Живеете в СА, но си купихте кола от ВТ? Ще си я карате и така!

Нов проектозакон въвежда промени при регистрацията на автомобили
12 ное 2018 18:15,
115
Живеете в СА, но си купихте кола от ВТ? Ще си я карате и така!
Снимка: Bulphoto, архив

Живеете в София, а си купувате кола от Перник. Според текущия закон трябва да си смените номерата на колата със софийски.  В нов проектозакон обаче това задължение отпада.

В бъдеще регистрационен номер ще се издава само при първата регистрация на колата в България и ще е по постоянен адрес на собственика. След това човек може да си купи кола от търновец, а да е всъщност от Пловдив, но новият шофьор ще продължи да кара автомобила с регистрационен номер "ВТ". Това обяснява пред "24 часа" директорът на ИА "Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

От закона е отпаднала идеята буквите в регистрационните номера да са напълно случайни, тъй като трябва да се сменя БДС-то за номерата.

"А и всички номера в България ли да сменяме. Така те и ще поскъпнат", уточнява Рановски.

Още по темата

Новост при пътните превозни средства са пунктовете за идентификация на автомобилите. Минаването на колата на преглед през тях е първото изискване при регистрация на внесен в България автомобил. Досега това се правеше от КАТ, но сега се предвижда да мине в частни ръце. Пунктовете за идентификация са нещо като тези за технически преглед, но към тях има допълнителни изисквания към специалистите, които ще извършват тази дейност.

В момента в София има един такъв пункт - в КАТ, и това прави опашките. В страната за 32. Възможно е в столицата да се регистрират 10 такива пункта и хората ще могат да избират къде да вкарат колите си. Отпада и изискването за задължително поставяне на номерата. Хората ще могат да си ги получават и да ги поставят сами.

За КАТ ще останат полицейските дейности - да се провери колата дали не се издирва в шенгенските и интерполските системи. Накрая МВР издава свидетелството за регистрацията на автомобила, това е само един документ и КАТ има капацитета да се справи, казва шефът на автомобилната администрация.

На задължително преминаване през пунктове за идентификация подлежат и коли, които нямат технически паспорт или пък по тях са направени промени в конструкцията. Собственици на пунктове - за технически преглед и идентификация, на автошколи и психолаборатории, няма да могат по свое желание да прекратят дейността си, когато е започнала процедура за отнемане на разрешителното им или за заличаването им. В момента нормите позволяват един пункт, срещу който тече проверка, да прекрати сам дейността си. На другия ден собственикът му отваря нова фирма и си вади ново разрешително и продължава дейността си с новото име.

Друга промяна при техническите прегледи е, че се залагат минимални и максимални норми на отделяните газове. Ако автомобилът, който минава на технически преглед, надвишава заложените норми, то системата, а не пунктът, не позволява той да получи документ, че е минал. Така колата остава на трупчета, докато не изпълни екоизискванията.

За първи път в закон се вкарват и сервизите, които влизат задължително в регистър. При ремонт на автомобил се нанасят данни какво точно му е правено, какви части са използвани. Данните отиват в регистър на автомобилната администрация и оттам в техническия паспорт на автомобила. Така се осигурява проследяемост както на ремонтите, така и на частите, които се влагат в колата.

Предвижда се и режим на магазините, които търгуват с части втора употреба. Площадките за разкомплектоване на автомобили получават разрешителни от Министерството на околната среда и водите. Търговските обекти за части втора ръка в момента са извън контрол и ако един автомобил е откраднат и разкостен, частите му могат да се пласират без проблем.

С новия проект за закон се предвижда кметовете с комисия да регистрират въпросните търговски обекти за части втора ръка. А собствениците им ще трябва да водят документация откъде са купени частите, на кого са продадени. А ако купувачът е сервиз, то при влагането на част втора употреба в автомобил, тя ще се появи в регистъра на "Автомобилна администрация” и в техническия паспорт на колата.

"Това е начин да ограничим кражбите на автомобили", казва още Рановски, който е и бивш шеф на КАТ.

Техническият регистър на "Автомобилна администрация" включва данни от идентификацията на автомобила, какви ремонти са му правени, какви изменения има по техническите му характеристики. Влизат и данни от застрахователите, ако има щети.

