Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
25
 
! Отговори
ДДД преди 5 години
Абе хора, това са 180 млн. лв. Вие давате ли си сметка колко е това? За 1 неработещ сайт... Няма проверка в базата платено ли е вече за даден автомобил ... Това са откраднати пари. За затвора са всички допуснали това да се случи. Борисов да отива да програмира и да оправи бъговете по системата - иначе в затвора трябва да лежи, че допуска такъв начин на работа на институциите.
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нема никакъв провалцената е убийственакойто требе е взел милионите останалото е за баламите дето търпят банкянския папуас да им гъгне по телевизиятана печелившите честито
100
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То като ремонта на Графа, кражбите на Екоравновесие и да не споменавам повече...
99
1
 
25
 
! Отговори
Жожо преди 5 години
То не бе провал с Минетки, , Магистрали и Регистри, Фандъци и лъжи в съндъци.....
98
0
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Епа сичко ли украднахте ,бе чоджум ???!!!
97
0
 
2
 
! Отговори
тоти преди 5 години
Taka ne a po zle trebe da stane
96
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
щом оня от помощното училище управлява държавата,какво очаквате
95
1
 
26
 
! Отговори
Опале преди 5 години
Ама не съм изненадан грам. То оставаше и да заработи. След всички рушвети не са останали пара за самата система еле па тестове
94
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали началника каза ИТ специалистите да ставали овчари преди 10 години. Да си викне овчарите да му оправят скапания уеб сайт на wordpress с една база данни отзад, дето като цяло е проектна работа за второкурсник от Софт Уни по програмиране... И толкова смешна и жалка, да не можеш да сложиш една проверка в базата, та да не могат да си регистрират винетка 1700 пъти някои потребители... Това е смешката на века тоя "проект".
93
1
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Поредната кражба!!! Поредната некадърно свършена работа!!!ОСТАВКА гер бе ру нгели! Разпарчетосахте и ликвидирахте държавата от малоумщини!!! За затвора сте всички до един!
92
0
 
14
 
! Отговори
Бек преди 5 години
Хората вземаха парата...и казаха ша видимУбава работа ...като всяка комисионерска и българска...Добре че е Баце - слънце и на всякъде огрява,специалист по всичко...и всичко може.Докато той не разпореди...нищо не става...нищо не работи
91
2
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Това не е просто провал,а ПОРЕДНИЯ СКЪП ПРОВАЛ на гербаджиите!Цената в пъти по-висока,качеството-в пъти по-ниско.....
90
2
 
17
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
В държавата на ГЕРБ цари хаос.
89
2
 
16
 
! Отговори
Гошо от Почивка преди 5 години
Австрийската фирма се казва - Kapsch. Тя е създателят на софтуера на този провал. Собственикът в България е един гаден австриец ли е, немец ли е, който си опъва секретарката си, която му е жена, и съвсем спокойно говори за далавери в България. Незнайно как, женицата му след поемането на проекта се оборудва с поне 2 чисто нови коли, които смело си кара ходейки на работа. А другият крадлив изпълнител е ITA. Те правят ТОЛ автомобилите. И те се нагушиха много с парички ;)
88
0
 
26
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Стига глупости и лимонада, това са пари за цяла магистрала не за уеб сайт и тия пари са от джоба на народа. Според мен поне петнайсет души са моментално за 20 г лишаване от свобода. Стига комедии иванчеви миванчеви.
87
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
голям срам по границите ,да няма работещи машини да взимат парите на ползващите пътищата.а за тези 15 дни до 15.01 колко приход ще загуби държавата.я канцелирайте 30% от платеното на изпълнителя на поръчката за винетната система.
86
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Електронно гласуване НЕ, но машинно ДА. Но от ГЕРБ са против, познайте защо.
85
0
 
35
 
! Отговори
Потресен преди 5 години
Калинките от ГЕРБ разградиха всичко в България. Единствено корупцията, кражбите и простотията им, работят безупречно.
84
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В конкретнивят случай да не се приема електронното гласуване защото то не е надеждно. Гражданите сами видяха провала с винетките . МНОГО МАЙСТОРСКИ И ИНДЕРЕКТНО ПОДГОТВЯТ ОБЩЕСТВОТО ЗА БЪДЕЩИ ПРОВАЛИ С ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ. МНОГО УДОБЕН ПОДХОД НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ИЗПЕЧЕНИ РЕЦИДИВИСТИ МЕ МАМЯТ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ ОТ СОЦИАЛНАТА СФЕРА .
83
0
 
9
 
! Отговори
идиот преди 5 години
този е абсолютен ***...