2 млн. бракми на пътя – данъкът им скача! Къде да ги денем?

Разумно и логично ли е данъците за старите коли да скочат?
8 ное 2018 16:30,
295

Парламентът реши: От 1 януари 2019 г. собствениците на по-стари автомобили да заплащат по-високи данъци за тях.

Така над 2 млн. автомобила ще попаднат под ударите на новата регулация.

Промените предизвикаха много емоции и горещи дискусии в Народното събрание и обществото, защото няма да има данъчно облекчение за автомобили с допълнително монтирана газова уредба.

Още по темата

Данъкът върху леките и товарните автомобили с маса не повече от 3,5 тона пък ще се определя по нова формула, която включва два компонента – имуществен и екологичен.

Имущественият компонент ще отчита мощността и годината на производство на автомобила, а екологичният компонент ще се определя от общинския съвет в зависимост от екологичната категория на автомобила.

Eкологичният компонент ще осигури облекчение за собствениците на автомобили, съответстващи на екологични стандарти „Евро 4“ и по-високи, и утежнение за собствениците на автомобили с по-ниска или без екологична категория.

С промяната се цели извеждане на по-старите коли от употреба, предвид че тези над 20 години са ненадеждни, изискват големи разходи за поддръжка и причиняват голямо замърсяване на въздуха.

"Това е много разумно нещо, което отдавна трябваше да се случи. Не мога да разбера защо изобщо има разнопосочни коментари. Старите автомобили са опасни за самите собственици", настоя пред Bulgaria ON AIR бившият директор на КАТ Алекси Стратиев.

Той обаче изрази съмнение, че промяната ще доведе до сериозни резултати.

По думите му данъкът за собствениците на нови автомобили се намалява незначително, а още по-незначително е увеличението при старите автомобили.

"Не е задължително всеки човек да има автомобил. Един автомобил има страшно много разходи. Данъкът е най-малкият разход", категоричен бе Стратиев.

Асен Ненов от Националната асоциация на потребителите също е на мнение, че промяната е съвсем логично следствие на желанието ни да бъдем по-здрави в градска среда.

"Това са закъснели с 40 години маневри, смисълът им е дискусионен. Трябва да  има държавна политика, която да поощри начините на транспорт, които са по-устойчиви. Можем да помислим дали имаме нужда от автомобил", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздайте ни нови коли и ни санирайте жилищата щото утре не само данък няма да платим няма да идем и на работа и държавата ще лопне кепенците само за месец и въздуха ще се пречисти Ние Чожем беЦ политиците ама поЛитиците не могат без нас чакаме си колите и то незабавно лазбрахте ли бе тикви зелени.
116
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РККАМи може да ползваш и градски транспорт. За това го има.
115
3
 
7
 
! Отговори
BGN преди 5 години
Какво значи 20 годишна бракма... че едно шелби там 63 64г струва 50 бона бе, тва бръкма ли е ????Да не говорим, че от флагманските модели 20 годишни са по читави от чисто нова мн нисък клас....
114
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НЕ ВИЖДАМ КАКПроблема не е само в замарсяването. Старите коли са и опасни. При една катастрофа шанса да оцелееш е минимален.
113
2
 
11
 
! Отговори
РККА преди 5 години
,,Не е задължително всеки да има автомобил,, ми да си купя кон....???? като се започне с тази нагла демагогия,то не е задължително и да стоят българи в тази нагла държава ,да си бягат на запад и бюрократа де *** от данъци да мре.....
112
3
 
16
 
! Отговори
НЕ ВИЖДАМ КАК преди 5 години
моята 20 годишна Корса,60 коня с газово, ще замърсява повече от Бенц на 5 години, бензинка, дето е 250 коня.......кой каквото иска да ми говори. ЯСНО е,че политиката е по скоро с ФИСКАЛНА насока. Кофти за бедните лешници като мене.
111
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да вдигат данъка на старите коли ще е по-лесно да смъкнат данъка на новите коли и да не закачат данъка на старите.
110
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Карам 20 годишна кола на метан.Която замърсява в пъти по-малко от нов дизел.По-каква логика й вдигат данъка?
109
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееее сега кварталния батка пак ще си държи 20 годишния баварец пред блока цяла зима щот няма пари да го кара... и пак ще тря звъня да го дигат :)))
108
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 106Карането на колело е и полезно.
107
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБЕРИТЕ ДА ВЪРВЯТ ПО ЗАТВОРИТЕ ЧЕ ЗАМЪРСЯВАТ ВЪЗДУХА
106
2
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Анонимен Не АНОНИМЕН,не е това решението.Решението е аз да стана депутат да барам на месец по няколко хилядарки и да си купя нова кола,а депутати,управляващи и такива като теб с промити мозъци да бачкате на Ветко на "Елените" за 500-600пв.
105
13
 
6
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 5 години
Не ходете по кръчми и откажете цигарите.ШЕ ВИ стигне за Г О!!!!!!Къв ви е проблема?!!!
104
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВО построихте за тридесет години в България бе,*** смо-тани?!Принципно доста неща. Ама то човек като е сляп, няма как да види.
103
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като видя стари коли, панелни блокове и къщи с неокосени поляни ми става едно гадно. Цялата ни държава прилича на едно голямо гето.
102
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 101Ама като не можеш да си позволиш да караш и поддържаш кола просто няма да имаш такава. Чисто и просто. Кое не е ясно?
101
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я вижте скандинавските страни всеки кара колело и поради тази причина имат добра инфраструктура за тях. В България обаче, всеки е решил, че да има кола му е рожденно право и градския транспорт му е под нивото... а 20 годишно БМВенце не е...
100
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този Стратиев да ръси велики "мъдрости", мнения за това, как хората да си уреждат мизерния живот! Адвокат на държавата ли, що ли!
99
2
 
4
 
! Отговори
Hristo преди 5 години
До АнонименБанките дават.
98
11
 
5
 
! Отговори
автоджамбазин преди 5 години
стига сте ревали.увеличението е незначително.трябваше да го направят поне 500 лв данъка или изцяло да забранят таралясниците.