"Ще измислим как хората да имат достъп до техническия паспорт, за да могат да проверят какво се е случвало с тази кола, ако решат да я купуват", казва директорът на "Автомобилна администрация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не схващам много детайлите, ама е някаква крачка напред, това е пълна глупост. В англия всички разходи по покупкопродажбата на кола е 20 пенса, под 50 стотинки, без шанс за измама, тука храниш КАТ, нотариуси, банки, държавата и си губиш поне един ден.
96
0
 
4
 
! Отговори
реално преди 5 години
До АнонименДанъкът ще се събира по настоящ адрес, или в общината в която се декларира от собственика, че ще постоянно ще пребивава автомобила ! Данъчните ще си подават информация къде е платен самия данък. Не може да ползуваш някаква инфраструктура, която иска и поддръжка и да не плащаш!Не може да замърсяваш на едно място, а да плащаш данък на друго, което си освободил от присъствието си!
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А данъкът къде ще се събира и по тарифата на коя община?
94
0
 
3
 
! Отговори
Бахх преди 5 години
"... МИНИМАЛНИ и максимални норми на отделяните газове" ?!И ако си под минимума - стоп, "на трупчета", докато надвишиш минимума ли :-)Хитро ;-)
93
2
 
8
 
! Отговори
реално преди 5 години
Проблема не е в буквите на регистрационния номер, а в това че: За абсолютно единтични автомобили, домуващи , ползуващи инфраструктурата, замърсяващи и т.н. на един град, аз трябва да платя на общината в , която е регистриран и се ползува 170лв. данък, а собственика на другия, плаща на общината в която е регистриран 101лв. данък, а на общината в която се ползува нищо! Говоря за постоянно пребиваващи автомобили!
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво бе, купуваш нова на изплащане, караш няколко години и тъкмо си я изплатил с лихвите (50 000 и нагоре) и идва време да я подариш на Надин щото е стара.... А никой не иска да кара втора употреба и няма да я купи от теб... Найс А ???
91
0
 
2
 
! Отговори
+ преди 5 години
не ми харесва това .
90
0
 
22
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Да направят работяща единна система на КАТ!!! А не да ми кажат (след като съм дал една капа пари за кола) в КАТ-София на канала, че се издирва като крадена, а преди това в Пазарджик и Ихтиман да са си я препродавали и "да не знаят" и да ми обясняват че КАТ София и КАТ София окръг системите да не били вързани !!! Ей писнало ми е от тая държава смотана!!!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 100Честно казна, на никой не му пука :)
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по3драв от АвстралияЩо не остана тук да помогнеш за левъла *** ***!
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
З а пръв път нещо разумно !
86
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво значи регистрационен номер ВТ ?Доколкото знам в Перник номерата са РК.
85
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Георги
84
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наказателни и точки върху колите, режим над магазините втора ръка, високи такси (ако ги оставим, ще ги направят по 1500 лева на годна)Виждам, че някой иска, да продава нови коли, като направи притежанието на стари такива невъзможно. Да продаваме нови коли, на колкото хора имат възможност, а другите кучета ги яли. Аз имам възможност за да изплащам нов автомобил, ама 10000 лева първоначална и по 650 лева вноски, не ми се дават. Обаче, сега ще. И насолят.
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с "минимални и максимални норми на отделени газове" ме разби! Ако превиши максималния праг - няма регистрация, а ако е под минималния??? Какво? Ще го карат да вдигне нивото на вредните емисии???Мислете преди да пишете, мислете!
82
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз помислих, че говорят за Калифорния (CA) и си викам... Кой тоз ***, дето ще. Вщживее в Калифорния и ще иска, да чете за България.
81
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кошмара с притока на хора от провинцията става все по-нетърпим.Вече няма въздух за дишане. Навсякъде е задръстено до пълна невъзможност да живееш нормално. Навсякъде диалекти , простотии , агресия. Трябва да се намери механизъм да се спре това кошмарно нашествие.
80
2
 
12
 
! Отговори
kiro преди 5 години
До по3драв от АвстралияКога ще стигнете този level на развитие?-----------------------------------------------------------Ей абориген, стига висял в БГ сайтове и плямпал безмислици!На кой му пука че си в Австралия? Ако искаш и на луната ходи.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже не си знам номера на колата.Ако не се лъжа, струваше 45лв с монтажа.Та не мога да разбера полемиките в тази тема.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пуши цигараС пикапа ще си караш свините на разплод на село.Аз с колата си возя семейството.