGNБракма е.