С 30 км/ч из градовете!? А навиците ни, манталитетът ни?

Експерти коментират новите мерки срещу войната на пътя пред Bulgaria ON AIR
18 яну 2019 12:00,
176

Всяка четвърта жертва е при катастрофа на завой, сочат данните на МВР. 49%  от тях са единична катастрофа или такава, в която водачът самокатастрофира.

Именно затова министърът на вътрешните работи Младен Маринов предлага книжките на тези, които предизвикват произшествия на завой, да бъдат отнемани.

Още по темата

Мерките за намаляване на жертви предвиждат и промяна на скоростта - по първокласните пътища да бъде намалена до 80 км/ч, а общините да имат правомощия да налагат ограничения по определени пътища за максимална скорост до 30 км/ч.

Според Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България въвеждането на ограничение за 30 километра в час максимална скорост е необходимо в малките улички на кварталите.

"Тези мерки звучат добре, но зона до 30 километра не може да бъде в цялата градска зона. Очевидно няма как да бъде контролирано. По същия начин е и другото предложение от 90 км/ч да се намали на 80км/ч, защото така било във Франция", коментира пред Bulgaria ON AIR Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Според представителите на Института за пътна безопасност не трябва автоматично да се взимат чужди модели от Европа, а да ги съобразим с нашата култура, навици и манталитет.

"Безопасността започва с обучението и може би завършва с обучението. Не можем да поставим полицай на всеки квадратен метър. Ако се създаде една безпощадна система за качествено обучение - там се създава манталитетът, възпитанието, шофьорската култура на бъдещия водач", категоричен беше Красимир Георгиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
16
 
! Отговори
Верцингеторикс преди 5 години
Пълна свинщина...
49
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната глупост за която ще се изкарчат маса пари, а ефекта ще е нула. Не скоростта, а шофьорите са виновни за катастрофите - пияни, дрогирани, разсеяни и т.н., те причиняват тежките инциденти с пострадали и загинали. Ограничения на скороста от 30 км/ч са смешни при днешните реалност, а какво се цели с нови ограничения на междуселищната пътна мрежа, мисля е ясно на всички - повече пари, глоби и подкупи да се леят, балъците да плащат.
48
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На *** да му се забрани да кара кола само пешачката е оправия
47
1
 
35
 
! Отговори
1234 преди 5 години
С 30км /час отровните газове от автобуси,камиони и коли ще скочат в пъти!Ще има огромни задръствания.Много прегрели лятото автомобили.Ще намаляват убитите с 10-20 човека годишно а болните от отровните газове ще са стотици хиляди!
46
0
 
24
 
! Отговори
Тиквоний Велики преди 5 години
Лелееее :) винаги си викам край,тея гламаци от парламента не могат да ме изумят с нищо повече.И всеки път успяват !!!! Бати пародията на държава :) яко България е изпаднала в политически колапс....некадърници навсякъде,ама така е :) то кат се почне от общинските съветници в градовете.Всеки е някой си или баща му е някой/нещо....я има складчета я има бензиностанциика и те така.От там после в парламента и почват с некадърните им измослени закони муахаххахаха закривайкйййй
45
0
 
25
 
! Отговори
СТР. ИНЖ. преди 5 години
КАТАСТРОФИТЕ В ЗАВОЙ СА СЛЕДСТВИЕ НА ЛОШОТО ПРОЕКТИРАНЕ ИЛИ СТРОИТЕЛСТВО НА ПЪТЯ, АКО Е ПОСТРОЕН С ВИРАЖ , КАКТО Е ПО ПРАВИЛАТА ПРОБЛЕМИ НЯМА .
44
0
 
18
 
! Отговори
иванова преди 5 години
А защо не слезем от колите и да ги бутаме
43
0
 
21
 
! Отговори
1 преди 5 години
И сега едни 10 мил. за нови знаци.
42
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Катастрофите и пътните инциденти с човешки жертни,наранявания и телесни увреждания в градски условия стават не поради висока скорост,а поради неспазване знаците-основно за предимство,слаба квалификация на водачите,недостатъчна концентрация и не на последно място заради прекрасната градска пътна инфраструктура.Нека да се увеличат часовете за кормуване,нека да се върне полигона,но няма смисъл от намаляне на скоростта!
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Суджук, ти защо вдигна ограничението на скоростта по магистрала на 140 км в час?Сега друго безумие - 30 км в час в града да може заптиетата ти да пълнят хазната!
40
0
 
22
 
! Отговори
30 км/ч ахаххахаха преди 5 години
Маринов, бързо си бий два шамара да дойдеш на себе си.
39
1
 
12
 
! Отговори
Относно манталитета преди 5 години
на българина най-точно и ясно се е изразил Петко Славейков още преди век и половина:"Нравът ни е башибозушки."
38
0
 
30
 
! Отговори
Кирчо преди 5 години
Това е номер за отклоняване на вниманието от нещо! Вероятно е опит да забравиме ромските нападения и кражби! Преди няколко дни в софийския кв.Хр. Ботев е изнасилено и убито 14 годишно момиче, но това мина тихичко!
37
0
 
18
 
! Отговори
А 2 преди 5 години
Кво правиме с велосипедистите ??...Съвсем лесно със съвременните велосипеди се вдига 40 и повече km/h. Ще има ли актове, проверочни и прочее... ?
36
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А след ада край Своге, логично е да ми каже и колко от катастрофите са заради калпавите пътища на тиквения му шеф.
35
0
 
27
 
! Отговори
zombay преди 5 години
Аз пък "вдигнах" 31км/ч вчера във вътрешните "улички" в Лагера и сега колата и трябва нов преден мост. Тези какви ми ги дрънкат..
34
1
 
44
 
! Отговори
Слънчарски преди 5 години
Да не говорим, че универсалното намаляне на скороста при нас ще доведе до повече катастрофи. 2/3 от тези катастрофи са заради неправилно изпреварване, а ниската скорост само ще увеличи броя на рисковите изпреварвания. С тази си идея въобще не целят намаляне на инцидентите, а да си пълнят гушите. Нищо чудно, че напоследък само взимат нови камери и коли, за да могат после да намалят лимитите за скорост и да глобяват повече. Това сумнително съвпада и със идеята за бонус-малус.
33
1
 
9
 
! Отговори
To6 преди 5 години
КАКТО ПИСАХ ПРЕДИ ВРЕМЕ, НАЙ - ДОБРЕ Е ДА ИМА ЕДИН ЗАД ВОЛАНА, А ДРУГИТЕ ДА ТИКАТ. ТО И ТОГАВА ИМА ИЗВЕСТИ ОПАСНОСТИ. ТЕЗИ НАМАЛЕНИЯ НА СКОРОСТТА СА ГЛУПОСТ. ДОРИ АЗ СЪС СТАРОТО СИ АУДИ ЕДВАМ СЕ УДЪРЖАМ НА 90 НА НЯКОИ МЕСТА !ПРОСТО ТОВА СЪС СКОРОСТТА Е ГЛУПОСТ, КОЯТО Е НОРМАЛНА ЗА ТЕЗИ КОИТО СА ГО ИЗМИСЛИЛИ ?!?!
32
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да изринем тея крадливи некадърници!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са мерки за борба с мръсният въздух!