Над 400 000 софиянци – сами в колата за работа!

Повече от 60% от общо 694 800 работещи се придвижват с коли
Обновена: 23 яну 2019 07:20 | 23 яну 2019 07:20,
253
Над 400 000 софиянци – сами в колата за работа!
Снимка: Булфото

Над 416 хиляди софиянци пътуват сами в колата на път за работа. Това става ясно от проучване на инициативите "Визия за София" и "Зелена София" на Столичната община сред служители и работодатели в големи фирми.

Повече от 60% от общо 694 800 работещи - по официални данни на НСИ, се придвижват с коли, като в някои компании делът им е значително по-голям. 90% от тях пък ползват собствения си автомобил, в който са сами, уточнява изследването. Анкетата има за цел да проучи предпочитаните начини за придвижване до работното място и как може да се постигне по-устойчива градска мобилност.

Два са мотивите на хората, които предпочитат автомобила пред градския транспорт - време и комфорт. Малко над една четвърт от интервюираните посочват, че това е най-бързият начин за придвижване. Липсата на удобен градски транспорт по съответния маршрут е вторият посочван фактор.

Дългото разстояние не е сред най-съществените фактори. Оказва се, че ако пътят до работното място е над 10 км се предпочита общественият транспорт, пише в. "Монитор". На първо място се подрежда автобусният превоз, но и трамваите се приемат добре, като бърз и екологичен транспорт, особено там, където мотрисите се движат с самостоятелни трасета.

Тези, които ползват градския транспорт, уточняват, че са се насочили към този вид придвижване защото имат удобна директна линия или пътуват само с едно прекачване. Метрото също е предпочитано, но трасетата все още не достигат до всички райони на града.

Около една пета от участниците в анкетата пътуват между 7 и 10 км. За немалка част – 27%, разстоянието до работното място е между 10 и 20 км. Средното времетраене на пътуването е между половин и един час.

Но за 10% пътуването е над час.

Младите хора се насочват по-често към споделено пътуване с автомобил, но то се осъществява предимно на връщане от работа. В най-честия случай то се осъществява от шофьор с личен автомобил и пътници, които нямат такъв. Според изводите на проучването обаче това не облекчава трафика, а по-скоро градския транспорт. За да се получи необходимият ефект, поне двама от пътуващите трябва да са шофьори, тоест така може да се спести една кола по улиците на града.

В анкетата са застъпени и нагласите за придвижване с велосипед. Участниците в проучването са посочили, че все още няма удобна система от велоалеи и пътуването на две колела е рисково на кръстовищата, както и по пътното платно и по тротоарите. Ключов фактор е и чистотата на въздуха в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
23
 
43
 
! Отговори
Хах преди 5 години
Едни солена такса "Център" и много бързо *** ще слезе от барутарника и ще ползва градски транспорт.
41
3
 
45
 
! Отговори
Juzni Vetar преди 5 години
Сам де, няма да возя и някой скункс!
40
9
 
49
 
! Отговори
Пролетарий преди 5 години
До дядо СоциВ твоето "едно време" ставах сутрин в 4 и половина и хващах първия рейс в 5 и 20. В депото, където работех ме искаха в 6:00 да съм с "*** в ръката". Работех първа смяна до 2 и половина, другата седмица втора- от 1 и половина до 10 вечевра. Докато се изкъпя от мръсотиите и се налагаше да хващам последните рейсове.На партийните другари им даваха карти за почивни станции, а на нас- договорени частни квартири и ползване на столова, покрита с навес.
39
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Абе то може автобусите да са нови и да ги мият редовно, но в тях се возят едни кихащи и кашлящи скунксове, които правят градския транспорт доста нехигиенично и заразно място.
38
10
 
46
 
! Отговори
:-) преди 5 години
София така си мирише. Който иска чист въздух, по селата и жилищата са евтини, я мине някоя кола днес, я не...
37
21
 
42
 
! Отговори
До 42 преди 5 години
90% от автобусите в София са нови. В градския транспорт е по-чисто от повечето таратайки и отровни нафтови печка на, които се движат по улиците...
36
16
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе кой самоуважаващ се човек би ползвал градския транспорт бе?
35
7
 
67
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 5 години
И? Сега ще ни задължите да се тъпчем по колите като в консерви ли??? Имам си кола, плащам си данък, плащам си винетка, плащам си гражданска, минавам си ГТП... Защо да не си я карам сам?
34
8
 
49
 
! Отговори
Чистник преди 5 години
В градския транспорт е нехигиенично.
33
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 36Нещо не си в час!!!Както почти всички ***."Рекламите" по телевизиите за винетки не са защото не се продават.Там мърдане няма. Нямаш винетка = отнася тежка глова.Тарикатлъка е че с парите от винетки плащат рекламките с които правят ЗАВИСИМИ медиите и се гарантира " медиен комфорт" за Боко, Цоко и останалие Хайдуци.Ама нали си *** както и останалото народонаселение та...........
32
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Релефът и климатът на Холандия дали му се струват идентични с нашите на ония дeмeнтен, по-ранния?
31
2
 
43
 
! Отговори
дядо Соци преди 5 години
Ммм, да ! Лоша работа е това демокрацията.Само проблеми. А едно време кво беше ? Е хее, шапка на тояга.
30
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си карам колата, докато мога да си го позволявам или докато не измислят по-удобен начин за придвижване.Ако държавата или общината ме освободят от данъци и такси, може да си купя и електричка, но в заразни автобуси не се качвам.
29
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В хазната няма пари! Това е проблемът. Следите ли, колко често рекламират винетките? Няма да питам защо ги рекламират. Вдигнаха ли всички възможни данъци и такси? За данъците на "бизнеса" и богаташите нищо. Герб са мизерници! Това е!
28
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не сравнявайте софия през 76 та и сега, населението фирмите и начина на живот е коренно различен, От 800х 76 та сега е 1,6 мил. За фирмите да не говорим. Чудно тези 400х ако трябва да ги поеме градски транспорт в пиково време 7-9 и 17-18,30 какъв хаос ще е. А и каква уникална среда за грипна епидемия ..имам си кола плащам си данъци гориво карам.
27
2
 
59
 
! Отговори
Сф преди 5 години
В София не става за масово придвижване с велосипед. Релефа е доста пресечен и между Лозенец и Сточна гара например денивелацията е десетки метри. За спорт става - караш потиш се и се къпеш, но да отидеш на работа не става, освен това така наречените бизнесмени с мощните коли са твърде опасни.
26
1
 
41
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Гаанчееее, не се опитвай да мислиш че се излагаш яко
25
36
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е на *** да му забранят да кара кола. Цяла България вече мирише на дизелови сажди!Трябва винетката да я направят 5000 лева и да важи и за градовете!
24
6
 
55
 
! Отговори
Упс! преди 5 години
За щастие мога да си позволя да ходя с колата на работа. Плащам си и скъпото гориво, и по-високия данък. На когото не му харесва, на село въздухът е чист, поне докато комшията не си запали печката или ***.PS. В момента има грипна епидемия. Не емного здравословно да ползвате обществен транспорт.
23
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поздрави за колегите на метан! (таксидзифтовете да не се чувстват поздравени)