Скъпа, изпипана система, а не работи: Провалът с е-винетките!

Обещание: до 15 януари всичко ще бъде оправено!
4 яну 2019 12:15,
144

Изключително скъпата система за електронните винетки започна работа подобно на столичните градски строежи – с много проблеми и грешки.

До 15 януари ще се пътува без нужда от винетни стикери, отбелязаха от АПИ. След тази дата обаче ТОЛ-полицията и катаджиите ще започнат да глобяват шофьорите без винетки. Също така спира и конвертирането на хартиените стикери в електронни поради опити за измама.

Още по темата

"Надявам се решението да няма винетки до 15 януари да успокои шофьорите. Надяваме се това да създаде толеранс на пътя. Спряхме конвертирането на хартиените винетки – 35% от тях бяха опити за измама. Системата има проблеми, но те се отстраняват. До 15 януари всичко ще бъде оправено.

Системата обаче няма да позволява промяна на данните, ако се допусне грешка. Не мисля, че ще има финансова щета за бюджета. Повечето граждани имат валидни винетки до 31 януари. Въпреки гратисния период, няма да има компенсация за шофьорите, които все пак са успели да си купят електронна винетка. Системата ни е най-модерната", коментира директорът на Националното ТОЛ управление Антон Антонов пред репортера на Bulgaria ON AIR Мария Папазова.

IT специалистът Иво Мирчев посочи, че тази система е била въведена преди 15 години в Румъния.

"Замисълът ѝ не е нов. Но реализацията ѝ в България куца. За нея са дадени 180 милиона - много повече пари, отколкото всъщност струва. Тази система не представлява особена трудност, особено за IT държава като България. Винаги когато един проект попадне под контрола на държавата – той се проваля. Ако системата беше тествана от 18 август, както се твърди, то елементарните проблеми щяха да си проличат на втория час. Държавата не може да управлява подобни процеси", категоричен бе той.

Гостът заподозря корупционна схема, стояща зад прекомерната цена на системата за електронни винетки и ТОЛ-такси.

"Когато се отдели толкова голяма сума за такава поръчка, в това число са и подкупите по веригата, то фирмата изпълнител е спокойна, че няма да има последствия от провал на проекта. Така тя няма стимул да наема по-кадърни специалисти. Не може така да се продължава. Първоначално казаха, че нямало да има санкции за фирмата изпълнител, а сега го обмислят. По тези проекти работят хора, които не знаят какво вършат", подчерта Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига спекулации - системата работи ! Може ли някой да каже кое не работи ?
61
0
 
21
 
! Отговори
AZ123 преди 5 години
До Анонимен 67Дори и в момента да работи, целия този хаос, който се получи заради неработещата система платена от нас данъкоплатците нетрябва да се замита и да се приема, че е нещо нормално и трябва така да продължават нещата. Факт е че в началото неработеше, а са дадени маса пари 180мл. + това да 15 януари няма да се проверява за винетки, което е допълнително ощетяване на държавата(всички нас).
60
0
 
40
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Този Антон Антонов, който, освен че е забъркал огромна каша с винетките, има наглостта да дава интервюта че "нямало проблеми", няма ли кой да го уволни дисциплинарно, а и да го даде на прокурора?! Отново ли липсва контрол над тези хора? Някой носи ли отговорност в тази държава?
59
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В БГто само киселото мляко става "като хората", но там българите нямат никакви заслуги пък...
58
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпипана система и ....... работи ! Кое не работи ?
57
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново бях в сайта bgtoll.bg и пак неразбрах какво не му работи !
56
0
 
23
 
! Отговори
Тол преди 5 години
Много искам да знам защо изобщо ни трябваше тази система, защо са дадени тези безумни пари и ще продължават да ги дават и ЗАЩО ТЪРПИМ ДА СЕ ПОДИГРАВАТ С НАС
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За едно и също плащаме по различен начин!!! А проблемът е един- дупките по пътищата защо плащаме за нещо което не получаваме толкова ли е *** българския народ?????? Докога ще плащате ***!!!
54
0
 
24
 
! Отговори
Хел преди 5 години
Че то в България нищо не става
53
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи връщайте се в България. Под вещото ръководство на герб, вашите пари бързо и безвъзвратно ще бъдат усвоени. Тук всичко е рози...
52
1
 
54
 
! Отговори
АХА преди 5 години
Работя в ИТ компания. Това да пуснеш система, в която основния процес(покупка на винетка) неработи означава, че или си много *** или много арогантен. Което за пореден път показва колко много са се самозабравили тия отгоре, които харчат нашите пари(180млн.).
51
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 59нещо бъркаш сайта за винетките с *** hub
50
36
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега бях на сайта bgtoll.bg и не разбрах кое не му работи ?
49
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам оправили са бъга в системата.Вече може да си поръчаш винетка и за млечният път.Боко и Лили Винетката казаха, че им остава само да го асфалтират
48
0
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не мога да разбера какво трябва да се случи, за да се подаде оставка в България? Моля, обяснете ми! Как например в частния сектор ако не си вършиш работата ще те уволнят, а в държавните структури и по-конкретно шефа на АПИ за несвършена работа и за изхарчени милиони средства има наглостта да седи и да дава интервюта? Ами веднага си отиваш, ако имаш достойнство бе човек.
47
0
 
58
 
! Отговори
Край преди 5 години
Не е измислена по блажна схема за кражба на държавни и общински пари от СОФТУЕРА.Все е уникален с авторски права и никой друг не може да го направи освен "нашата" фирма. Колкото се предвиди бюджет - толкова се взима и за още се пита.После ви чудно що вие откривате кафе/магазинче/кръчма/ и едва свързвате двата края а на магистралата ви застигат едни коли по 300 хил. лева и ви мигат да се дръпнете в дясно да минат ТЕ.
46
2
 
41
 
! Отговори
Квиииик преди 5 години
Не ме питайте къде са отишли тези излишно дадени 180 милиона, квиииик!Аз съм много високопоставена и не дължа обяснения на някакви си там интелигенти и други тем подобни менти, които умеят да си направят сметката, квиииик!Знаете ли кой е дядо ми?Квиииик, квиииик, квиииик!А знаете ли колко струват чантичките ми, а? Квиииик!И да не сте посмели да ми припомняте, че баба ми е припкала след козитес кърпено торбе на рамо!Квиииик, квиииик, квиииик!
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и тия с конвертирани винетки щяха да ни проверяват за верификация, но просто някои се уляха, защото решиха, че ще имат винетка за без пари.Жалкото от цялата работа е, че независимо че вкарват и номера на колата и стикера при продажбата, явно се изпраща само брой продадени стикери към АПИ и просто нямаха начин да конвертират автоматично хартиените.Също липсата на опция за коригиране на грешки, не е добре. Трябва да я има.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://google.bg/url?sa=t&source=web&rct=j&url=api.bg:8080/easytender/bg/orange/public/download.jspТова е договорчето. Има данни за контакт....
43
2
 
31
 
! Отговори
Ох, успокоих се! преди 5 години
Скоро всичко ще бъде оправеноисВинетка ще си купи още една чантичка за 3 000 кинта,а послеще припомни на трудовите пенсионери,че не бива да искат по-високи пенсии.Защото ТЯ така мисли!Ах, недей, какво величие!Ама как моля ви се, се пръкна този аристократичен генв селското копторче, от което произлиза партизанската й рода?